Προορισμός δουλεμπόρων και τα παράλια της Λάρισας

*ΜΕ ΤΑΧΥΠΛΟΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΑΝΑΚΚΑΛΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΥΓΑΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ *ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. «ΠΕΦΤΟΥΝ» ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ Ή ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2024 13:41
Από το Αφγανιστάν μέσω Ίμβρου στην Παλιουριά, όπου οι διακινητές εγκατέλειψαν δύο μητέρες  και επτά ανήλικους από 4 έως 16 ετών – Στην ακτή Παπακώστα είχαν εγκαταλείψει δύο εγκυμονούσες Από το Αφγανιστάν μέσω Ίμβρου στην Παλιουριά, όπου οι διακινητές εγκατέλειψαν δύο μητέρες και επτά ανήλικους από 4 έως 16 ετών – Στην ακτή Παπακώστα είχαν εγκαταλείψει δύο εγκυμονούσες

Στους προορισμούς σύγχρονων δουλεμπόρων -εγείροντας και θέματα ασφάλειας των συνόρων- βρίσκονται πλέον τα παράλια της Λάρισας (μια «ευθεία» από τα τουρκικά παράλια), αφού το τελευταίο διάστημα όλο και πιο τακτικά καταγράφονται αφίξεις προσφύγων, οι οποίοι προκειμένου να εγκαταλείψουν εμπόλεμες περιοχές στις χώρες τους πέφτουν θύματα κυκλωμάτων διακίνησης, ένθεν - κακείθεν του Αιγαίου.

Τα τελευταία περιστατικά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση των Αρχών ότι η κατάσταση στα παράλια της Λάρισας τείνει να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με δεδομένο ότι γνωστές γίνονται μόνο οι υποθέσεις εκείνες όπου, για άγνωστους λόγους, πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και ανήλικα παιδιά, πέφτουν στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ., ακριβώς επειδή εγκαταλείπονται από τους δουλεμπόρους αβοήθητοι στα παράλια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές Κυριακή από την ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν 13 πρόσφυγες, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- οι υπόλοιποι 20 διέφυγαν με τρία Ι.Χ. που τους ανέμεναν στην Παλιουριά του Δήμου Αγιάς. Επίσης, στις 22 Φεβρουαρίου στην ίδια ακτή βρέθηκαν 3 Σύριοι πρόσφυγες, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες άλλοι 20 διέφυγαν με τη βοήθεια Ελλήνων που συνεργάζονται με τους Τούρκους δουλεμπόρους.
Εξαίρεση ενδεχομένως να αποτέλεσε το περιστατικό της 11ης Δεκεμβρίου 2023, όπου 7 Αφγανοί εντοπίστηκαν μετά από καταδίωξη ενός τζιπ, στον χώρο αποσκευών του οποίου κρύβονταν ένας 59χρονος Ιρανός, ο οποίος κατέληξε στο Γ.Ν. Λάρισας. Τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας στην ακτή Παπακώστα εντοπίστηκαν επιπλέον 37 Αφγανοί.
Κατά μια εκδοχή από λάθος προσέγγιση των δουλεμπόρων στις 24 Οκτωβρίου φουσκωτό αποβίβασε στην όμορη περιοχή του Βένετου Μαγνησίας 28 Σύριους πρόσφυγες. Οι οποίοι βρέθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. επειδή... χάθηκαν σε χαράδρα και ζήτησαν βοήθεια, καλώντας το τηλέφωνο «112», ενώ είχαν προσεγγίσει μοναστήρι της περιοχής.
ΑΠΟ ΙΒΡΟ ΚΑΙ ΤΕΝΕΔΟ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», οι 13 πρόσφυγες που βρέθηκαν προχθές στην Παλουριά (σ.σ. ανάμεσά τους επτά ανήλικα παιδιά από 4 έως 16 ετών) έφθασαν στην Ελλάδα έπειτα από ταξίδια 4 ωρών «με ταχύπλοο που διέθετε δύο μηχανές», στο οποίο επιβιβάστηκαν από την Ίμβρο ή την Τένεδο και αφού νωρίτερα είχαν ταξιδέψει για ώρες στον ενδοχώρα της Τουρκίας.
Τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, όταν έφθασαν στην παραλία της Παλιουριάς άλλοι 20 πρόσφυγες, όλοι τους Αφγανοί πρόσφυγες, φαίνεται πως επιβιβάστηκαν σε 3 επιβατικά αυτοκίνητα που τους ανέμεναν στην ελληνική πλευρά με άγνωστο προορισμό.
Χωρίς να είναι κατανοητό γιατί εγκατέλειψαν στην Παλιουριά, μεταξύ άλλων, τις δύο μητέρες με τα επτά ανήλικα παιδιά, που εντόπισαν το πρωί της Κυριακής διερχόμενοι αγρότες της περιοχής και ενημέρωσαν τις Αρχές.
«ΤΑΡΙΦΑ» 2.500 - 4.000 ΕΥΡΩ
Στην περίπτωση της 11ης Δεκεμβρίου 2023 στην ακτή Πακακώστα ο καθένας από τους 37 Αφγανούς πρόσφυγες, ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες και ανήλικοι, πλήρωσαν -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- από 2.500 έως και 4.000 ευρώ, προκειμένου από το Τσανάκκαλε της Τουρκίας να αποβιβαστούν στα παράλια της Αγιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες πληρώνουν επιπλέον χρήματα στους διακινητές για να τους μετακινήσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα με προορισμό τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, μέσω της οποίας θα φθάσουν στις χώρες του τελικού προορισμού, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Ολλανδία. Είναι χαρακτηριστικό πως στην ίδια περίπτωση ο οδηγός του τζιπ που το εγκατέλειψε μετά από καταδίωξη στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου είναι «γνωστός» στην ΕΛ.ΑΣ. από ανάλογες υποθέσεις, ενώ στην κατοχή του 59χρονου θανόντα βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass