Καυτό Σαββατοκύριακο με κλειστά πάρκα και άλση!

ΟΙ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 4 ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ - ΑΦΟΡΗΤΗ Η ΖΕΣΤΗ, ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ - ΣΤΟΥΣ 43 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΝΩ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΛΑΡΙΣΑ ΘΑ ΔΕΙ ΚΑΙ 45ΑΡΙ

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2023 14:27

Της Νατάσας ΠολυγένηΣυνεχίζεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα αυτό το Σαββατοκύριακο το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα ήδη εδώ και μία εβδομάδα. Χθες στη Λάρισα, ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, ο υδράργυρος είχε σκαρφαλώσει στους 30 βαθμούς και μέχρι τις 2 το μεσημέρι είχε ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, ενώ σε κάποιες περιοχές, ειδικά στο κέντρο της Λάρισας, έδειξε ακόμη και 43 βαθμούς Κελσίου. Παρά το γεγονός ότι το πρωί υπήρχε σχετικά αυξημένη κίνηση στο κέντρο της πόλης και τα καταστήματα που συνεχίζουν με τις καλοκαιρινές εκπτώσεις, το τοπίο άλλαξε πολύ γρήγορα μετά τις 12 το μεσημέρι, όποτε οι περισσότεροι επέστρεψαν στη δροσιά και την άνεση του σπιτιού τους. Κλιματιστικά και ανεμιστήρες αυτές τις μέρες δουλεύουν στο φουλ, προκειμένου ο κόσμος να αντιμετωπίσει τη ζέστη, ενώ όσοι κυκλοφορούν, στο ένα χέρι κρατούν το μπουκάλι με το νερό και στο άλλο βεντάλιες, ανεμιστηράκια ή καπέλα. Ενδεικτικό της ζέστης που είχε και χθες είναι ότι ακόμη και στις 8 το απόγευμα ο υδράργυρος υποχώρησε ελάχιστα στους 35 βαθμούς Κελσίου, κάνοντας απαγορευτική ακόμη και την απογευματινή βόλτα.
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα έκλεισαν χθες και οι δομές που φιλοξενούν τα παιδιά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Κατασκήνωση στην πόλη» για την προστασία των μικρών κατασκηνωτών, κάτι που θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, αφού οι μετεωρολογικές προγνώσεις μιλούν για παρατεταμένο καύσωνα.
ΚΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
Δύσκολο θα είναι το Σαββατοκύριακο, αφού ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 45 βαθμούς Κελσίου αύριο Κυριακή. Όχι ότι η σημερινή μέρα θα είναι καλύτερη, αφού σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου της ΕΜΥ, κ. Παναγιώτη Σκριμιζέα, η θερμοκρασία στη Λάρισα θα σκαρφαλώσει στους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο βαθμός επικινδυνότητας και δυσφορίας ανεβαίνει κι άλλο αύριο Κυριακή, όποτε και θα αγγίξει, επίσης, τους 45 βαθμούς Κελσίου.
Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και την επόμενη εβδομάδα, με μικρές ανάσες «δροσιάς» στους 38 βαθμούς, που δύσκολα θα γίνουν αισθητές.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΑΛΣΗ
Ο θεσσαλικός κάμπος βράζει από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ επί ποδός βρίσκεται ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας σε Περιφέρεια και Δήμους, καθώς σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η Π.Ε. Λάρισας βρίσκεται σε πολύ υψηλή επικινδυνότητα (κατηγορία κινδύνου 4).
Την ίδια ώρα έχει ληφθεί μέριμνα προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτές όλες οι κλιματιζόμενες αίθουσες για τους πολίτες στη Λάρισα, αλλά λόγω της επικινδυνότητας για πυρκαγιά τα πάρκα και τα άλση θα παραμείνουν κλειστά.
Αναλυτικότερα, σήμερα Σάββατο απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε περιοχές Natura, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση της Θεσσαλίας. Στην Π.Ε. Λάρισας η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορά τις παρακάτω περιοχές:
-Δήμος Αγιάς: Δάσος Πολυδενδρίου.
-Δήμος Ελασσόνας: Περιαστικό δάσος της Ελασσόνας.
-Δήμος Κιλελέρ: Άγιος Νικόλαος- Βούναινα, Άγιος Σπυρίδωνας - Νέες Καρυές, Αγία Παρασκευή - Ζάππειο, Δασάκι στο Κιλελέρ, Άγιος Ραφαήλ - Νέα Λεύκη, Προφήτης Ηλίας - Νέο Περιβόλι, Άλσος Χάλκης.
-Δήμος Φαρσάλων: Περιαστικό δάσος Φαρσάλων.
-Δήμος Τεμπών: Δάση Καλλιπεύκης, Ραψάνης, Κρανέας, Aιγάνης, Αμπελακίων και Σπηλιάς.
-Δήμος Τυρνάβου: Περιαστικό δάσος «Προφήτη Ηλία».
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συστήνει ιδιαίτερη προσοχή σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, προκειμένου να αποφευχθούν ενέργειες πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες υπαίθρου.
ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
* Στη διάθεση των πολιτών παραμένουν μέχρι και αύριο Κυριακή 23 Ιουλίου οι κλιματιζόμενες αίθουσες Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στο νέο Διοικητήριο συνοικίας Αβέρωφ. Οι αίθουσες της Περιφέρειας παραμένουν στη διάθεση των πολιτών, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται στη Θεσσαλία.
*Σε πλήρη ετοιμότητα είναι ο μηχανισμός, τόσο για την προστασία αστέγων στη Λάρισα όσο και όλων των πολιτών του, από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων, λόγω του καύσωνα. Συγκεκριμένα, διαθέσιμος είναι από τις 8.00 π.μ. έως τις 7.00 μ.μ. κλιματιζόμενος χώρος του Γ’ ΚΑΠΗ, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και 23ης Οκτωβρίου (τηλέφωνο επικοινωνίας 2410-2865.76).
Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι σε 24ωρη βάση λειτουργεί από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας τηλεφωνική γραμμή (6970-236.181), όπου οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass