«Η Ελλάδα μόνη επέλεξε τον δρόμο της αντίστασης»

ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2020 21:16

«Η Ελλάδα βαδίζοντας αντίθετα προς το ρεύμα της υποταγής, του καιροσκοπισμού και της εθελοδουλίας, επιλέγει να αντισταθεί. Γίνεται έτσι η μόνη χώρα στον κόσμο που πολέμησε εναντίον δύο αυτοκρατοριών και μετέτρεψε την αρχική αμηχανία ολόκληρης της υφηλίου

σε πανθομολογούμενο θαυμασμό. Εχθροί και φίλοι χαιρετούν τον ηρωισμό των Ελλήνων» τόνισε η εκπαιδευτικός Ελένη Διβάνη εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, προχθές κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Οι φετινές εκδηλώσεις έγιναν υπό τη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού, λόγο για τον οποίο δεν πραγματοποιήθηκαν η στρατιωτική και μαθητική παρέλαση, ενώ η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της Λάρισας τελέστηκε παρουσία ελάχιστων εκπροσώπων των τοπικών αρχών και χωρίς πολίτες. Την απόφαση της κυβέρνησης - απέχοντας ακόμη και από τη δοξολογία - τήρησαν εκπρόσωποί της αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Λάρισα ξεκίνησαν με επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Λάρισας σεβ. Ιερώνυμου και τηρουμένων των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό.
Η διευθύντρια του 12ου Γυμνασίου Λάρισας, Ελένη Διβάνη εκφωνώντας τον πανηγυρικό αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής για να καταλήξει υπογραμμίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός πάντα πρωτοπόρος έλαμψε στην ιστορία των αιώνων με το απαράμιλλο θάρρος και τη γενναιότητά του, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά σε όλους ότι όταν ένα έθνος κινηθεί ολόψυχα για την προάσπιση της ελευθερίας του τότε κατακτά την ύψιστη έκφραση της αρετής και ενσαρκώνει το λαμπρότερο μεγαλείο. Εκεί τοποθετείται η ιστορική και ηθική αξία της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Όσοι κατανοούν το βαθύτερο νόημα της ιστορίας γνωρίζουν ότι το Ελληνικό «ΟΧΙ» του «‘40 δεν ήταν μία συμπτωματική εκδήλωση περιστάσεων, αλλά συνιστούσε συνειδητή έκφραση μακραίωνων ιδανικών» κατέληξε η ομιλήτρια με τους παρισταμένους να ψέλνουν τον εθνικό ύμνο.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης, με την τελετή να ολοκληρώνεται με κατάθεση στεφάνων από τους, περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό, Αρχηγό ΤΑ Θεμ. Μπουρολιά, δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, γενικό αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας Αστ. Μαντζιώκα, περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γ. Δοδοντσάκη και τον εκπρόσωπο της ΠΟΑΕΑ, Δημ. Τσουκνίδα. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές, Β. Κόκκαλης και Ευαγγελία Λιακούλη, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, Β. Παπαδόπουλος, ο διοικητής της ΠΥΛ, Ζ. Μπρούζας, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Αχ. Νταβέλης και ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε», Γ. Μιχαλόπουλος.
Πολιτικοί και αιρετοί, με δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στο μήνυμα της επετείου ενώ, μαχητικά αεροσκάφη F 16 της 110 ΠΜ πραγματοποίησαν χαμηλή διέλευση πάνω από τη Λάρισα.
ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
Με αφορμή την εθνική επέτειο, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε μήνυμά του σημειώνει πως «η ημέρα στέλνει με τον πιο ηχηρό τρόπο μήνυμα εθνικής ενότητας, ομοψυχίας και ανταγωνισμού προσφοράς που οδηγεί σε επίτευξη εθνικού στόχου. Είναι μια παγκόσμια ημέρα γιορτής, ελληνικής υπερηφάνειας και εθνικής αυτογνωσίας.
Τιμούμε το έπος του 1940, υψώνοντας τη γαλανόλευκη σημαία σε κάθε σπίτι. Τιμούμε τη συνειδητή επιλογή των προγόνων μας να θυσιάσουν στον βωμό της δημοκρατίας το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, με την υπεύθυνη στάση μας απέναντι στην πανδημία. Αναλαμβάνουμε με σύνεση την ατομική ευθύνη, που ανάγεται σε συλλογική, με ευγνωμοσύνη για τους καθημερινούς ήρωες της εποχής: το υγειονομικό προσωπικό που υπερβαίνει εαυτόν στη μάχη έναντι του κορονοϊού και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που φυλούν τα σύνορα της χώρας σε Αιγαίο και Έβρο, από κάθε επιβουλή.
Η δοκιμασία που υπομένουμε σήμερα διδάσκει την αξία της υπομονής, της αυτοπειθαρχίας, της αλληλεγγύης, της έμπρακτης αγάπης στον συνάνθρωπο. Είναι το δικό μας μάθημα δημοκρατίας, πολιτικής αγωγής και ηθικής ως στάσης ζωής, που χαρακτηρίζει την πολυκύμαντη διαχρονική οδοιπορία της Ελλάδας και οδηγεί με ασφάλεια σε ένα δημιουργικό μέλλον».                      
Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass