Δύο αποβιώσαντες, ένας ένοχος και ένας αθώος

*ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΑΣΜΟ 14ΧΡΟΝΗΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΙ ΚΟΙΜΟΤΑΝ ΣΤΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ *ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΕ ΓΙΑ 42ΧΡΟΝΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΡΙΘΗΚΕ ΑΘΩΟΣ, ΕΝΩ ΠΡΩΤΟΔΙΚΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕΙΡΞΗ 7 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ 10 ΜΗΝΕΣ

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2023 14:00

Επειτα από πολύμηνες αναβολές, εκδικάστηκε τελικά χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ) Λάρισας η υπόθεση που αφορούσε στον βιασμό μιας 14χρονης που βρέθηκε στη Λάρισα έχοντας φύγει από το Ίδρυμα στο οποίο φιλοξενούνταν με αφορμή και το κάθε άλλο παρά κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον.

Τον Αύγουστο του 2016 αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας συνέλαβαν τέσσερις κάτοικους Λαρισαίους, ηλικίας 62, 63 και 42 ετών, κατηγορούμενους για τις αξιόποινες πράξεις (κατά περίπτωση) της αρπαγής ανηλίκου με σκοπό τη μεταχείρισή του σε ανήθικες ασχολίες, του βιασμού από κοινού και κατά μόνας, της αποπλάνησης ανήλικης που συμπλήρωσε το 14ο έτος και της σωματεμπορίας κατ’ εξακολούθηση κατ’ επάγγελμα σε βάρος ανηλίκου.
Όπως είχε καταγγελθεί τότε στην Αστυνομία, η 14χρονη -που γεννήθηκε σε χωριό της Λάρισας το 2002- τον Φεβρουάριο του 2016 εγκατέλειψε το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Βορείου Ελλάδας, το οποίο είχε αναλάβει την επιμέλειά της. Επιμέλεια που έχασε (δικαστικά) η μητέρα της με βάση δικαστική απόφαση, όταν πριν 2-3 χρόνια η ανήλικη φεύγει από περιοχή της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου βρισκόταν «παντρεμένη» από τα έντεκά της χρόνια.
Στις αρχές Αυγούστου του 2016 -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- τη μεταφέρει στη Λάρισα γνωστός της, ο οποίος αφού της έδωσε 10 ευρώ για «να έχει για φαγητό», την εγκαταλείπει στην περιοχή του Αγ. Αχιλλίου. Ένα – δυο βράδια η ανήλικη κοιμάται σε παγκάκια, ώσπου τις επόμενες ημέρες συναντά τον 63χρονο νονό της, ο οποίος «ενώ έπρεπε να ενημερώσει αμέσως Διωκτικές Αρχές και κοινωνικούς φορείς (σ.σ. την αναζητούσε το «Χαμόγελο του Παιδιού»), καθώς εγκατέλειψε το Ίδρυμα που τη φιλοξενούσε», όπως παρατήρησε χθες ο Εισαγγελέας της έδρας, της προσέφερε στέγη, τροφή και ρούχα «χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα» και «ενθάρρυνε εκούσια την παραμονή της εκτός του Ιδρύματος, συμπληρώνοντας έτσι τον σκοπό της απασχόλησης της ανήλικης με ανήθικες ασχολίες, να έρχεται δηλαδή σε ερωτική επαφή με άλλους άντρες».
Ο 63χρονος νονός διατηρούσε εκείνη την περίοδο μια γκαρσονιέρα σε πολυκατοικία στο κέντρο της Λάρισας όπου φιλοξενεί τη 14χρονη, πολυκατοικία που μισθώνει στη συνέχεια διαμέρισμα και ο 62χρονος κουνιάδος του.
Η 14χρονη καταγγέλλει πως έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού και πως ο 62χρονος είναι εκείνος που προέβαινε στη γενετήσια εκμετάλλευσή της, εξαναγκάζοντάς τη να συνευρίσκεται ερωτικά με άγνωστο αριθμό ανδρών (σ.σ. έναντι χρηματικής αμοιβής, που καταβάλλονταν στον ίδιο) από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και τις 31 Αυγούστου που έγιναν οι τέσσερις συλλήψεις.
ΟΙ ΔΥΟ ΑΠΕΒΙΩΣΑΝ
Πρωτόδικα στο ΜΟΔ Τρικάλων και οι τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι, επιβάλλοντας μάλιστα βαρύτατες ποινές. Στον 62χρονο κουνιάδο επιβλήθηκε κάθειρξη 22 ετών, κατηγορούμενος ο οποίος απεβίωσε στη Φυλακή, ενώ σημειώνεται πως πρόσφατα, ενόψει και της δεύτερης δίκης δηλαδή, απεβίωσε και ο 62χρονος, ο οποίος είχε καταδικαστεί με κάθειρξη 14 ετών. Ο 63χρονος νονός καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών και αποφυλακίστηκε πρόσφατα, ενώ με κάθειρξη 7 ετών καταδικάστηκε και ο τέταρτος κατηγορούμενος, ένας 42χρονος Αλβανός υπήκοος, ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος.
Έτσι, η δίκη επαναλήφθηκε χθες στο ΜΟΕ Λάρισας, όπου παραπέμφθηκαν ο 63χρονος και ο 42χρονος, κατηγορούμενοι για αρπαγή ανηλίκου με σκοπό τη μεταχείρισή του σε ανήθικες ασχολίες, ομαδικό και κατά μόνας βιασμό.
Στο πλαίσιο της δίκης κατέθεσαν χθες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και Λαρισαίος ελεύθερος επαγγελματίας, τον οποίο είχε αναφέρει η 14χρονη πως είχε συνευρεθεί μαζί του. Ο οποίος, με αφορμή τον θόρυβο που είχε προκληθεί με την αποκάλυψη της υπόθεσης, σημείωσε τα όσα υπέστη μέχρι να αποδειχθεί (σ.σ. με απαλλακτικό βούλευμα) η αθωότητά του, προσθέτοντας ότι την περίπτωσή του «είπε τερατώδη ψέματα η 14χρονη», καθώς «είχε καλπάζουσα και νοσηρή φαντασία».
Ο 63χρονος κατηγορούμενος στην απολογία του χθες εξέφρασε εξαρχής την έκπληξή του, λέγοντας πως «ενώ εγώ έκανα την καταγγελία στην Αστυνομία και βρήκαν τη 14χρονη» στο διαμέρισμα του 62χρονου, «βρέθηκα και ένοχος».
Ο 63χρονος περιέγραψε πως βρήκε τη 14χρονη «σε άθλια κατάσταση», καθώς «κοιμόταν στα παγκάκια», αφού «μεγάλωσε στα Ιδρύματα και στους δρόμους», ενώ εκτενώς αναφέρθηκε στα όσα έπραξε για να την προστατεύσει, όπως και την πρωτοβουλία του ακόμη και να την υιοθετήσει.
Σημειώνοντας ότι ο 62χρονος ήταν αυτός που τη «βίασε στο μπάνιο» και περιγράφοντας πως ενημέρωσε την Αστυνομία για να την εντοπίσουν τελικά στο διαμέρισμα του κουνιάδου, υπογράμμισε πως «είναι ψέματα τα όσα λέει η μικρή» σε βάρος του, προσθέτοντας ότι «η μικρή έζησε μέσα στο ψέμα, τα έβγαλε όλα από τη φαντασία της, είναι εντελώς αθώος» κατέληξε.
Τις κατηγορίες αρνήθηκε στην απολογία του και ο 42χρονος συγκατηγορούμενος. Ο Εισαγγελέας της έδρας χαρακτήρισε «σχεδιασμένη» τη συμπεριφορά του 63χρονου, έχοντας περιγράψει νωρίτερα πως «ενθάρρυνε εκούσια τη 14χρονη για την παραμονή της εκτός του Ιδρύματος στο οποίο έπρεπε να βρίσκεται», «με σκοπό την απασχόλησή της με ανήθικες ασχολίες», «να έρχεται σε επαφή με άλλους άντρες».
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τελέστηκαν οι πράξεις» της αρπαγής και της εμπορίας ανθρώπων, προτείνοντας την ενοχή του, ενώ διατηρώντας επιφυλάξεις για την τέλεση ασελγών πράξεων ο Εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή του.
Για τον 42χρονο ο Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για την ασέλγεια και την αθώωσή του για τον βιασμό κάνοντας αναφορά στην ιατροδικαστική εξέταση, για να ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων των δύο κατηγορουμένων.
Σημειώνεται πως νωρίτερα το Δικαστήριο δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα συνηγόρου της υπεράσπισης να κληθεί και να παραστεί στο Δικαστήριο η καταγγέλλουσα, που σήμερα έχει ενηλικιωθεί και βρίσκεται στο 22ο έτος της ηλικίας της.
Τελικά το ΜΟΕ, έχοντας αμφιβολίες, όπως διευκρίνισε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, έκρινε αθώο και για τις δύο κατηγορίες τον 42χρονο, στην αγκαλιά του οποίου έσπευσαν συγγενικά του πρόσωπα. Αθωωτική απόφαση που ανατρέπει την πρωτόδικη, καθώς είχε καταδικαστεί με κάθειρξη 7 ετών, ενώ κατά τη σύλληψή του είχε προφυλακιστεί για 10 μήνες.
Αθώος για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων κρίθηκε ο 63χρονος, ο οποίος κρίθηκε, ωστόσο, ένοχος για τις κατηγορίες της αρπαγής και της ασέλγειας, επιβάλλοντας συνολική ποινή κάθειρξης 5 ετών και φυλάκισης 1 έτους. Με δεδομένο, όμως, ότι ο 63χρονος, μέχρι πρόσφατα που αποφυλακίστηκε, εξέτισε ήδη ποινή κάθειρξης 6 ετών και 7 μηνών, ο κατηγορούμενος για διαδικαστικούς λόγους οδηγήθηκε χθες στις Φυλακές Λάρισας, από τις οποίες αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος άμεσα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass