Συμφώνησαν για το νόμιμο, διαφώνησαν για το ηθικό

«ΠΟΛΙΤΕΥΕΣΤΕ ΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΡΟΠΟ» ΤΟΝΙΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΚΩΝΤΑΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ -«Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΗΘΙΚΟ ΘΕΜΑ» ΤΟΝΙΣΕ Η ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ -«ΔΕΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ» ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕ Ο ΚΩΝ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ -«ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΜΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ» ΕΚΑΝΑΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΘΑΝ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Γ. ΖΑΟΥΤΣΟΣ, ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2021 21:01

Στην ηθική διάσταση -έχοντας όλοι συμφωνήσει πως δεν τίθεται θέμα νομιμότητας- εξαντλήθηκε

τελικά η χθεσινοβραδινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, μετά και την ερώτηση του συμβούλου της παράταξης Καραλαριώτου, Κων. Αργυρόπουλου για «γκρίζες» αναθέσεις έργων σε εταιρεία, στην οποία υπήρξε λογιστής ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θαν. Αδαμόπουλος.
Από τη συνεδρίαση δεν έλειψε η αντιπαράθεση όταν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης σε έντονο ύφος καταλόγισε πρακτικές «ψιθύρων, λάσπης και εξόντωσης χαρακτήρων» στην αντιπολίτευση, προσπαθώντας να δημιουργήσει «εντυπώσεις για σκιές, γκρίζες αναθέσεις, υπονοούμενα, ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής».
Με την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ρένα Καραλαριώτου να σημειώνει πως «δεν είπε κανένας ότι δεν είναι νόμιμες οι αναθέσεις», τονίζοντας όμως πως «υπάρχει τεράστιο ηθικό θέμα» με τη στάση του κ. Αδαμόπουλου που δεν ενημέρωσε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για τη σχέση που είχε με την εταιρεία που «έπαιρνε συνέχεια αναθέσεις», για να προσθέσει πως τα μέλη της παράταξής της και μέλη παράλληλα της Επιτροπής, μετά την εξέλιξη αυτή προχώρησαν σε έγγραφη αναφορά.
Τις δικές τους εξηγήσεις για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν έδωσαν οι αντιδήμαρχοι, Θαν. Αδαμόπουλος και Γ. Ζαούτσος, για να καλέσουν τον κ. Αργυρόπουλο να ανακαλέσει δημόσια, δηλώνοντας πως επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους χωρίς στη συνέχεια να διευκρινίσουν αν θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

ΣΑΡΩΘΡΟ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον κ. Αργυρόπουλο να αναλύει την ερώτησή του για «φωτογραφικές απευθείας αναθέσεις» κάνοντας λόγο για ένα μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα», εστιάζοντας στην επαγγελματική σχέση του αντιδημάρχου Θαν. Αδαμόπουλου με εταιρεία που έλαβε έργα αλλά και από την οποία ο Δήμος Λαρισαίων απέκτησε σάρωθρο για την Υπηρεσία Καθαριότητας.
Ο κ. Αδαμόπουλος τόνισε πως υπήρξε όντως συνεργάτης εταιρείας αλλά έως το τέλος του 2019, ενώ υπογράμμισε τις ομόφωνες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και κατηγόρησε τον κ. Αργυρόπουλο για συκοφαντία, καθώς τον συνέδεσε με την αγορά σαρώθρου η οποία ήταν αρμοδιότητα της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και όχι δική του.
Για να υπενθυμίσει πως παραμονές των δημοτικών εκλογών ο κ. Αργυρόπουλος ήταν αυτός που είχε καταγγείλει τον δήμαρχο για τη δημιουργία προσφυγικού καταυλισμού στο στρατόπεδο Μπουγά όταν ο κ. Καλογιάννης είχε υπογράψει ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο. Για να σημειώσει επίσης πως η εταιρεία για την οποία κατηγορείται με τις απευθείας αναθέσεις, σε άλλες περιπτώσεις αποκλείστηκε καθώς κατέθεσε ασύμφορες προτάσεις, ενώ οι μέτοχοί της ανήκουν στο στενό οικογενειακό περιβάλλον υποψήφιας με την κ. Καραλαριώτου. «Υπήρξε σκόπιμη παραπληροφόρηση για δημιουργία εντυπώσεων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αδαμόπουλος.
Των διαδικασιών επιλογής του σαρώθρου υπεραμύνθηκε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γ. Ζαούτσος λέγοντας ότι την εισήγηση την έκαναν υπηρεσιακοί παράγοντες. Πέραν της απευθείας ανάθεσης, πρόσθετα έγινε και δημοσίευση για ημέρες της διακήρυξης. «Ήταν διαφανέστατη η διαδικασία και δεν υπήρξαν ενστάσεις από κανέναν» τόνισε ο κ. Ζαούτσος, απαντώντας παράλληλα στον εκπρόσωπο εταιρείας και καθηγητή του ΤΕΙ που αρθρογράφησε σχετικά.

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ
«Όποιος έχει να καταλογίσει κάτι στη δημοτική αρχή ας το κάνει. Αλλά με στοιχεία και τρόπο θεσμικό. Κι είμαστε εδώ για να απαντήσουμε. Τόσο εμείς, όσο και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Όμως, ψιθύρους, λάσπη και εξόντωση χαρακτήρων δεν θα την επιτρέψουμε. Σ’ ό,τι μας αφορά, θα μείνουμε πιστοί στον ρόλο που μας όρισαν οι πολίτες της Λάρισας: Τον ρόλο του θεματοφύλακα της ενότητας και του πολιτικού ήθους. Όλα τα υπόλοιπα δεν μας αφορούν. Δεν μας αγγίζουν» τόνισε ο κ. Καλογιάννης, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στους δύο αντιδημάρχους, σημειώνοντας ότι η ερώτηση Αργυρόπουλου «είναι επίθεση εναντίον της δημοτικής αρχής».
Για να διευκρινίσει πως «ο τρόπος που επιλέγει ο κ. Αργυρόπουλος είναι επικίνδυνος και οδηγεί σε αντιπαράθεση κανιβαλισμού», διαχωρίζοντας τη στάση άλλων συμβούλων της παράταξης Καραλαριώτου. «Στις γκαιμπελίστικες μεθόδους έχω αλλεργία» πρόσθεσε ο δήμαρχος, υπενθυμίζοντας και αυτός την προεκλογική ανακοίνωση Αργυρόπουλου για τους πρόσφυγες στο στρατόπεδο Μπουγά.
Ο κ. Καλογιάννης απευθύνθηκε και στην κ. Καραλαριώτου λέγοντας ότι ο ίδιος δεν έθεσε θέμα στην ΠΕΔ Θεσσαλίας όταν «συνέταιρος της ανέλαβε τη διοργάνωση συνεδρίου για τον Πηνειό», με την κ. Καραλαριώτου να διευκρινίζει πως «δεν είναι το ίδιο θέμα» και πως η ίδια «ούτε μέτοχος είμαι, ούτε έχω εξαρτημένη εργασία».
«Εχουμε ξαναζήσει», πρόσθεσε ο δήμαρχος, «και στο παρελθόν τέτοιες προσπάθειες, στην πρώτη θητεία της δημοτικής αρχής. Πάλι θόρυβος για αναθέσεις, για παράνομες λειτουργίες, για υπόγειες διαδρομές κλπ. Τα θυμόμαστε, τα ζήσαμε. Ανακοινώσεις, καταγγελίες και άλλα. Εκείνη η προσπάθεια έπεσε στο κενό.
Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και τώρα. Γιατί πάλι έχουμε ακόμα μια ξεκάθαρη προσπάθεια συκοφάντησης και απόπειρας δημιουργίας εντυπώσεων. Ο τρόπος που επιλέγει να ασκήσει αντιπολίτευση ο κ. Αργυρόπουλος είναι επικίνδυνος. Γιατί οδηγεί σε αντιπαράθεση πολιτικής αιματοχυσίας, κανιβαλισμού και μείωσης της αξιοπρέπειας του «αντιπάλου».
Για το θέμα του σαρώθρου τέλος ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε και στον «συμπολίτη που υπογράφει ως καθηγητής», για να τονίσει πως «δεν πατάνε πουθενά όσα καταγγέλθηκαν».
«Δεν μιλήσαμε για τη νομιμότητα της προμήθειας του σαρώθρου αλλά για την απόδοσή του» διευκρίνισε ο κ. Αργυρόπουλος, σημειώνοντας ότι ο κ. Αδαμόπουλος «έπρεπε να εξαιρεθεί και δεν εξαιρέθηκε» και πως «δεν συκοφαντήσαμε κανέναν».
«Εμείς δεν θέσαμε θέμα απευθείας αναθέσεων» τόνισε η κ. Καραλαριώτου «αλλά γι’ αυτό που ο ίδιος ο νόμος μιλάει, τη σύγκρουση προσωπικών συμφερόντων. Αποδείξαμε ότι ο κ. Αδαμόπουλος είχε σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρεία που έλαβε τις αναθέσεις. Δημιουργούνται ερωτηματικά. Είναι πολιτικά και ηθικά σωστό; Αυτή την εταιρεία ποιος την κάλεσε και έπαιρνε συνέχεια αναθέσεις; Γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη εταιρεία και έδωσε συνολικά 80.000 ευρώ. Η μεθόδευση είναι ένα τεράστιο ηθικό θέμα, την ώρα της μάχης με τον κορονοϊό. Δεν σας κατηγορήσαμε, θέσαμε ερωτήματα» κατέληξε η κ. Καραλαριώτου.

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο δημοτικός σύμβουλος Γιάν. Παναγιώτου σημείωσε πως «οι δύο παρατάξεις που τρώγονται σήμερα εξυπηρετούν διαφορετικές μερίδες του κεφαλαίου στην πόλη», προσθέτοντας το θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί την αποψίλωση των δημοτικών υπηρεσιών.
Ο επικεφαλής παράταξης Παν. Γούλας, τόνισε πως «ο κ. Αδαμόπουλος έκανε λάθος, δεν λέω ότι είχε πρόθεση αλλά είναι εκτεθειμένος, δεν φταίει ο κ. Αργυρόπουλος που ανέδειξε το θέμα», καταθέτοντας αντιπρόταση για τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί.
Ο επικεφαλής παράταξης, Νίκ. Γαμβρούλας τόνισε ότι «το θέμα πήρε έκταση γιατί είναι σοβαρό ζήτημα», προσθέτοντας ότι «η αντιπολίτευση έχει χρέος να προβληματίζεται». Τέλος ο επικεφαλής παράταξης, Κων. Βαϊούλης υπογράμμισε το σκέλος της «σύγκρουσης συμφερόντων», ενώ σημείωσε ότι η παράταξή του θα καταθέσει ερώτηση στο πλαίσιο της οποίας ο εκπρόσωπος της εταιρείας που έκανε την καταγγελία για το σάρωθρο να δώσει εξηγήσεις για τα περί «φωτογραφικών διατάξεων».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass