Ο νόμος Φλωρίδη επισπεύδει τη δίκη των Τεμπών

* Κατά πέντε μήνες * Η υπόθεση παραπέμπεται στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με εισαγγελική πρόταση

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2023 13:50

Κατά πέντε μήνες τουλάχιστον, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, αναμένεται να επισπευσθεί η δίκη για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, μετά και την πρόβλεψη του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις «Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας».

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ανάμεσα σε άλλα, προτείνει και την απευθείας παραπομπή της υπόθεσης στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου, από τον εισαγγελέα και χωρίς ν’ απαιτείται βούλευμα. Υποθέσεις όπως και για την τραγωδία των Τεμπών για την οποία ασκήθηκαν διώξεις μεταξύ άλλων και για το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς (σιδηροδρόμου) σύμφωνα και με το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα.
Όπως διευκρίνιζαν στην «Ε», δικαστικές πηγές, με το σημερινό καθεστώς, όταν περαιωθεί η ανάκριση και με βάση την ογκωδέστατη δικογραφία της συγκεκριμένης υπόθεσης, θα απαιτηθεί διάστημα περίπου δυο μηνών, προκειμένου ο Εισαγγελέας να υποβάλει πρόταση, ενώ, άλλοι δύο μήνες θα απαιτηθούν προκειμένου το Συμβούλιο Εφετών να εκδώσει Βούλευμα, το οποίο τέλος, προκειμένου να καταστεί αμετάκλητο, θα πρέπει να παρέλθει διάστημα επίσης δύο μηνών.
Εφόσον τελικά στον νόμο Φλωρίδη συμπεριληφθεί αυτή η μεταβολή, τότε με το νέο καθεστώς και με την ολοκλήρωση της κύριας ανάκρισης, για παράδειγμα στα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου, τότε έως τα μέσα Μαρτίου, θα έχει γίνει η αμετάκλητη παραπομπή των δεκάδων κατηγορουμένων και σε διάστημα λίγων ημερών, έως τέλος Μαρτίου θα έχει προσδιοριστεί η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας.
Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, τότε ο Εφέτης - Ανακριτής, Σωτ. Μπακαϊμης, εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρώσει την έρευνα με τη συμπλήρωση περίπου ενός έτους από την τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και θα είναι μια από τις ελάχιστες φορές στα δικαστικά χρονικά όπου, έρευνα για μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση θα περαιωθεί σε τόσο “σύντομο” χρονικό διάστημα, με δεδομένο ότι άλλες, εξίσου σημαντικές υποθέσεις (Μάτι κ.α.), οδηγήθηκαν στο ακροατήριο μετά από 3 και 4 χρόνια.
400 ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ
Σε ό,τι αφορά την πορεία της έρευνας, αυτό που απομένει πλέον -το επόμενο διάστημα - είναι να ασκηθούν διώξεις σε βάρος στελεχών και άλλων εταιρειών όπως και υπηρεσιακών παραγόντων. Όπως επίσης θα κληθούν και οι τρεις σταθμάρχες, της απογευματινής και βραδινής βάρδιας της ημέρας του δυστυχήματος, ενώ πρόσφατα κατέθεσαν μεταξύ άλλων και μάρτυρες που υπέδειξε η πλευρά του προφυλακισμένου Επιθεωρητή.
Σημειώνεται πως εκκρεμούν τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων, όπως εκκρεμεί και η απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τη μεταφορά των συντριμμιών σε στρατόπεδο της περιοχής.
Από το νέο έτος εκ των πραγμάτων θα απαντηθεί και το θέμα της αίθουσας στην οποία θα διεξαχθεί η δίκη, καθώς θα πρέπει να αναζητηθεί νέος χώρος, αφού οι υπάρχουσες αίθουσες στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας δεν μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους από 200 δικηγόρους, περίπου 100 μάρτυρες, δεκάδες κατηγορούμενους, δηλαδή περί τους 400 εμπλεκόμενους χωρίς να συνυπολογιστούν οι πολίτες, όπως για παράδειγμα συγγενείς των θυμάτων οι εκπρόσωποι ΜΜΕ κ.α.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass