Η αγάπη της μάνας «νίκησε» τις τροφικές αλλεργίες

Η Σία Θεοχάρη προστατεύει την κόρη της μαγειρεύοντας ειδικά φαγητά και γλυκά *Δημιούργησε εγχειρίδιο συνταγών για να βοηθήσει κι άλλους γονείς με παιδιά που έχουν τροφική και δερματική αλλεργία σε αυγό και γάλα

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2024 17:30

Του Κώστα Γκιάστα
Το «Λάδι του Λορέντζο» είναι μια ταινία που άφησε εποχή, όχι γιατί ήταν απλά καλή, αλλά γιατί περιέγραφε μια πραγματική ιστορία γεμάτη μικρά θαύματα.

Την ιστορία του Λορέντζο Οντόνε, που παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας, έζησε επειδή οι γονείς του, Αγκούστο και Μικαέλα, Ιταλοί που ζούσαν στην Ουάσινγκτον, αψήφησαν τους γιατρούς και ανέπτυξαν ένα μείγμα δύο μαγειρικών ελαίων, ως πιθανή θεραπεία για την καταστροφική ασθένεια του γιου τους…
Σε ένα χωριό λίγο έξω από τη Λάρισα, η αρχιμουσικός Σία Θεοχάρη, που κατάγεται από τα Τρίκαλα, φτιάχνει κέικ κρασιού με επικάλυψη σοκολάτας. Ετοιμάζει κέικ πορτοκαλιού με κρέμα βανίλιας, σερβίρει μαρμελαδόπιτα με τρούφα, ακόμη και μπισκότα τύπου «Οreο», μπουγάτσα σοκολάτας και γαλακτομπούρεκα. Όλα, όμως, χωρίς αυγό και γάλα. Για την ακρίβεια ούτε ίχνος των δύο παραπάνω. Και αυτό για να προφυλάξει τη ζωή της κόρης της, η οποία έχει μια σοβαρή τροφική και δερματική αλλεργία σε αυτά τα δύο.
Για κάποιον μπορεί να ακούγεται απλό, για εκείνους που το ζουν, όμως, δεν είναι έτσι, αφού τα αναφυλακτικά σοκ παραμονεύουν σε κάθε ενέργεια που μπορεί να τους φέρει σε επαφή με τα δύο συστατικά και τα όποια παράγωγά τους. Ειδικά τα τελευταία είναι αμέτρητα και κρύβονται εκεί που δεν το περιμένεις.
Η Σία -όπως και όλη της η οικογένεια- από το 2007 μέχρι σήμερα έχει περάσει αρκετά περιστατικά που την έχουν κάνει να αναθεωρήσει για πολλά ζητήματα. Την ίδια ώρα την έχουν πεισμώσει.
«Όταν η κόρη μου ήταν 6 μηνών, έφτασε η στιγμή να δώσουμε την πρώτη κρέμα ρυζάλευρο βανίλια. Η αντίδρασή της άμεση. Κάνει έμετο και κοκκινίζει στο πρόσωπο. Αγχωμένη και φοβισμένη, τηλεφωνώ στον παιδίατρο, ο οποίος με συμβουλεύει πλήρη αποχή γαλακτοκομικών και μια σειρά εξετάσεων».
Το πόρισμα; «Αλλεργία στο γάλα και συγκεκριμένα στην καζεΐνη και το αυγό. Από τότε και μέχρι σήμερα, η αλλεργία της συνεχίζει να υφίσταται και ειδικά στο γάλα ξεπερνάει κάθε όριο» σημειώνει.
Θεραπεία δεν υπάρχει και οι οδηγίες του παιδοαλλεργιολόγου είναι πλήρης αποχή από το γάλα και το αυγό. «Έλα, όμως, που σχεδόν τα πάντα περιέχουν έστω και ίχνη, στα οποία το παιδί αντιδρά με αναφυλακτικό σοκ και σ’ αυτά».
Από τότε γεννήθηκαν μια σειρά από ερωτήματα στο μυαλό της. Πώς ικανοποιούμε γευστικά και οπτικά αυτό το παιδί; Πώς δημιουργείς λιχουδιές, ώστε να μη ζηλεύει τα άλλα παιδιά; Πώς φτιάχνεις αυτά που έφτιαχνες μέχρι τώρα, χωρίς γάλα και αυγό;
«Οι προσπάθειες για τη δημιουργία συνταγών χωρίς γάλα και αυγό ήταν πάρα πολλές. Οι δε αποτυχίες ακόμα περισσότερες». Η ανάγκη της, όμως, και η επιμονή της να καλύψει τις διατροφικές της συνήθειες, για την καλύτερη υγιή και συναισθηματική της ανάπτυξη του παιδιού της όχι μόνο την έκαναν να κάνει εκατοντάδες δημιουργίες, αλλά και να τις συγκεντρώσει και να εκδώσει ένα βιβλίο εγχειρίδιο συνταγών. Το «No milk, no egg», που ήδη βρίσκεται στη διάθεση του κοινού από ιατρικές εκδόσεις «Κωνσταντάρας».
«Στόχος μου, παράλληλα, ήταν να βοηθήσω όποιον μπορεί να το έχει ανάγκη και παράλληλα να εμπνεύσω κι άλλους γονείς και συγγενείς ανθρώπων με αλλεργίες να μην παρατούν σε καμία περίπτωση».
Δίπλα της όλα αυτά τα χρόνια, στα κρίσιμα περιστατικά ήταν ο παιδίατρος και νυν παιδοπνευμονολόγος κ. Γρηγόρης Χατζηπαρασίδης. Τον χαρακτηρίζει, μάλιστα, εμπνευστή της όλης προσπάθειας και «δοκιμαστή» των «εδεσμάτων» της.
«Αυτός με παρότρυνε να γράψω τις συνταγές που δημιουργούσα καθημερινά.
Αυτός είναι ο άνθρωπος που με βοήθησε να αντιμετωπίσω τα αναφυλακτικά σοκ του παιδιού με περισσή ψυχραιμία, με ένα τηλέφωνο ανοιχτό και με την καθοδήγησή του μέχρι να βρεθούμε σε ασφαλές ελεγχόμενο περιβάλλον. Αυτός ήταν που με καθησύχαζε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, σε οποιαδήποτε ανησυχία είχα. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες ατέλειωτες γι’ αυτόν τον άνθρωπο και για το πόσο καλό μας έχει κάνει ως επιστήμονας και ως άνθρωπος».
Και η Σία, όμως, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Έγινε εθελόντρια Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Τμήματος Λάρισας, για να μπορεί να βοηθάει σωστά και με τον καλύτερο τρόπο. Συνεχίζει να κυκλοφορεί πάντα με ενέσεις αδρεναλίνης πάνω της, αλλά πλέον έχει μαζί της και το βιβλίο της.
Ο Λορέντζο έζησε πολλά χρόνια χάρη στην αφοσίωση των γονιών του και την ικανότητά τους να ερευνήσουν εις βάθος, παρά το γεγονός πως δεν ήταν γιατροί. Η Σία δεν ήταν ούτε συγγραφέας, ούτε ζαχαροπλάστης και σεφ. Παρ’ όλα αυτά, όμως, εδώ και 17 συνεχόμενα χρόνια καταφέρνει να τα κάνει όλα και μάλιστα καλά. Έγινε για το παιδί της.
Γιατί η αγάπη των γονιών ξεπερνάει κάθε εμπόδιο. Είτε σε λένε Αγκούστο και Μικαέλα και ζεις στις ΗΠΑ, είτε σε λένε Σία και μένεις στη Λάρισα…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass