ΝΙΚΟΣ ΡΑΠΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΙΡΗ ΡΑΠΤΟΥ

Δύο προσωπικότητες της παλιάς Λάρισας «επανασυστήθηκαν» στην πόλη

ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2023 12:50

Παρουσιάστηκαν χθες στο Δημοτικό Ωδείο τα βιβλία που εξέδωσαν τα Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου προς τιμήν του Νίκου Ράπτη και της κόρης του Μαίρης.
Ο πρώτος τόμος, με τίτλο «Ιατρός Νικόλαος Ιωάνν. Ράπτης, μία πολυσήμαντη ηρωική και αγωνιστική προσωπικότητα της Λάρισας», παρουσιάζει τη ζωή του Νίκου Ράπτη (1903-1960), επιστήμονα, πατριώτη, οικογενειάρχη και πολιτικού. Τον τόμο παρουσίασαν ο εκπαιδευτικός -και εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου»- Κώστας Σπανός και ο βουλευτής και συγγραφέας Μάξιμος Χαρακόπουλος.


Αμφότεροι σκιαγράφησαν την πορεία ενός ορφανού Βλαχόπουλου από τη Ροδιά, που χάρη στις θυσίες της νεαρής χήρας μητέρας του λαμβάνει την αρτιότερη μόρφωση, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εμπλουτίζεται με μεταπτυχιακές κλινικές ασκήσεις στο Παρίσι, τη δεκαετία του 1920! Αφού νυμφεύεται την -προσφυγοπούλα από την Κωνσταντινούπολη- Ροδοθέα Πορσανίδου ο νεαρός Νίκος επιλέγει τη Λάρισα για να σταδιοδρομήσει. Ιδρύει μία από τις πρώτες πολυκλινικές της πόλης και δημιουργεί την οικογένειά του, με τη γέννηση των δύο του παιδιών, του Γιάννη (1931) και της Μαίρης (1934).
Αφού στρατεύεται και υπηρετεί στα ορεινά χειρουργεία του ελληνοϊταλικού πολέμου, αμέσως μετά την επιστροφή του στην ιταλοκρατούμενη Λάρισα, ο Νίκος Ράπτης εναντιώνεται αποφασιστικά στα σχέδια των Ιταλών να δημιουργήσουν βλαχόφωνο «πριγκιπάτο», στο οποίο, μάλιστα, του υπόσχονται ύπατα και «βασιλικά» αξιώματα. Τον Μάιο του 1941 (!) ο Νίκος ιδρύει με τον Ευάγγελο Αβέρωφ και άλλους την αντιστασιακή οργάνωση «Νέα Φιλική Εταιρεία». Η Κλινική της Οδού Παπακυριαζή μετατρέπεται σε στρατηγείο της αντίστασης. Η παντοδύναμη Ιταλοκρατία δεν αργεί να τον συλλάβει, μαζί με πολλούς άλλους, και να τον στείλει, στις αρχές του 1942, εξόριστο σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ιταλία. Επιβιώνει, όμως, των κακουχιών και επιστρέφει στην απελευθερωμένη Ελλάδα, στα τέλη του 1945.
Εμφορούμενος από τα προοδευτικά και φιλοευρωπαϊκά οράματα της εποχής, ο Ράπτης συμπορεύεται με τον Γεώργιο Παπανδρέου στη φιλοδυτική και σοσιαλδημοκρατική παράταξή του, με την οποία εκλέγεται βουλευτής Λαρίσης το 1946 και το 1950. Το 1952 ακολουθεί τον Παπανδρέου στον «Εθνικό Συναγερμό» του Αλέξανδρου Παπάγου και εκλέγεται και πάλι βουλευτής. Το 1956 είναι υποψήφιος με την ΕΡΕ του, νέου τότε, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δέχεται, όμως, την απηνή εσωκομματική αντιπαλότητα των «βαρόνων» του κόμματος, που τον θεωρούν «ξένο σώμα» και δεν εκλέγεται. Εκδημεί, νεότατος, το 1960, μετά από σύντομη πάλη με την επάρατο νόσο.

«ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗ ΜΑΙΡΗ Ν. ΡΑΠΤΟΥ»
Ο τόμος για την κόρη του, που επιγράφεται «Αφιέρωμα Μνήμης στη Μαίρη Ν. Ράπτου», περιλαμβάνει τους επικηδείους που εκφωνήθηκαν στην εξόδιο ακολουθία της και τις ομιλίες που παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Χριστιανική Εστία Λάρισας (αντίστοιχα Νοέμβριος 2022 και Φεβρουάριος 2023). Τον τόμο παρουσίασαν η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας Φανή Καλοκαιρινού και ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης, που αμφότεροι τη γνώρισαν με την ιδιότητα του γονέα μαθητών στο εκπαιδευτήριό της.
Στις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύεται το μεγαλείο μιας γυναίκας που σημάδεψε στην πόλη μας την παιδαγωγική, την επιχειρηματικότητα, αλλά και την ιδιότητα του χριστιανού. Πρέσβειρα ενός ριζοσπαστικού, μαχητικού και κοινωνικού «μοναστικού» πνεύματος, η Μαίρη θα αφιερώσει τη ζωή της στη δημιουργία και άρτια λειτουργία των ομώνυμων Εκπαιδευτηρίων, αλλά και στη χριστιανική κατασκήνωση, στο Στόμιο, στο φιλανθρωπικό και προνοιακό έργο, στον Τύρναβο κ.ά. Ως μέλος της γυναικείας αδελφότητας «Ευσέβεια», η Μαίρη Ράπτου θεωρεί όλα τα παραπάνω πτυχές της ίδιας πάντοτε υπόθεσης, της εθνικής ανάτασης και της δημιουργίας μίας «χριστιανικής Ελλάδας». Αυτό το ιδεώδες, που θα ξεκινήσει ως συγγενές (αν όχι ως η ελληνική εκδοχή) της ευρωπαϊκής χριστιανοδημοκρατίας, θα χρεοκοπήσει πολιτικά στη Μεταπολίτευση. Τα προοδευτικά, εξωστρεφή και κοινωνικά της, όμως, στοιχεία διατηρούνται έως σήμερα, στο «Χριστιανικό Έργο».
Στις αφηγήσεις του τόμου εμφανίζεται μία Μαίρη Ράπτου πλήρως «δεσμευμένη στον ρόλο» της, με βαθιά μόρφωση, έντονη φιλανθρωπική δράση, απύθμενη αγάπη για το παιδί, αλλά και με πνευματώδες χιούμορ, αυτοσαρκασμό, και φυσικά επιχειρηματική μεγαλοφυΐα, χάρη στην οποία έστησε, το 1957, σε ηλικία 23 ετών, ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτήρια της ελληνικής περιφέρειας.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ουρανία Αλεξίου. Στο ακροατήριο βρισκόταν ο απόγονος των τιμώμενων προσωπικοτήτων, ο δάσκαλος, ψυχολόγος και δρ. Παιδαγωγικής Νίκος Ράπτης, που διευθύνει σήμερα τα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου και στις εκλογές της Κυριακής διεκδικεί την εκλογή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο με τον συνδυασμό «Πρωτοβουλία» του Δημ. Κουρέτα στη Λάρισα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass