Γιορτή Κάστανου στα Αμπελάκια

*Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία * «Δύσκολη η φετινή χρονιά για τους καστανοπαραγωγούς» τόνισε ο δήμαρχος Τεμπών Γ. Μανώλης

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2023 13:15

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες η 5η Γιορτή Κάστανου στα Αμπελάκια, στην πλατεία του χωριού «Διαμαντή Μάνιαρη».
Η Γιορτή διοργανώθηκε από τον Δήμο Τεμπών, τον Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π., σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Κοινότητα Αμπελακίων, τη Μανιάρειο Σχολή, τον Νέο Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελακίων, τους παραγωγούς, τους φορείς, καθώς και τους εθελοντές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό από τον εφημέριο του χωριού π. Βασίλειο και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους: δήμαρχο Τεμπών κ. Γ. Μανώλη, περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, βουλευτές κ. Βασίλη Κόκκαλη  ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λάρισας, κ. Ευαγγελία Λιακούλη ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Λάρισας, καθώς επίσης και τον Επί Τιμή Πρέσβη κ. Νίκο Κανέλλο και τον προέδρο του Νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων κ. Ευθύμιο Καζαντζή.
Για θέματα φυτοπροστασίας στην καστανιά, μίλησαν ακολούθως ο αναπληρωτής διευθυντής της Δ.Α.Ο.Π.Ε. Λάρισας κ. Δημήτρης Σταυρίδης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Βαγγέλας.
Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν τα παιδικά χορευτικά τμήματα της Μανιάρειου Σχολής, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας χορού κ. Βάσως Κουκουθάκη. Επίσης στο πλαίσιο της γιορτής πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός γευσιγνωσίας, όπου διαγωνίστηκαν πέντε είδη γλυκών και νικήτρια αναδείχθηκε η κ. Κωνσταντίνα Παπουτσιδάκη, με το γλυκό καριόκα από κάστανο.
Η νικήτρια βραβεύθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, το βραβείο αντιστοιχούσε σε χρηματικό ποσό 50€.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η Αμπελακιώτισσα, καθηγήτρια Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας κ. Βασιλική Κοσμάνου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι αντιδήμαρχοι κ. Ζήσης Γκανάτσιος και Αθανάσιος Βλάχος, ο πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π. κ. Γιώργος Νικολάου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αμπελακίων κ. Γιάννης Ταζές, και ο τοπικός σύμβουλος κ. Γιάννης Περσάκης.
ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τεμπών επισήμανε ότι φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για την παραγωγή καστάνων και ειδικότερα ανάφερε: «Η Γιορτή Κάστανου είναι μια εκδήλωση ευρείας απήχησης, με σκοπό τη διατήρηση της τοπικής παράδοσης και την αναβίωση παλιών εθίμων γύρω από το παραδοσιακό προϊόν της περιοχής μας. Γιορτάζουμε το κάστανο, που αποτελούσε και αποτελεί μια από τις κύριες επαγγελματικές δραστηριότητες των κατοίκων. Όμως οφείλουμε ταυτόχρονα να αναδεικνύουμε τις παθογένειες και τα προβλήματα της καστανοκαλλιέργειας.
Η φετινή χρονιά είναι αρκετά δύσκολη. Η απώλεια εισοδήματος για τους καστανοπαραγωγούς είναι σχεδόν ολοκληρωτική, για κάποιους ολοσχερής, δεν μπήκαν καν στον κόπο συλλογής των καστάνων.
Έτσι, η προστασία της καστανοκαλλιέργειας αποτελεί προτεραιότητα για μας ως δημοτική Αρχή, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά που το εισόδημα των παραγωγών πλήττεται βίαια. Και τούτο, καθώς ενέσκηψαν ζητήματα με τη διάθεση του προϊόντος, συνέπεια και της προσβολής των καστανοπερίβολων από τη φαιά σήψη.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Στρατάκο, αναδείξαμε τον έντονο προβληματισμό των παραγωγών για το μέλλον της καλλιέργειας μετά και τη φετινή καταστροφή της παραγωγής, εξαιτίας της φαιάς σήψης, ζητώντας να στηριχτεί το εισόδημα των καστανοπαραγωγών. Σε κάθε περίπτωση είμαστε δίπλα στον Νέο Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελακίων και σε συνεργασία με τον φίλο, πρόεδρο Θύμιο Καζαντζή και τα μέλη του Συνεταιρισμού Αμπελακίων, θα αντιμετωπίσουμε κι αυτή τη δυσκολία».
Απευθυνόμενος στους καστανοπαραγωγούς είπε: «Συνεχίστε να καλλιεργείται με την ίδια ζέση και την ίδια αγάπη τη γη σας. Συνεχίστε να παράγετε τούτο το εξαίρετο προϊόν, το Αμπελακιώτικο κάστανο και μέσω αυτού να “ταξιδεύετε” την περιοχή στις αγορές όλου του κόσμου. Είμαστε δίπλα σας, για να λύνουμε τα προβλήματα. Με συνεργασία και συνέργεια “θα βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά”. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, δεν είστε μόνοι».
ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Στις τρεις προτάσεις για τη στήριξη της καστανολοκαλλιέργειας αναφέρθηκε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο της 5ης Γιορτής Κάστανου στα Αμπελάκια.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στον χαιρετισμό του, «είναι αναγκαία η χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη στήριξη μιας τόσο δυναμικής καλλιέργειας με ειδικό βάρος για την τοπική οικονομία της ευρύτερης περιοχής των Δήμων Τεμπών και Αγιάς».
ΛΙΤΣΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ:
«Οι καστανοπαραγωγοί δεν σώζονται με ημίμετρα», τόνισε στη γιορτή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λίτσα Λιακούλη, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική της στήριξη στους καστανοπαραγωγούς και στις προσπάθειες ανάδειξης ενός ακόμη εμβληματικού προϊόντος της Θεσσαλίας και σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Η ενεργή μου στήριξη προς τους καστανοπαραγωγούς με ό,τι θεσμικό ‘’όπλο’’ διαθέτω στη φαρέτρα μου είναι δεδομένη. Έχω κατ’ επανάληψη καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή και έχω τοποθετηθεί στην Ολομέλεια για τα πολύ-επίπεδα προβλήματα των καστανοπαραγωγών του τόπου μας και δεν θα σταματήσω να το κάνω, όσο αυτά υφίστανται.
Και αυτό γιατί θεωρούμε πως οι παραγωγοί μας και ο κόσμος της υπαίθρου γενικότερα αξίζουν μια ποιοτικότερη και αξιοπρεπέστερη καθημερινότητα που δε γίνεται να επιτευχθούν χωρίς γενναία κίνητρα από πλευράς της Πολιτείας, προκειμένου να ξανα-γίνει το αγροτικό επάγγελμα ελκυστικό για τους νέους Ανθρώπους και οι παλαιότεροι να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους».
ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την προστασία και ανάδειξη του κάστανου και τη στήριξη των καστανοπαραγωγών, όπως και στα έργα υποδομών που υλοποίησε στον Δήμο Τεμπών, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στη Γιορτή Καστάνου που πραγματοποιήθηκε στα Αμπελάκια, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Μεταξύ άλλων ανάφερε: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βγήκε μπροστά, την περίοδο του Ιανού και συνέβαλε ώστε οι καστανοπαραγωγοί να λάβουν ικανοποιητικές αποζημιώσεις, λόγω απώλειας παραγωγής. Ταυτόχρονα τρέχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα πιστοποίησης του προϊόντος του κάστανου και προβολής του σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού και στη χώρα μας. Χρηματοδοτούμε τη συντήρηση και αποκατάσταση του ιστορικού αρχοντικού του Γεωργίου Σβαρτς και του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, τα οποία αποτελούν ό,τι καλύτερο για τον επισκέπτη στην περιοχή. Συνολικά τα 107 έργα που υλοποιήσαμε στον Δήμο Τεμπών, προϋπολογισμού άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ έχουν αναβαθμίσει τον Δήμο Τεμπών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass