Πορεία για να μην καταργηθούν τα μαθήματα τέχνης

Από εκπαιδευτικούς εικαστικών χθες στη Λάρισα

Δημοσίευση: 19 Απρ 2021 21:03

Ρεπ. Γ. Ρούστας
Φώτο: Β. Ντάμπλης
Κινητοποίηση στους δρόμους της Λάρισας με αυτοκινητοπομπή, αλλά και πορεία από τους εκπαιδευτικούς εικαστικών μαθημάτων, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε χθες με αίτημα να μην καταργηθούν τα

μαθήματα τέχνης από το Γενικό Λύκειο.
Ανάλογη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ στη Λάρισα οι εκπαιδευτικοί των εικαστικών είχαν τη συμπαράσταση της ΕΛΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και άλλων φορέων. Οι εικαστικοί φωνάζοντας συνθήματα όπως «η τέχνη είναι δικαίωμα και ανάγκη κάθε μαθητή και δεν ανήκει μόνο στα μουσεία» και «όχι στην κατάργηση των εικαστικών μαθημάτων τέχνης στο Λύκειο», ζήτησαν να μην καταργηθούν τα μαθήματα τέχνης και να μην μειωθούν οι οργανικές θέσεις.
Η ΕΛΜΕ
Σε ανακοίνωσή της η τοπική ΕΛΜΕ κατηγορεί την Κυβέρνηση «η οποία προχώρησε στην ουσιαστική κατάργηση των εικαστικών και άλλων μαθημάτων, όπως η μουσική και η κοινωνιολογία, από το πρόγραμμα του Λυκείου καθώς και στην ψήφιση νόμων που έχουν στόχο την απόλυτη υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας. Οι αποφάσεις του Υπουργείου, εκτός των άλλων, βασίζονται στο κριτήριο ελαχιστοποίησης του κόστους της παρεχόμενης εκπαίδευσης και μείωσης εκπαιδευτικού προσωπικού. Εκτιμούσε ότι το Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί νέα “δεξαμενή’ πλεοναζόντων καθηγητών χωρίς ωράριο, μόνιμους μετανάστες σε 4 και 5 σχολεία. Δημιουργεί νέα “δεξαμενή” καθηγητών που δεν μπορούν πλέον να πάρουν πουθενά και ποτέ οργανική θέση, νέους “στόχους” για να μπορεί την κατάλληλη στιγμή να τους θεωρήσει άνευ αντικειμένου και να τους περάσει στη διαθεσιμότητα.
Η ΕΛΜΕ απαιτούσε να μη γίνει καμία μείωση ωρών και μαθημάτων και να μη χαθεί καμία οργανική θέση γιατί καμία ειδικότητα και κανένας συνάδελφος δεν περισσεύει. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ απαιτεί το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει να εμπαίζει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με τα υποτιθέμενα αντισταθμιστικά μέτρα και να επαναφέρει τα Καλλιτεχνικά Μαθήματα στο κανονικό-υποχρεωτικό σχολικό πρόγραμμα του Λυκείου ώστε να διασφαλιστεί πραγματικά η απρόσκοπτη συνέχεια της διδασκαλίας τους και η δυνατότητα όλων των μαθητών για εισαγωγή τους στις καλλιτεχνικές σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
Επιμελητηριο Εικαστικων Τεχνων
Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας με δική του ανακοίνωση ανέφερε πως «αγωνίζεται για το δικαίωμα όλων των μαθητών στην αισθητική αγωγή και την καλλιτεχνική παιδεία, για μάθημα τέχνης σε όλες τις τάξεις, σε όλα τα σχολεία, εργαστηριακό, για διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, για μονιμοποίηση των αναπληρωτών. Για να γίνει η φωνή μας πιο δυνατή όταν θα φωνάζουμε πως η τέχνη είναι δικαίωμα όλων των μαθητών. Γιατί τα παιδιά μας έχουν το δικαίωμα στην απρόσκοπτη διαδικασίας της μόρφωσης, σε ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης. Γιατί δεν υπάρχουν άριστοι μαθητές και δάσκαλοι, μόνο πρέπει να υπάρχουν άριστες συνθήκες στην Παιδεία για όλους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass