Επιστρέφουν οι κορύνες στο κέντρο της Λάρισας

ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ - Θ. ΜΑΜΑΚΟΣ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΞΕΦΥΓΕ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ - ΝΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ: ΜΕΤΡΟ ΑΣΥΜΒΑΤΟ ΜΕ ΤΟ ΣΒΑΚ - ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2024 12:41

Της Νατάσας Πολυγένη
Επιστρέφουν οι κορύνες στο κέντρο της Λάρισας ως πρώτο μέτρο της νέας Δημοτικής Αρχής για την άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, με την αντιπολίτευση να εκφράζει προβληματισμούς για το κατά πόσο η τοποθέτηση οριοδεικτών σε κεντρικούς οδούς της πόλης θα ανακουφίσει την κατάσταση ή θα δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόστηκε και στο παρελθόν, όπως επισημάνθηκε από τη μείζονα μειοψηφία.
Ο δήμαρχος Θανάσης Μαμάκος ξεκαθάρισε εξαρχής τις προθέσεις του, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να παρθούν μέτρα, καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει, ειδικά σε οδούς όπως η Παπαναστασίου, όπου το ένα ρεύμα είναι μονίμως κατειλημμένο, ενώ και η τροφοδοσία των καταστημάτων γίνεται δίχως να τηρείται συγκεκριμένο ωράριο, κάτι που στο εξής θα ισχύσει. «Σε όλες τις ευνομούμενες χώρες η φορτοεκφόρτωση γίνεται με συγκεκριμένο ωράριο. Νόμοι υπάρχουν. Από τη στιγμή που δεν έχουμε τη σωστή νοοτροπία ως οδηγοί, κάτι θα πρέπει να κάνουμε» ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Ντίνος Διαμάντος κατά την τοποθέτησή του σημείωσε ότι «η τοποθέτηση κορυνών σε Παπαναστασίου-Παναγούλη θα αυξήσει τη διαμπερή κυκλοφορία σε αυτούς τους δρόμους», ενώ τόνισε ότι δεν είναι συμβατό με τα όσα προβλέπει το ΣΒΑΚ και με τον στόχο για μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης. Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Μαβίδης έθεσε το θέμα της εντατικής αστυνόμευσης ως μέτρο, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πέτρος Κρίκης έκανε λόγο για «δοκιμασμένο και αποτυχημένο μέτρο» -είχε εφαρμοσθεί επί δημαρχίας Τζανακούλη-, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της τροφοδοσίας με τήρηση ωραρίου για τα καταστήματα της εστίασης. Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας & Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων κ. Βαγγέλης Παπαλέξης τόνισε πως οι οριοδείκτες σε κεντρικές οδούς έρχονται ως πρώτο μέτρο για την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και προανήγγειλε την έκδοση νέας κανονιστικής, η οποία θα ρυθμίσει το ωράριο για τη φορτοεκφόρτωση στο κέντρο της πόλης.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ
Ο δήμαρχος Λαρισαίων πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για  την έγκριση της έκτακτης χρηματοδότησης, ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, για έργα αποκατάστασης από την κακοκαιρία «Daniel», που αναμένεται να λάβει, το επόμενο διάστημα, ο Δήμος Λαρισαίων από το Πράσινο Ταμείο. Ο κ. Μαμάκος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει την προσπάθεια για την ανεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων.
ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ
ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Πρόκληση Ευφυών Πόλεων» (Intelligent Cities Challenge ICC). Η «Πρόκληση Ευφυών Πόλεων» είναι μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές πόλεις στην πράσινη και ψηφιακή τους μετάβαση. Το ICC παρέχει γνώσεις αιχμής και συμβουλευτικές υπηρεσίες στις πόλεις και τις τοπικές οικονομίες τους για τη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη για τους πολίτες της Ε.Ε. Αυτό θα επιτευχθεί προσφέροντας ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα υποστήριξης, καθοδήγησης, διευκόλυνσης, δικτύωσης και έμπνευσης για να βοηθήσει τις πόλεις να ξεκινήσουν συνεργασίες Τοπικής Πράσινης Συμφωνίας. Οι Τοπικές Πράσινες Συμφωνίες επικεντρώνονται σε πολλούς βασικούς τομείς: ενέργεια, κινητικότητα και μεταφορές, δομημένο περιβάλλον και κατασκευές, τουρισμός και πολιτισμός και δημιουργικοί τομείς.
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Ομόφωνα εγκρίθηκε η εισήγηση της εξαίρεσης των Σχολικών Επιτροπών από τη συγχώνευση των νομικών προσώπων και η διατήρηση της αυτονομίας τους.
ΚΑΘΕ 2 ΜΗΝΕΣ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Κατά τη συζήτηση για την έγκριση της έκθεσης πεπραγμένων Οικονομικής Επιτροπής β’ εξαμήνου 2023, που περιλαμβάνει συνολικά 373 αποφάσεις (διαγωνισμοί, αναθέσεις κ.ά.), τονίστηκε από τον δήμαρχο Λαρισαίων ότι πλέον η διαδικασία αλλάζει και η απολογιστική συνέλευση θα γίνεται υποχρεωτικά ανά δίμηνο.
Η διαδικασία αναφορικά με την έκθεση πεπραγμένων αντικαταστάθηκε από την απολογιστική συνέλευση του Δ.Σ. και σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να γίνεται ανά δίμηνο, με υποχρεωτικό χαρακτήρα.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Στη χθεσινή συνεδρίαση ορίστηκαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Λαρισαίων στη Γενική Συνέλευση του Αναπτυξιακού Οργανισμού με την Επωνυμία «Αναπτυξιακός Οργανισμός Δήμου Λαρισαίων Μονοπρόσωπη Α.Ε.», οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:
Αθ. Μαμάκος, Χρ. Τερζούδης, Δ. Λεωνιδάκης, Αχ. Κέλλας, Κ. Καλόγηρος, Α. Ανδριτσόπουλος, Φ. Τζατζάκης, Δαλαμπύρας, Αν. Κουρδής και από τη μειοψηφία οι Ρ. Απρίλη, Θ. Αδαμόπουλος, Α. Ψάρρα, Γ. Σούλτης και Τολίκας. Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Γ. Παναγιώτου.
Επίσης, χθες ορίστηκε εκπρόσωπος του Δήμου Λαρισαίων στις Γενικές Συνελεύσεις (συνέδρια, ημερίδες) του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος, με αναπληρωτή τον δημοτικό σύμβουλο Βλαχούλη Κωνσταντίνο.
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολλά τα θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, χωρίς να λείψουν οι διαξιφισμοί και οι ενστάσεις. Άλλα ζητήματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν το θέμα του σκοπευτηρίου της Αστυνομίας στην Κοιλάδα, η βελτίωση της οδικής ασφάλειας γύρω από σχολικά συγκροτήματα, το θέμα της πρόσληψης των 8μηνιτών για την κάλυψη αναγκών που προέκυψαν από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» (ως ερώτημα εκτός ημερησίας διάταξης), για το κέντρο ανοιχτής υποστήριξης για παιδιά με σύνδρομο Down κ.ά.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος έκανε ειδική μνεία στη διάκριση του δημοτικού συμβούλου, Τάσου Κουρδή, στο 15th Fazza International Para Athletics Championships του Ντουμπάι, τον οποίο και συνεχάρη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass