«ΟΧΙ» Φ/Β Πάρκο σε Θετίδιο - Αγ. Κων/νο

Τι αναφέρει ανακοίνωση του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου «Ο Πολυδάμας»

Δημοσίευση: 19 Απρ 2021 15:06

Την κατηγορηματική του αντίθεση στη δημιουργία Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην περιοχή Θετίδιου - Αγ. Κωνσταντίνου, εκφράζει ο τοπικός Αγροτικός Σύλλογος «Ο Πολυδάμας». Θεωρεί ότι αυτή η προοπτική υπονομεύει τις προσπάθειες της Αρχαιολογικής

Υπηρεσίας για ανάδειξη της αρχαίας Σκοτούσας, κάνει ζημιά στο περιβάλλον και στην ομαλή συμβίωση με τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και περιορίζει σημαντικά τους βοσκοτόπους για το ντόπιο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, που είναι πηγή ζωής για την ευρύτερη επαρχία Φαρσάλων.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ «ΠΟΛΥΔΑΜΑΝΤΑ»
Η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, έχει ως εξής:
Δυστυχώς την τελευταία τριετία στη χώρα μας γινόμαστε μάρτυρες μιας συνεχούς προσπάθειας για την κατασκευή και λειτουργία μεγάλων Φ/Β πάρκων. Μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα με πρόσχημα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ επιδίδονται σε έναν αγώνα για το ποια εταιρεία θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο πάρκο στην περιοχή των Φαρσάλων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γινόμαστε μάρτυρες περιπτώσεων όπου οι εταιρείες αδιαφορούν για τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής για το αν υπάρχει κτηνοτροφία ή αν επηρεάζεται η αγροτική παραγωγή από την κατασκευή τέτοιων Φ/Β πάρκων. Και αυτό καταδεικνύεται από τις εκατοντάδες αιτήσεις προς τη Ρ.Α.Ε. για την κατασκευή Φ/Β πάρκων είτε σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις ακόμη και σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας είτε σε κοινοτικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι. Τούτο συμβαίνει και στην περίπτωση της τοπικής κοινότητας Σκοτούσας στην οποία ανήκει το χωριό μας ο Άγιος Κωνσταντίνος και το Θετίδιο. Εδώ και 2 χρόνια παρατηρούμε τη συνεχή προσπάθεια της VALOREM δια του εκπροσώπου της κ. Αραβίδη να μας πείσει για τα οφέλη μιας τέτοιας επένδυσης. Αποκορύφωμα αυτών των προσπαθειών ήταν η αναφορά του σε συνέντευξη στην «Ε» στη δυνατότητα συνύπαρξης των αιγοπροβάτων και των Φ/Β πάρκων. Αλήθεια μπορούν να συνυπάρξουν τα Φ/Β και με τα πουρνάρια, τις Δρυς εκατοντάδων ετών και τα εκατοντάδες είδη αυτοφυών φυτών από τα οποία τρέφονται οι μέλισσες τις περιοχής; Ενημερωτικά να αναφέρουμε πως στον Άγιο Κωνσταντίνο εκτρέφονται και βόσκουν ελεύθερα και απρόσκοπτα πάνω από 2.500 αιγοπρόβατα που συνδράμουν στην παραγωγή ενός εκ των σημαντικότερων προϊόντων για την εξαγωγική δύναμη της χώρας μας της ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ. Επιπρόσθετα με την κατασκευή Φ/Β χάνονται χιλιάδες στρέμματα επιλέξιμων βοσκοτοπικών εκτάσεων για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων από την ΚΑΠ. Επίσης η κατασκευή τόσο μεγάλων Φ/Β θα είναι υπεύθυνη για την αλλαγή του μικροκλίματος και την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στην περιοχή. Ακόμη προφανώς και δεν έχει εκτιμηθεί από τον κ. Αραβίδη ότι στην κοινότητά μας βρίσκεται εδώ και χιλιάδες χρόνια η αρχαία πόλη της Σκοτούσας, για την ανάδειξη της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη ανασκαφή εδώ και 6 χρόνια, γύρω από την οποία βρίσκονται τα χωριά μας καθώς και ότι στην περιοχή του Θετιδίου στην οποία προγραμματίζουν την κατασκευή του «Φ/Β εκτρώματος» πιθανόν να έλαβε χώρα η Μάχη των Κοινός Κεφαλών. Γι’ αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμα θα θέλαμε να καλέσουμε εμείς των κ. Αραβίδη ώστε να δει από κοντά τις ομορφιές του τόπου μας και πόσο καταστροφική θα είναι μια τέτοια επένδυση, τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για την τοπική οικονομία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass