«Ορθή χρήση της μάσκας και αποφυγή συγχρωτισμού είναι τα όπλα μας»

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ ΣΤΗΝ «Ε» ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ «ΜΙΝΙ LOCKDOWN» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2020 21:17

Της Νατάσας Πολυγένη
Μίνι lockdown στη Λάρισα, με μάσκες παντού σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους και περιορισμό της νυχτερινής κυκλοφορίας, ανακοινώθηκε χθες από τον Πρωθυπουργό της χώρας. Τα μέτρα ήρθαν μετά την ανακοίνωση ότι η Λάρισα πέρασε στο επίπεδο 3 του

υγειονομικού χάρτη ασφάλειας για τον κορονοϊό, με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, περνώντας σε καθεστώς αυξημένης υγειονομικής επιτήρησης.
Από το Σάββατο λοιπόν που τίθενται σε ισχύ τα μέτρα έρχονται αλλαγές και στην καθημερινότητα των πολιτών με περιορισμούς που αγγίζουν όλους τους τομείς από τον επαγγελματικό έως αυτόν της ψυχαγωγίας, τις κοινωνικές συναναστροφές, τις εκδηλώσεις. Ωστόσο οι βασικότερες αλλαγές είναι η γενικευμένη χρήση της μάσκας και η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ.
Η ανακοίνωση των μέτρων καθόλου δεν εξέπληξε τους Λαρισαίους, καθώς η ανακοίνωση υψηλού αριθμού κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είχε προϊδεάσει τους πάντες για το τι θα ακολουθήσει. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, πάντως εκφράζει τις επιφυλάξεις του σχετικά με τον αν θα αποδώσουν τα μέτρα, καθώς, όπως λέει στην «Ε», η γενικευμένη χρήση μάσκας δεν αποδίδει όταν κάποιος τη φοράει λάθος, ενώ για ακόμα μία φορά καθιστά σαφές ότι ο «χορός» με τον κορονοϊό θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη. «Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες. Δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζονται έλεγχοι. Η μάσκα προφυλάσσει όταν φοριέται σωστά. Οι περισσότεροι έχουν απλά την ψευδαίσθηση ότι φορούν μάσκα. Το ποσοστό των ανθρώπων που τη φορούν σωστά είναι ελάχιστοι. Οι περισσότεροι έχουν τη μύτη έξω ή την έχουν κατεβασμένη. Επίσης θεωρώ ότι πρέπει να γίνει πιο αυστηρή η τήρηση του μεγίστου αριθμού ανθρώπων που μετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Για μένα το πρόβλημα δεν είναι οι νέοι, αλλά οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που πηγαίνουν σε γάμους, κηδείες, μνημόσυνα με πολύ κόσμο. Η εμπειρία μας άλλωστε από τα Τρίκαλα, τον Αμπελώνα το αποδεικνύει. Γεμίσαμε ασθενείς στο νοσοκομείο από ένα γεγονός. Τα μέτρα δεν έχουν κανένα νόημα αν δεν τηρηθούν σωστά» σημειώνει χαρακτηριστικά. Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει αναφέροντας «Τα κύματα έρχονται και φεύγουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός ο «χορός» θα κρατήσει καιρό ακόμα και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό».
Αναλυτικότερα τα μέτρα που θα ισχύσουν στην Λάρισα είναι:
- Η μάσκα από αύριο Σάββατο καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους και μάλιστα πλέον ακόμη και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των ορθίων σε εσωτερικές αίθουσες.
-Από τα ξημερώματα της Κυριακής θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί. Εξαιρούνται, βέβαια, όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Τα υπόλοιπα μέτρα που ισχύουν είναι:
-Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα, σε όλη την επικράτεια. Στη Λάρισα τα καταστήματα θα κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 στις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο 3.
-Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο Επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο Επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο 3.
-Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
-Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο Επίπεδο 1, 50% στο Επίπεδο 2, 30% στο Επίπεδο 3.
-Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 50% για τη Λάρισα.
-Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass