Στη Βουλή η ρύπανση του Τιταρήσιου

ΤΗΝ ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΝΙΚ. ΓΑΤΣΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Λ. ΜΑΝΔΗΛΑΣ -ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2020 15:06

Η ρύπανση του Τιταρήσιου ποταμού θα αποτελέσει, μετά από αναφορές πολιτών,

ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής. Την Επιτροπή, που θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα, έχουν κληθεί να ενημερώσουν o καθηγητής και γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κων. Αραβώσης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός.
Έχουν κληθεί επίσης από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι Ιωάν. Σταλίκας και Γ. Θραψανιώτης, γενικός διευθυντής Διαχείρισης Καταστημάτων Κράτησης και Διαχείρισης Κρίσεων και διευθυντής στη Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστημάτων Κράτησης και Διαχείρισης Κρίσεων, αντιστοίχως, από το Υπουργείο Υγείας οι κ. Βασιλική Καραούλη και Αικατερίνη Ντίνη, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής και προϊσταμένη του Τμήματος Υγειονομικής Διαχείρισης Περιβάλλοντος, αντιστοίχως, από τη Γενική Γραμματεία Υποδομών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Αντώνης Κοτσώνης, γενικός διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών.
Τέλος, κλήθηκαν ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νικόλαος Γάτσας και ο αντιδήμαρχος Οικονομίας του Δήμου Τυρνάβου, Λάσκαρης Μανδηλάς, όπως και αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες περιοχής της Χίου και της Λίμνης Μόρνου, των άλλων δύο περιοχών, που με τον Τιταρήσιο θα αποτελέσουν τα τρία θέματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση. Η ρύπανση του Τιταρήσιου με απόβλητα τοπικών επιχειρήσεων ήρθε πρόσφατα ξανά στην επικαιρότητα μετά από καταγγελίες κατοίκων περιοχών της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, ενώ μετά από ελέγχους κλιμακίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε 10 επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές του Τιταρήσιου, που επιβεβαίωσαν το οξύ πρόβλημα της ρύπανσης, βεβαιώθηκαν πρόστιμα, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.


ΠΟΙΟΙ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΙΤΑΡΗΣΙΟ;
Στο μεταξύ, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξ. Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη σε ερώτησή του για τα αλλεπάλληλα κρούσματα ρύπανσης των υδάτων του ποταμού Τιταρήσιου, τονίζει πως «χαίρομαι γιατί ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης αναγνωρίζει την ανάγκη ενίσχυσης του ελεγκτικού μηχανισμού για την πάταξη των επαναλαμβανόμενων κρουσμάτων μόλυνσης του Τιταρήσιου ποταμού με τυρόγαλα.
Επειδή οι απαντήσεις είναι με το… τσιγκέλι θα αναγκαστώ να επανέλθω μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου αν και αύριο στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής δεν λάβω πλήρεις και τεκμηριωμένες απαντήσεις. Οι πολίτες ευλόγως ζητούν να μάθουν ποιοι ρυπαίνουν το ποτάμι και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και αναμένουν από το κράτος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων! Τα συνεχή κρούσματα ρύπανσης του ποταμού επιβεβαιώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά!
Θα κλείσουμε τα μάτια ή θα τολμήσουμε να βάλουμε το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων; Θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι βουλευτές του νομού, ανεξαρτήτως κόμματος, θα ενώσουμε αύριο στη Βουλή τη φωνή μας για να λυθεί το μείζον ζήτημα της μόλυνσης του Τιταρήσιου».
Ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι «το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγνωρίζει ότι απαιτείται η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των ελεγκτικών μηχανισμών που αφορούν στο περιβάλλον και το ζήτημα αυτό ήδη αποτελεί αντικείμενο εργασίας για το Υπουργείο». Σημειώνεται πως ο κ. Χαρακόπουλος είχε καταθέσει ερώτηση στις 29 Ιανουαρίου στους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ μετά την απάντηση που έλαβε, επανήλθε με νέα ερώτηση στις 10 Απριλίου, καθώς επισήμως ενημερώθηκε ότι «δεν υπάρχει μοντέλο υποβολής προστίμων, με αποτέλεσμα οι κρίσεις να γίνονται υποκειμενικά».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass