Σύντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2021 15:04

Διαβούλευση για εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση
ΖΗΤΑ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, με μοναδικό θέμα την τοποθέτησή

του επί του ν/σ για το εκλογικό σύστημα στις Περιφέρειες και στους Δήμους, προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Βασ. Πινακά κατέθεσαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης. Αναλυτικότερα στην επιστολή τους αναφέρουν: Κύριε πρόεδρε, η κυβέρνηση πριν λίγες ημέρες, με πρόσχημα την «κυβερνησιμότητα» στις Περιφέρειες και στους Δήμους, κατέθεσε νομοσχέδιο, με το οποίο θέλει να εφαρμόσει ένα προκλητικό και αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη, παντοδύναμη - με ένα ποσοστό 43%+1 ψήφο, να αναδεικνύεται περιφερειακή ή δημοτική αρχή και μάλιστα να παίρνει τα 3/5 των εδρών του Συμβουλίου, όταν για ένα εργατικό σωματείο είναι απαγορευτικό να κηρύξει απεργία με ένα τέτοιο ποσοστό.
Επίσης διατηρεί τον εκβιαστικό β’ γύρο των εκλογών, θέτει αντιδημοκρατικά πλαφόν 3% για να καταφέρει ένας συνδυασμός να εκλέξει έδρα στο Περιφερειακό ή Δημοτικό Συμβούλιο, μειώνει σημαντικά τον αριθμό των εδρών των Συμβουλίων Περιφερειών, Δήμων και Τοπικών Κοινοτήτων, μάλιστα στις κάτω από 500 κατοίκους καταργεί τα συμβούλια και επιβάλει μεγάλες αυξήσεις στα παράβολα υποψηφιοτήτων.
Αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, κατά τη γνώμη μας δεν είναι ξεκομμένη από τους γενικότερους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και ανατροπές που προωθούνται απ’ όλες τις κυβερνήσεις εδώ και χρόνια στον χώρο της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης και από τον νέο κύκλο τέτοιων αντιλαϊκών αλλαγών που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με σκοπό να εξυπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά και ενιαία οι ανάγκες και οι σχεδιασμοί των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε κάθε περιοχή και ταυτόχρονα να προωθηθούν ακόμα περισσότερο οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, η διεύρυνση της ανταπόδοσης, η εμπορευματοποίηση και συρρίκνωση κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών, κ.λπ.  Και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας, της Λαϊκής Συσπείρωσης καταλήγουν: «Με βάση την εξέλιξη αυτή και με δεδομένη τη θέληση της κυβέρνησης να ψηφιστεί το εν λόγω ν/σ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, ζητάμε να συγκαλέσετε άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, με μοναδικό θέμα συζήτησης, την τοποθέτηση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το εκλογικό σύστημα στις Περιφέρειες και στους Δήμους».

 

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων

Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη, το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, σήμερα Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. Μεταξύ των θεμάτων ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής: Ορισμός Άτυπων Επιτροπών του Δήμου Λαρισαίων. Έγκριση παράτασης του ευρωπαϊκού προγράμματος Protect. Έγκριση μίσθωσης χώρου ακινήτου για τη στέγαση του 55ου Νηπιαγωγείου. Παράταση μίσθωσης της δημοτικής αίθουσας που βρίσκεται στην Κοινότητα Μάνδρας, κ.ά.

 

 Ανόρυξη γεωτρήσεων για υδροδότηση της Δολίχης

Δ.Ε.Υ.Α. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Συνοπτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές και με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει χαμηλότερης τιμής προκηρύσσει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ελασσόνας με αξιολόγηση κριτηρίων για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου με τίτλο:  «ΑΝΟΡΥΞΗ ΥΔΡΕΥΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Δ. ΔΟΛΙΧΗΣ», μεταξύ των προσφορών που ικανοποιούν τους όρους της μελέτης ενδεικτικού προϋπολογισμού 47.616,85 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ελασσόνας (Χρ. Βλαχοδήμου 1, Πνευματικό κέντρο) ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021 με ώρα έναρξης υποβολής προσφορών 12:00 και λήξη 12:30 μ.μ.. Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός αποβεί άγονος θα επαναληφθεί σε επτά ημέρες στον ίδιο τόπο και την ίδια ώρα χωρίς νέα δημοσίευση. Οι προσφορές μπορεί επίσης να αποστέλλονται με οποιονδήποτε τρόπο, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα περιέρχονται στο Γραφείο Πρωτοκόλλου της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΛ. μέχρι την ώρα λήξης παραλαβής προσφορών, δηλαδή στις 12:30 της ημέρας διενέργειας του διαγωνισμού. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Ελασσόνας. Για κάθε σχετική πληροφορία, χορήγηση εντύπων προσφορών και τευχών δημοπράτησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την κ. Κωνσταντίνα Σαμαρά, προσερχόμενοι όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες στη Δ.Ε.Υ.Α.ΕΛ., στη διεύθυνση (Χρ. Βλαχοδήμου 1, Πνευματικό κέντρο, Ελασσόνα) και στο τηλ.: 24930-25.444. Τα Τεύχη Δημοπράτησης θα αναρτηθούν στη διαδικτυακή πύλη του ΚΗΜΔΗΣ (πλην του εντύπου της οικονομικής προσφοράς το οποίο θα παραλαμβάνεται από την υπηρεσία αρμοδίως υπογεγραμμένο και αριθμημένο) www.promitheus.gov.gr και στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΛ. (URL): www.deyael.gr.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας εναντίον του φωτοβολταϊκού πάρκου στο βουνό του «Πράσινου λίθου»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην εξελισσόμενη κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου, αγνώστου δυναμικότητας και από αγνώστου ταυτότητας κατασκευάστρια εταιρεία, στην Τοπική Κοινότητα Νέσσωνος, στην περιοχή «Γκιντίκι» του Δήμου Τεμπών.»
Αυτό υπογραμμίζει ανακοίνωση της Ν.Ε. του κόμματος, όπου επισημαίνονται τα ακόλουθα: «Πέρα από τις εύλογες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν ενημέρωσε τη Δημοτική Αρχή για τις προαποφασισμένες προθέσεις κατασκευής ενός έργου στα διοικητικά όρια του Δήμου Τεμπών, είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχετικές εργασίες γίνονται εντός δημοτικής έκτασης. Για τον λόγο αυτόν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τεμπών, αποφάσισαν ομόφωνα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα.
Η συγκεκριμένη έκταση με πρωτόδικη απόφαση του 2009 παραχωρήθηκε στον πρώην Δήμο Νέσσωνα, του οποίου καθολικός διάδοχος είναι ο Δήμος Τεμπών. Το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε κατά της πρωτόδικης απόφασης, κοινοποιώντας στον πρώην Δήμο Νέσσωνα στις 4 Οκτωβρίου 2010 την πρόθεση υποβολής έφεσης. Μεσολάβησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές των νέων καλλικρατικών Δήμων τον Νοέμβριο του 2010, αλλά η Δημοτική Αρχή που προέκυψε ουδέποτε έλαβε γνώση της σχετικής έφεσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην παραστεί στη δικάσιμο της 23ης Μαρτίου του 2012 η νέα Δημοτική Αρχή και να δικαστεί η υπόθεση ερήμην και η εν λόγω έκταση να περάσει στο Ελληνικό Δημόσιο. Επιπρόσθετα, ουδέποτε κοινοποιήθηκε η απόφαση του Εφετείου προς τον Δήμο Τεμπών με αποτέλεσμα να απωλέσει το δικαίωμα αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου. Τον Φεβρουάριο του 2020 η Δημοτική Αρχή που προέκυψε, ανέθεσε σε νομικό να ασκήσει ένσταση ερημοδικίας και το δικαστήριο ορίστηκε στις 6 Μαρτίου του 2020. Εκεί, το Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε αναβολή και η νέα δικάσιμος ορίστηκε στις 12 Μαρτίου του 2021.
Αξίζει να τονιστεί ότι η έκταση έχει συμπεριληφθεί στην απογραφή των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, δηλώνεται ανελλιπώς από το 2011 στο Ε9, ενώ έχει δηλωθεί στους πίνακες τού Κτηματολογίου το 2017 χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα καμία ένσταση. Επειδή, λοιπόν, υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που πιστοποιούν ότι η συγκεκριμένη έκταση ανήκει σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Τεμπών αποφασίστηκε η προσφυγή και η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Λάρισας, για λόγους ιστορικούς και περιβαλλοντικούς, καθώς η κατασκευή του Φ/Β Πάρκου γίνεται στο περίφημο βουνό του «Πράσινου λίθου», μια περιοχή τεράστιας αξίας για την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, αφενός απαιτεί τη διακοπή των εργασιών και αφετέρου τάσσεται στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας που διεκδικεί την επαναφορά της συγκεκριμένης έκτασης στον Δήμο Τεμπών».

 

 Αιμοδοσία στην Κεντρική πλατεία Λάρισας

Πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας, που θα διαρκέσει επτά ημέρες, θα εξελιχθεί στην Κεντρική πλατεία Λάρισας από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας των δύο Νοσοκομείων της Λάρισας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων και τον Ερυθρό Σταυρό Λάρισας. Ειδικότερα διοργανώνεται για τις 22 έως τις 28 Φεβρουαρίου, και μονάδες αιμοληψίας θα βρίσκονται στην πλατεία τις ώρες 9.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Χορηγός είναι η γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass