«Πράσινο φως» για μυδοκαλλιέργεια στην Αλεξανδρινή

ΤΟ ΣΤΕ ΑΚΥΡΩΣΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ - ΔΕΚΤΗ ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΟΝΑΔΑ

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2023 17:48

Δεκτή από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έγινε η προσφυγή επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να λειτουργήσει μονάδα μυδοκαλλιέργειας στην «Αλεξανδρινή» της κοινότητας Στομίου, στη θαλάσσια περιοχή των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, ενδιαφέρον που «μπλόκαρε» αρνητική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας.

Το ΣτΕ έκανε δεκτή την Αίτηση Ακύρωσης του επιχειρηματία και παράλληλα απέρριψε την παρέμβαση που έκανε -υπέρ του Δημοσίου- ο Δήμος Αγιάς, ο οποίος μεταφέροντας αιτήματα κατοίκων και επαγγελματιών (αλιείς κ.ά.) της περιοχής είχε αντιταχθεί στην επένδυση στο Δέλτα του Πηνειού, κάνοντας λόγο για «υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος» στην περιοχή.
Το ΣτΕ ακύρωσε την 147/36181/11.3.2020 απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας «και την τεκμαιρόμενη σιωπηρή απόρριψη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της 2584/8.4.2020 προσφυγής του», σύμφωνα με το πολυσέλιδο σκεπτικό, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο διά ταύτα της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Έτσι, συμμορφούμενος στη δικαστική απόφαση ο νυν γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Κων. Τζανακούλης εξέδωσε πρόσφατα απόφαση, σύμφωνα με την οποία «ανακαλείται η αριθ. 147/36181/11-03-2020 απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας μη προέγκριση παραχώρησης μίσθωσης θαλάσσιας έκτασης 50 στρεμμάτων με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία νέας μονάδας μυδοκαλλιέργειας (στο πλαίσιο Π.Α.Σ.Μ.) στη θαλάσσια περιοχή «Αλεξανδρινή» Τ.Κ. Στομίου, Δ.Ε. Ευρυμενών, Δ. Αγιάς Π.Ε. Λάρισας», «σε εκτέλεση της αριθ. 1057/2023 απόφασης του ΣτΕ».
Πλέον, τα συναρμόδια Υπουργεία (μεταξύ των οποίων το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), αλλά και Υπηρεσίες (Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας, Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας) που διατύπωσαν «αρνητική γνώμη για τη μίσθωση θαλάσσιας έκτασης», θα πρέπει να εκφέρουν «νέα, αιτιολογημένη κρίση».
Ο επιχειρηματίας προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με Αίτηση Ακύρωσης κατά της αρνητικής, αρχικά, απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας περί μη προέγκρισης παραχώρησης με μίσθωση θαλάσσιας έκτασης 50 στρεμμάτων για την ίδρυση και λειτουργία νέας μονάδας μυδοκαλλιέργειας στην «Αλεξανδρινή».
Όπως είναι γνωστό, αρχικά δύο εταιρείες μυδοκαλλιέργειας εκδήλωσαν ενδιαφέρον τον Μάρτιο του 2018 να επενδύσουν στην περιοχή του Δέλτα του Πηνειού (σ.σ. στη συνέχεια εμφανίστηκαν και άλλοι τρεις επενδυτές, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την περιοχή από τα Μεσάγγαλα έως το Στόμιο), ζητώντας να μισθώσουν θαλάσσια έκταση 50 στρεμμάτων στην «Αλεξανδρινή».
Οι Υπηρεσίες συναρμόδιων Υπουργείων γνωμοδότησαν αρνητικά, όπως αρνητικοί στην επένδυση ήταν και οι τοπικοί Δήμοι, λαμβάνοντας υπόψη, μετά από διαβούλευση, την αγωνία των τοπικών αλιέων, αλλά και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται τουριστικά (καταλύματα) στην περιοχή. Οι επιχειρηματίες, ωστόσο, επανήλθαν προσφεύγοντας στο ΣτΕ, θεωρώντας ότι η αρνητική γνωμοδότηση δεν ήταν «εμπεριστατωμένη και πλήρους αιτιολογίας».
Αναλυτικότερα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας με την αρχική και ακυρωθείσα πλέον απόφαση δεν ενέκρινε την αίτηση προέγκρισης μετά και την αρνητική γνωμοδότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την απόφαση ανάκλησης θετικής γνωμοδότησης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας και την αρνητική γνωμοδότηση του Τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ενώ ομόφωνα «όχι» είχε πει και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς.
Η αρνητική γνωμοδότηση, μεταξύ άλλων, βασίστηκε στο γεγονός ότι πρόκειται για περιοχή Natura και πως η λειτουργία μονάδας μυδοκαλλιέργειας θα απαιτούσε και χερσαία έκταση σε εγγύς περιοχή για την εξυπηρέτηση των θαλάσσιων εγκαταστάσεων, με τους αλιείες της περιοχής να σημειώνουν την «απειλή» για τον κλάδο τους.
Χαρακτηριστικά, ο επαγγελματικός αλιευτικός σύλλογος Δήμου Αγιάς «Άγιος Νικόλαος», με έγγραφό του αναφέρει ότι «η προτεινόμενη για προέγκριση μίσθωσης θαλάσσια έκταση στερεί από περίπου 90 αλιευτικά σκάφη, μελών του Συλλόγου, ενός μεγάλου αλιευτικού πεδίου», στο οποίο και δραστηριοποιούνται.
Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας προσέφυγε εμπρόθεσμα κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά και των γνωμοδοτήσεων, «ενώπιον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», στην οποία προσφυγή «ο αρμόδιος Υπουργός ουδέποτε απάντησε, με αποτέλεσμα τη σιωπηρή απόρριψή της, μετά την πάροδο της νόμιμης προθεσμίας».
Στον αντίποδα της αρνητικής γνωμοδότησης, ο επιχειρηματίας σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «η μυδοκαλλιέργεια είναι μια διαπιστευμένη βιολογική καλλιέργεια, χωρίς απορρίμματα και άλλες πρακτικές που πιθανόν να υφίστανται στις ιχθυοκαλλιέργειες. Η περιοχή που δημιουργούνται τα μυδοτροφεία δεν βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή natura και δεν υπάρχουν πλησίον περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass