Μηνυτήρια αναφορά για δυσοσμία στη Χάλκη

ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘ. ΚΟΚΚΙΝΟΥΛΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑ ΠΟΥ ΟΡΙΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2023 18:00

Μηνυτήρια αναφορά με αφορμή το πρόβλημα της δυσοσμίας στη Χάλκη του Δήμου Κιλελέρ κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος Πλατυκάμπου Αθαν. Κοκκινούλης, ζητώντας από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, μεταξύ άλλων, να διερευνήσει αν η δυσοσμία «που βασανίζει» τους κατοίκους του χωριού προέρχεται από τυχόν παραλείψεις γειτονικής επιχείρησης και εάν οι παραλείψεις αυτές «συνιστούν παράβαση της περιβαλλοντολογικής νομοθεσίας».

Κάτοικοι της Χάλκης έχουν διαμαρτυρηθεί για την έντονη δυσοσμία και ζητούν ενημέρωση για τις αιτίες του προβλήματος και αν αυτό συνδέεται με την τήρηση περιβαλλοντικών όρων, μονάδας επεξεργασίας μη επικίνδυνων αποβλήτων για παραγωγή βιοαερίου και σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας (σ.σ. η επιχείρηση κατονομάζεται στη μηνυτήρια αναφορά) που λειτουργεί το τελευταίο διάστημα σε κοντινή απόσταση από το χωριό.
Η διαμαρτυρία των κατοίκων είχε ως αποτέλεσμα ο Δήμος Κιλελέρ να ζητήσει από Περιβαλλοντολόγο να εκπονήσει πραγματογνωμοσύνη τήρησης των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας, πραγματογνωμοσύνη στα συμπεράσματα της οποίας, μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως «η έντονη δυσαρέσκεια (λόγω έντονων δυσάρεστων οσμών) των κατοίκων της Χάλκης» «είναι απολύτως αιτιολογημένη. Οι οσμές προέρχονται από την αποθήκευση και διαχείριση των πρώτων υλών, καθώς και από τη διαχείριση των υγρών στραγγισμάτων αυτών».
Η πραγματογνωμοσύνη τήρησης περιβαλλοντικών όρων, όπως διευκρίνιζαν στην «Ε» στελέχη του Δήμου Κιλελέρ, διαβιβάστηκε από την Κοινότητα Χάλκης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας για τα περαιτέρω, με τον κ. Κοκκινούλη στο μεταξύ να καταθέτει τη μηνυτήρια αναφορά.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΟΣΜΙΑ
Στην οποία αναφορά, μεταξύ άλλων, διευκρινίζεται ότι από «την έναρξη λειτουργίας της μονάδας το σύνολο του οικισμού της Χάλκης, αλλά κυρίως το δυτικό τμήμα του χωριού υποφέρει από καθημερινή έντονη δυσοσμία, η οποία ανάλογα με τη φορά του ανέμου ή τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες γίνεται εντονότατη, ώστε να προκαλεί στους κατοίκους μεγάλη δυσαρέσκεια, δεδομένου ότι δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους, να εργαστούμε στους αγρούς μας ή να παραμείνουμε στους υπαίθριους χώρους των κατοικιών μας.
Παράλληλα, η τροφοδοσία της εν λόγω επιχείρησης με οργανικά απόβλητα έχει καταστήσει τον οικισμό της Χάλκης κόμβο διέλευσης βαρέων οχημάτων, τα οποία έμφορτα με απόβλητα τυροκομείων ή κόπρο από κτηνοτροφικές μονάδες διασχίζουν κεντρικούς και μη δρόμους του χωριού, με σκοπό την προσέγγιση των εγκαταστάσεων της εταιρείας».
Ο κ. Κοκκινούλης προσθέτει ακόμη ότι «επειδή το σύνολο σχεδόν των κατοίκων του οικισμού ανησυχεί και διαμαρτύρεται τουλάχιστον για την περιβαλλοντολογική επιβάρυνση του οικισμού μας, ενώ εγείρεται παράλληλα σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία, απευθυνθήκαμε στον Δήμο Κιλελέρ, προκειμένου να διερευνηθεί η λειτουργία της επιχείρησης και να ενημερωθούμε για την αφόρητη κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά.
Όπως ενημερώθηκα από τους αρμόδιους του Δήμου Κιλελέρ (Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο, Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Χάλκης), παραγγέλθηκε και εκπονήθηκε «Πραγματογνωμοσύνη Τήρησης Περιβαλλοντικών Όρων» της μονάδας». Να σημειωθεί πως το κείμενο της πραγματογνωμοσύνης (διαπιστώσεις, προτάσεις κ.λπ.) περιλαμβάνεται στην αναφορά.
«Από την επισκόπηση της πραγματογνωμοσύνης και δη των συμπερασμάτων αυτής», προσθέτει ο κ. Κοκκινούλης, «γίνεται αντιληπτό ότι οι διαμαρτυρίες μας είναι βάσιμες, η δε ανησυχία μας για τη δημόσια υγεία ενισχύθηκε, δεδομένου ότι κατά λέξη αναφέρεται», «ότι η έντονη δυσαρέσκεια (λόγω έντονων δυσάρεστων οσμών) των κατοίκων της Χάλκης σε απόσταση 1.200 μ. νοτιοανατολικά είναι απολύτως αιτιολογημένη. Οι οσμές προέρχονται από την αποθήκευση και διαχείριση των πρώτων υλών, καθώς και από τη διαχείριση των υγρών στραγγισμάτων αυτών».
Τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης άμεσα κοινοποιήθηκαν από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Χάλκης προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας/Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας / Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας, όπως προκύπτει από τις υπ’ αρ. πρωτ. 464012/21-11-2023 και 81590/22-11-2023 αντίστοιχες βεβαιώσεις καταχώρησης αιτήματος».
Ο κ. Κοκκινούλης, τέλος, κατέληξε σημειώνοντας ότι «επειδή, όμως, η ανησυχία των κατοίκων της Χάλκης έχει επιταθεί, αλλά παράλληλα η δυσοσμία που μας βασανίζει» «είναι μόνιμη και έντονη, θεωρούμε απαραίτητο να ενεργήσετε τα νόμιμα, προκειμένου να διερευνηθεί: Αν είναι νόμιμη η λειτουργία της μονάδας», «εάν οι αναφερόμενες διαπιστωθείσες πράξεις και παραλείψεις της επιχείρησης είναι υπαίτιες για την έντονη δυσαρέσκεια, λόγω έντονων δυσάρεστων οσμών των κατοίκων της Χάλκης και εάν εν γένει συνιστούν παράβαση της περιβαλλοντολογικής νομοθεσίας».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass