«Ναι» στην ανακύκλωση, «όχι» στην καύση SRF-RDF

ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΟΙΟΥ

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2020 21:06

Με έντονη την παρουσία αστυνομίας, λόγω διαμαρτυρίας δεκάδων πολιτών έξω

από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία και με δύο εξαιρέσεις και μία... προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων Βόλου». Οι δύο εξαιρέσεις προέρχονται από την τοποθέτηση της αντιπεριφερειάρχη κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη και αφορούν στην απαγόρευση καύσης SRF - RDF, ενώ η προειδοποίηση βγήκε από τα χείλη του περιφερειάρχη κ. Κων. Αγοραστού, ο οποίος, αφού ξεκαθάρισε ότι οι πολίτες στον Βόλο πρέπει να νιώθουν ασφαλείς, είπε πως από δω και πέρα θα επιλέξει τη λύση των εισαγγελικών αρχών σε όλους όσοι «συνεχίζουν να λένε και να γράφουν ό,τι θέλουν πάνω σε ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και την κατάσταση».
Όλες οι παρατάξεις πλην της παράταξης Αγοραστού, καταψήφισαν το συγκεκριμένο θέμα που αποτέλεσε πεδίο αντιπαραθέσεων για περίπου τρεισήμισι ώρες.
Αρχικά έξω από το κτίριο πολίτες με ανακοίνωσή τους απαιτούσαν:
-«Να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ ΚΟΚ στην ΑΓΕΤ.
-Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για τη μεταφορά και την καύση σκουπιδιών και του τοξικού ΠΕΤ ΚΟΚ.
-Να μην προχωρήσει η παραγωγή SRF στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στον ΧΥΤΑ Βόλου. Να σταματήσει κάθε διαδικασία κατασκευής και λειτουργίας της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων που στηρίζεται στον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας. Άμεσα να προωθηθούν η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η αερόβια κομποστοποίηση».
Στην έναρξη της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση» κ. Γ. Ντούρος ζήτησε να ανοίξουν οι πόρτες της αίθουσας για να μπορούν οι πολίτες να παρακολουθήσουν τη διαδικασία και να απομακρυνθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ. Έλαβε όμως αρνητική απάντηση και αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση εκδηλώνοντας εξ αρχής την αντίθεσή του.


Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
Ο κ. Αγοραστός στην τοποθέτησή του τόνισε πως «είναι η ώρα της αλήθειας». Ανέφερε πως κάποιοι «δημιούργησαν καταστάσεις στον Βόλο και τις μεταφέραν εδώ» και κάλεσε τους παρόντες να δούνε διαχρονικά την υπόθεση. Μίλησε για τις δύο σταθερές του σύμπαντος -το καλό και το κακό- τονίζοντας πως εκείνος και η παράταξή του επιλέγουν το πρώτο.
Διευκρίνισε πως ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι γνωμοδοτικός λέγοντας ότι «Ο Εθνικός Σχεδιασμός γίνεται από την κυβέρνηση και έλεγε πως είχαμε κάποιες επιλογές. Όλη η διαδικασία ξεκίνησε πριν 3,5 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ» και αναρωτήθηκε: «Πού ήταν όλη η κατάσταση το χρονικό διάστημα αυτό; Προχώρησε η διαδικασία και πήγε στο Υπουργείο και ήταν «οκ». Έρχεται τώρα να συζητηθεί μία γνώμη. Η γνώμη του Π.Σ. είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για να προχωρήσει».
... «Οι κυβερνήσεις διαχρονικά ακολουθούν την ίδια πολιτική. Είναι σύννομη η διαδικασία. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των υπηρεσιών μας. Φαινόμενα πολιτικού αμοραλισμού σε μια προοδευτική Θεσσαλία, δεν το περίμενα ποτέ να υπάρχουν. Είδα πολλά να γράφονται, όμως η γοητεία της τρομολαγνείας γυρίζει και μπούμερανγκ. Στη διαδρομή της υπόθεσης η Περιφέρεια δεν ήταν πουθενά αλλά μπήκε στο κάδρο. Πτώματα, δημοσιεύματα και δεν συμμαζεύεται. Υπάρχει μια ιστορία που είναι υποκινούμενη». Μιλώντας με αριθμούς και μετρήσεις στον Βόλο είπε: «Ο μέσος όρος είναι 16.8 μιλιγκράμ το κυβικό μέτρο και είναι κάτω από τα 25 και δεν έχει κανένα πρόβλημα. Εγώ αυτήν τη μέτρηση πήρα. Άλλο πράγμα τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλο τι λέει ο νόμος» και πρόσθεσε: «Την άδεια για το τι θα καίει η κάθε μονάδα τη δίνει το Υπουργείο. Γράφουν πως η Περιφέρεια εγκρίνει την καύση από την ΑΓΕΤ. Η μονάδα δεν καίει κάτι. Ανακύκλωση κάνει».
... «Εμείς διδάσκουμε δημοκρατία. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είπε δύο φορές «όχι» στην καύση του RDF. Μήπως είναι κάτι άλλο και δεν είναι θέμα δημόσιας υγείας;
Είμαστε η πιο πράσινη περιφέρεια. Πρέπει να περάσουμε στην ανακύκλωση. Έχουμε πάρει βραβεία περιβάλλοντος για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη». ...«Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την επιλογή να γίνει η διαδικασία των απορριμμάτων. Η υπηρεσία της Περιφέρειας έχει γνωμοδοτήσει θετικά βάσει του νόμου και πιστεύω να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα κοιτάζοντας το μέλλον. Για την αστυνομική παρουσία έξω από το κτίριο τόνισε: «Νομίζετε πως για μένα είναι εύκολο; Δεν έχω αστυνομική δύναμη για μένα τη στιγμή που οι άλλοι περιφερειάρχες έχουν δύο αστυνομικούς. Δεν προφυλάσσει εμάς η αστυνομία αλλά τους ανθρώπους εκεί έξω. Επιβάλλει την τάξη» διευκρίνισε.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Εν συνεχεία τοποθετήθηκε η αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη που μεταξύ άλλων είπε: «Πήραμε δύο αποφάσεις το 2017 - 2018 και ζητήσαμε να σταματήσει η καύση RDF-SRF. Είχαμε σαφή θέση και άποψη. Η θέση μας είναι σταθερή και εκφράζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο χωρίς φτιασιδώματα.
...Ακόμα και σήμερα δεν συμφωνώ με την καύση του SRF -RDF. Διαφωνώ με το σκέλος της καύσης. Συμφωνώ με τη δημιουργία του εργοστασίου και φυσικά την κυκλική οικονομία» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Απ. Κανναβός της παράταξης «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας» είπε πως κινδυνεύει να μετατραπεί ο Βόλος σε σκουπιδότοπο.
Ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. κ. Τ.Τσιαπλές για την παρουσία αστυνομίας υπογράμμισε ότι πρόκειται για «επικίνδυνες πρακτικές» καθώς «δεν έχει καμία θέση στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων». Ως προς την ουσία του θέματος τόνισε πως «σωστά είπε ο Περιφερειάρχης για όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς αυτές επιταχύνουν την προώθηση επιχειρηματικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης. Αυτή η πολιτική εξυπηρετεί τα συμφέρονται των επενδυτικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών οικογενειών που θα πληρώνουν ακριβότερα πλέον τα πάντα». Τη διαφωνία του εξέφρασε τόσο ο κ. Δημ. Κουρέτας για λογαριασμό της παράταξής του όσο και η κ. Μ. Μπίλλη.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass