Συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ και ιδιωτικοποίηση του νερού

*ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η Π.Ο.Ε. Δ.Ε.Υ.Α. *ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ *«ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΗΤΡΑΚΟΣ

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2023 17:40
Η αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., στο Συνέδριο  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των 120 Δ.Ε.Υ.Α., στην Αθήνα Η αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των 120 Δ.Ε.Υ.Α., στην Αθήνα

Της Λένας Κισσάβου

Συγχωνεύσεις Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, που θα υπάγονται σε έναν νέο Ενιαίο φορέα Διαχείρισης Υδάτων, με ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης και λειτουργία τους, που θα περιλαμβάνουν συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Περνούν από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση του νερού και το ξεπουλάνε στους ιδιώτες. Δημιουργούνται Περιφερειακές Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης, υπό την εποπτεία του νέου φορέα και μεγάλοι όμιλοι θα πάρουν στα χέρια τους το κοινωνικό αγαθό. Τελικά τα χειρότερα σενάρια επιβεβαιώθηκαν!», δηλώνει στην «Ε» ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α. (Π.Ο.Ε. - Δ.Ε.Υ.Α.) κ. Αχιλλέας Μητράκος.
Καμπανάκι κινδύνου χτύπησε στις 120 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, με τους εργαζομένους τους να ετοιμάζονται για απεργίες διαρκείας, αντιδρώντας στα σχέδια του Υπουργείου.
Μάλιστα, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου το προεδρείο της Π.Ο.Ε. - Δ.Ε.Υ.Α. θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, προκειμένου να συζητήσουν για τα μελλούμενα στις Δ.Ε.Υ.Α. και να καταθέσουν την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις και στην αλλαγή λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης. «Το Υπουργείο Ενέργειας έχει έτοιμη πρόταση για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, για τις συγχωνεύσεις και την ίδρυση Περιφερειακών Δ.Ε.Υ.Α. και για συνεργασίες που θα αναπτυχθούν με ιδιωτικούς φορείς, με έργα ΣΔΙΤ.
Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και να κατατεθεί ως σχέδιο νόμου προς διαβούλευση» αναφέρει ο κ. Μητράκος. Στο πρόσφατο Συνέδριο της Π.Ο.Ε. - Δ.Ε.Υ.Α., που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από τις 120 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, κεντρικό θέμα ήταν τα νέα σχέδια της Κυβέρνησης για τις Δ.Ε.Υ.Α. Στο πλαίσιό του εκφράστηκε η κάθετα αντίθεση άποψη για όλα τα παραπάνω και αποφασίστηκε να προβούν σε κινητοποιήσεις. «Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά...» τόνισε ο κ. Μητράκος και σημειώνει πως: «Οι Δ.Ε.Υ.Α. που ανήκουν σήμερα στους Δήμους, θα μεταφερθούν στον νέο φορέα και πώς; Πόσες θα είναι οι περιφερειακές Δ.Ε.Υ.Α.;
Στις συγχωνεύσεις τους, οι υγιείς Δ.Ε.Υ.Α. θα κληθούν να πληρώσουν τα χρέη των υπολοίπων; Πώς θα λειτουργήσουν με ΣΔΙΤ; Τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, έγιναν με χρήματα των πολιτών από τα ανταποδοτικά τέλη. Αυτά θα τα καρπωθούν ιδιώτες;».

Η Π.Ο.Ε. Δ.Ε.Υ.Α.
Μετά το Συνέδριο, η Π.Ο.Ε. Δ.Ε.Υ.Α. εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Η πρόταση της Κυβέρνησης είναι μία επιχείρηση ανά Περιφέρεια. Ένα Διοικητικό Συμβούλιο που θα απαρτίζεται από μερικούς δημάρχους και οι υπόλοιποι εγκάθετοι της κάθε Κυβέρνησης. Καμία μέριμνα για εκπρόσωπο εργαζομένων όταν ακόμη και στους ΦΟΔΣΑ οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι η εξόφληση των χρεών των Δ.Ε.Υ.Α. για το ρεύμα, που, όμως, θα αφαιρεθούν από πόρους που κατευθύνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από το συγκεκριμένο Διοικητικό Συμβούλιο. Προβλήματα λειτουργίας θα λύνονται μετά από έναν χρόνο. Συνεργασίες με τοπικούς συνεργάτες και προμηθευτές δεν θα υπάρχουν.
Τις ανάγκες θα τις κρίνουν άνθρωποι ξένοι με τα τοπικά προβλήματα. Για τα δικαιώματα των εργαζομένων καμία μέριμνα, παρά μόνο αόριστες υποσχέσεις. Για τις κατακτήσεις των εργαζομένων καμία μέριμνα. Προβλήματα εργαζομένων θα τίθενται στο Δ.Σ. του νέου φορέα, άγνωστο πότε.
Η κατεύθυνση του συνδικάτου είναι η μετωπική σύγκρουση. Τα σωματεία να απαιτήσουν από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια άμεσα να καταδικάσουν την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση και τη διάλυση των Δ.Ε.Υ.Α. Να σταματήσουν τη γιγάντωση των επιχειρήσεων που έχει ως τελικό στόχο την παράδοση και εκτέλεση έργων από τις μεγάλες (γνωστές) εταιρείες. Να σταματήσουν τη σταδιακή και στο τέλος ολοκληρωτική παράδοση του κοινωνικού αγαθού σε ιδιώτες. Τα κόμματα, οι τοπικοί φορείς, τα κινήματα να πάρουν θέση στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του νερού που ξεκίνησε με τη θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και ολοκληρώνεται με το νέο νομοσχέδιο που αύριο τίθεται για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τα σωματεία ενημερώνουν άμεσα τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία για τις εξελίξεις και να προετοιμάζονται για απεργίες διαρκείας, συλλαλητήρια και κλείσιμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι να πάρουν πίσω το νομοσχέδιο.
Το νερό ανήκει στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες και όχι στους «κολλητούς». Οι εξαγορές μικρών εταιρειών από τους μεγάλους «παίχτες» δεν έγιναν τυχαία. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον των Δ.Ε.Υ.Α. και για το μέλλον των εργαζομένων. Δεν δικαιολογείται εφησυχασμός την ύστατη στιγμή. Δεν δικαιολογείται καμία υποχώρηση στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών. Ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος δρόμος που μας έχει απομείνει».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass