Ανοίγουν προσφορές για ανάδοχο στο Παλαιό Κοιμητήριο

*ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ *ΕΡΓΟ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΧΕΔΟΝ 1,3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2024 13:51

Ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση του έργου ανάπλασης του Παλαιού Δημοτικού Κοιμητηρίου Λάρισας, επί της οδού Φαρσάλων, για την ανάδειξη της μνήμης και της ιστορίας του, έγινε πριν λίγες ημέρες, καθώς ο Δήμος Λαρισαίων προκήρυξε την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του.

Ο διαγωνισμός που έγινε με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) είχε ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, ενώ ως ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών σήμερα Τρίτη 5 Μαρτίου και ώρα 10:00 π.μ.
Το έργο ανάπλασης του Παλαιού Κοιμητηρίου της Λάρισας, στο ύψος της υπόγειας διάβασης της οδού Φαρσάλων, σε πάρκο «Μνήμης και Ιστορίας της πόλης», εντάχθηκε το 2021 προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης», μετά από πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Λαρισαίων, με τον προϋπολογισμό του να ανέρχεται στο 1.297. 722,10 ευρώ. Το έργο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της πόλης που αφορά στην εφαρμογή και υλοποίηση επεμβάσεων που αναδεικνύουν την πορεία της Λάρισας στην ιστορία, ενεργοποιώντας μνημεία, διαδρομές, μουσειακούς χώρους ως μέρη μιας αφήγησης για την πόλη. Άρχισε τη λειτουργία του στις αρχές της δεκαετίας του 1890, αν και υπάρχουν και ταφές πριν από το 1881, έξω από τον τότε ιστό της πόλης.
Σήμερα βρίσκεται στις παρυφές του ευρύτερου κέντρου της πόλης και δίπλα στο πολύ σημαντικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.
Στον ίδιο χώρο υπάρχουν το «Εβραϊκό Νεκροταφείο» και το «Στρατιωτικό Νεκροταφείο». Το Κοιμητήριο κοσμούν αγάλματα και έργα από μεγάλους γλύπτες, αλλά και έργα που φιλοτέχνησαν λαϊκοί μαρμαρογλύπτες με όλη την ευρηματικότητα και τον συναισθηματισμό που αποτυπώνουν, εκφράζοντας τους δεσμούς αγάπης των συγγενών. Μέσω των ταφικών μνημείων ζωντανεύει η ιστορία της Λάρισας κι όχι μόνο, η απελευθέρωση, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Εθνική Αντίσταση, οι βομβαρδισμοί, μνήμες και ονόματα. Η δημιουργία ενός πάρκου σε αυτόν τον χώρο είναι σεβασμός στην ιστορία και κέρδος στη μνήμη.
Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, «οι είσοδοι στον χώρο της ανάπλασης σχεδιάστηκαν εκ νέου στο βόρειο και νότιο άκρο του Κοιμητηρίου, όπου σήμερα βρίσκονται υπαίθριοι ελλειμματικοί αστικοί χώροι.
Εσωτερικά του χώρου μέσω των νέων γραμμικών και χαραγμένων διαδρομών γίνεται ένα θεματικό ταξίδι στην ιστορία της πόλης και της Ελλάδας, περνώντας από σηματοδοτημένα ταφικά μνημεία του Κοιμητηρίου. Στο πλαίσιο της ανάδειξης της μνήμης αξιοποιούνται στον σχεδιασμό υλικά που «έχουν μνήμη» και μεταφέρουν στην όψη τους το πέρασμα του χρόνου. Συνεπώς, στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση του χώρου επιλέγεται να μεταφέρουν αυτήν την ιδιότητα της «θύμησης» υλικά όπως το ξύλο και το μέταλλο.
Όλες οι παρεμβάσεις έχουν βιοκλιματικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στη βελτίωση του μικροκλίματος μέσω της μείωσης των σκληρών βατών επιφανειών εδαφοκάλυψης και αντικατάστασης με άλλα υλικά τα οποία έχουν χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στη βελτίωση του μικροκλίματος, της χρήσης υλικών με μειωμένο δείκτη αντανάκλασης, της χρήσης φωτοκαταλυτικών υλικών που περιορίζουν τους ρύπους, της εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας led, της αύξησης της σκίασης και της αύξησης της έκτασης του πρασίνου».             

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass