Αθώοι όλοι, για τη διαθήκη της 84χρονης

ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ *ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Δημοσίευση: 15 Νοε 2023 13:04

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας επτά Βολιώτες οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί κατηγορούμενοι για ψευδή βεβαίωση, για συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση, όπως και για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση. Αθωωτική απόφαση, η οποία ανέτρεψε την πρωτόδικη και καταδικαστική απόφαση από Δικαστήριο του Βόλου.
Οι επτά κατηγορούμενοι, ένας συμβολαιογράφος, τρεις μάρτυρες και τρεις συγγενείς παραπέμφθηκαν με αφορμή τη διαθήκη μιας 84χρονης εκλιπούσης, με την οποία οι τρεις δικαιούχοι και συγγενείς κληρονομούσαν, μεταξύ άλλων, ένα μικρό διαμέρισμα της ηλικιωμένης.

Η επίμαχη διαθήκη συντάχθηκε στις 17 Απριλίου 2018 ενόσω η 84χρονη νοσηλευόταν σε κλινική του Βόλου, όταν -σύμφωνα και με την πρωτόδικη απόφαση- «η διαθέτης κατά τον χρόνο σύνταξης της διαθήκης έπασχε από σοβαρό οργανικό ψυχοσύνδρομο λόγω ισχαιμικής εγκεφαλοπάθειας και καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας της στην κλινική», «ήταν πλήρως αποπροσανατολισμένη σε χρόνο, τόπο και πρόσωπο μη δυνάμενη να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να διαχειριστεί την καθημερινότητά της από νοητικής δεινότητας και ως εκ τούτου κατά την ημεροχρονολογία σύνταξης της διαθήκης της, μη έχουσα αντίληψη της πραγματικότητας, αδυνατούσε να δηλώσει η ίδια την πραγματική της βούληση για τη διάθεσή της περιουσίας της».
Στο πλαίσιο της δίκης που ολοκληρώθηκε χθες μετά την κατάθεση μαρτύρων, οι κατηγορούμενοι, παριστάμενοι και εκπροσωπούμενοι, στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, με την Εισαγγελέα της έδρας να προτείνει την ενοχή τους. Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας απάλλαξε και μάλιστα ομόφωνα των κατηγοριών τους τρεις που παραστάθηκαν ως μάρτυρες στη σύνταξη της διαθήκης, όπως αθώοι, αλλά κατά πλειοψηφία (σ.σ. μειοψήφησε η πρόεδρος του Δικαστηρίου), κρίθηκαν ο συμβολαιογράφος και οι τρεις συγγενείς οι οποίοι κληρονόμησαν η πρώτη τα 2/4 του διαμερίσματος και οι άλλοι δύο από 1/4 του διαμερίσματος.
Απόφαση που ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2022 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, κρίνοντας (κατά πλειοψηφία) όλους ενόχους, επιβάλλοντας, μάλιστα, ποινές φυλάκισης, ενός έτους για τον συμβολαιογράφο και τους τρεις συγγενείς, και έξι μηνών στους τρεις μάρτυρες, με τριετή αναστολή και στους επτά.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass