Αντίστροφη μέτρηση για πληρωμή νέων αγροτών

Οι ενστάσεις τους για το νέο πρόγραμμα *Ξεκινά και η τηλεκατάρτιση

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2021 21:07

Ενεργοποιήθηκε στο ΠΣΚΕ η δυνατότητα οριστικοποίησης αιτήματος της εκκρεμούσας αποπληρωμής των δικαιούχων Νέων Αγροτών (περίπου 9.000), ενώ οι υπόλοιποι αναμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την τηλεκατάρτιση. Ο διοικητικός έλεγχος

των αιτημάτων πληρωμής καθώς και η αναγνώριση και η εκκαθάριση των δαπανών διενεργείται από τις ΔΑΟΚ, ενώ χρησιμοποιείται τυποποιημένο έντυπο ελέγχου της αίτησης πληρωμής. Στα μέσα Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει το Πρόγραμμα Τηλεκατάρτισης για τους Νέους Αγρότες (πρόσκληση 2016, εντάξεις 2017). Αυτό σημαίνει ότι περίπου 5.000 Νέοι Αγρότες θα είναι σε θέση να καταρτιστούν εξ αποστάσεως, ώστε μετά να μπορέσουν να κάνουν αίτηση για τη β’ δόση πληρωμής. Υπενθυμίζεται πως από τις 18 Μαρτίου 2021, θα ανοίξει η οριστικοποίηση των αιτημάτων πληρωμής Νέων Αγροτών για όσους ήδη έχουν κάνει τα απαραίτητα μαθήματα. Η φυσική παρουσία των Νέων Αγροτών στα προγράμματα κατάρτισης δεν ήταν εφικτή εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. Mέσω της νέας τροποποίησης της υπουργικής απόφασης, ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή των Νέων Αγροτών σε αντίστοιχο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης.
Οι ενστάσεις των Λαρισαίων
Στο μεταξύ ενστάσεις υπέβαλαν Νέοι Αγρότες για το νέο πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια της αγροτικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον καταυλισμό του Δαμασίου, στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μπαγινέτα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Γαία fruit» Δένδρων Τυρνάβου Χρήστο Τασιούλα «θα πρέπει να εξαλειφθεί ως προϋπόθεση η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας για να ενταχθούν νέοι αγρότες στο Μέτρο. Δεν έχει νόημα. Κάποιοι σπουδάζουν, όλοι βοηθούν τις οικογένειές τους εργαζόμενοι στα χωράφια και αδυνατούν να παρουσιαστούν στον στρατό. Δεν μπορείτε να τους αποκλείεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τυρναβίτης συνεταιριστής και πρόσθεσε μία ακόμη παράμετρο στις εκκρεμότητες του προγράμματος: «Η υποχρέωση δηλωμένου εισοδήματος από τον ενδιαφερόμενο για να ενταχθεί στο πρόγραμμα, αποκλείει αρκετούς. Όταν ξεκινούν να επενδύουν στη γη, τι εισοδήματα να έχουν; Γιατί να προχωρήσουμε σε λογιστικά τερτίπια» αναρωτήθηκε. Ο Κ. Μπαγινέτας άκουσε με προσοχή τα παραπάνω θέματα και δεσμεύτηκε να τα εξετάσει, έτσι ώστε στην κανονική δημοσίευση του μέτρου να επιλυθούν. Υπενθυμίζεται ότι εκδόθηκε η σχετική προδημοσίευση του Μέτρου για τους Νέους Αγρότες και βρίσκεται σε διαβούλευση.
Ενστάσεις και απο την ΠΕΝΑ
Τις δικές της προτάσεις-αντιρρήσεις κατέθεσε στη διαβούλευση και η Πανελλήνια ‘Ένωση Νέων Αγροτών. Ο Φαρσαλινός πρόεδρός της, Νίκος Παυλονάσιος ζήτησε αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης τουλάχιστον στις 50.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο, για επτά έτη δέσμευση και όχι με 35.000 ευρώ. Αν κάνουμε ένα πρόχειρο υπολογισμό, 35.000 ευρώ για 7 χρόνια, προκύπτει ένα ποσό 5.000 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή όσο είναι το ετήσιο επίδομα ανεργίας που λαμβάνει κάποιος άνεργος. Αυτό το ποσό δεν αποτελεί κίνητρο για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τη γη. Ακόμη η τυπική απόδοση βάσει των καλλιεργούμενων στρεμμάτων θεωρώ ότι είναι πολύ υψηλή. Πρέπει να κατέβει και να προβλέπεται η ένταξη κάποιου στο Μέτρο με μικρότερη τυπική απόδοση και σταδιακά, μέχρι την επταετία, να ανεβαίνει και να φτάνει στις 18.000 ευρώ που προβλέπει η υπουργική πρόταση. Για παράδειγμα, ένας κτηνοτρόφος θα χρειαστεί 150 προβατίνες για να ενταχθεί στο πρόγραμμα, με τη σημερινή τυπική απόδοση. Προϋπόθεση ανέφικτη για τους περισσότερους» κατέληξε.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass