Απροστάτευτοι σε οποιοδήποτε ατύχημα...

Οι εγκαταστάτες ανελκυστήρων ζητούν νομικό πλαίσιο προστασίας * Επί τάπητος τα ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο * Τι δήλωσαν στην «ΕτΔ» Καραχάλιος και Βλασόπουλος

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2024 17:00

Η ψήφιση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκκρεμεί από το 2014, οι χαμηλές τιμές στη συντήρηση και στην εγκατάσταση, η αδυναμία αναβάθμισης και επισκευών στους ανελκυστήρες και η αδυναμία είσπραξης των χρημάτων της εργασίας και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Αδειούχων Εγκαταστάσεων και Συντηρητών Ανελκυστήρων Κεντρικής Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στον δεύτερο όροφο του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Στη Συνέλευση παρόντα ήταν γύρω στα 40 μέλη από τα συνολικά 60, καταδεικνύοντας με τη συμμετοχή τους τα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο τους. Μιλώντας στην «ΕτΔ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Χρήστος Καραχάλιος τόνισε πως: «Από το 2014 προσπαθούμε να επιτύχουμε την ψήφιση της ΚΥΑ που θα μας κατοχυρώνει και θα μας προστατεύει σχετικά με την ασφάλεια, τις συντηρήσεις και τους ελέγχους των ανελκυστήρων. Σκεφτείτε ότι σε οποιοδήποτε ατύχημα αν συμβεί, είμαστε εντελώς ακάλυπτοι και απροστάτευτοι». Με τα ασανσέρ που πλημμύρισαν τι γίνεται θα τον ρωτήσουμε, για να σημειώσει ότι: «Σύμφωνα με την καταγραφή υπολογίσαμε περίπου 1.500 πλημμυρισμένους ανελκυστήρες, από τους οποίους οι 300 με καταστροφή στα ηλεκτρικά και μηχανολογικά μέρη, περίπου 500 με προβλήματα στα ηλεκτρικά μέρη και οι υπόλοιποι με μικρότερα προβλήματα, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν ανελκυστήρες που δεν λειτουργούν ακόμη λόγω οικονομικής αδυναμίας των ιδιοκτητών». Κλείνοντας δε, αναφέρθηκε επιγραμματικά στα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου, τονίζοντας ότι: «Τα προβλήματα σε όλες τις πόλεις με μικρές διαφορές και ανάλογα με τις συμπεριφορές των κατά τόπους συναδέλφων είναι παντού ίδια: Χαμηλές τιμές στη συντήρηση και ειδικά στην εγκατάσταση. Αδυναμία αναβάθμισης και επισκευών στους ανελκυστήρες. Αδυναμία είσπραξης των χρημάτων της εργασίας μας από διαχειριστές και από διαχειριστικά γραφεία τα οποία μερικά έχουν πτωχεύσει, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί τα χρήματά μας. Ένα θέμα που συνεχώς το προωθεί η ΠΟΒΕΣΑ στα Υπουργεία, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καλούμαστε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες! Υποχρεωτική η υποβολή των στοιχειών στο My Data. Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τα τιμολόγια και ψηφιακό το δελτίο αποστολής. Όχι συναλλαγές σε μετρητά άνω των 500 ευρώ, με τα πρόστιμα να αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής. Ενώ σήμερα το ύψος του προστίμου ανέρχεται στα 100 ευρώ. Καθιερώνεται ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα έως το ποσό των 50.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων.
Ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος προσφέρει εργασία τουλάχιστον ίση αξίας και αμοιβής με αυτή του εργαζόμενου που απασχολεί».
Παρών ήταν και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων κ. Γιώργος Βλασόπουλος που δήλωσε ότι: «Τα προβλήματα αφορούν όλο τον κλάδο σε όλη την Ελλάδα. Από το 2014 αναμένουμε μια Υπουργική Απόφαση που αφορά στην περιφρούρηση του επαγγέλματος, την προστασία των επιβατών του ανελκυστήρα και τη στήριξη της ελληνικής βιοτεχνίας και πιο συγκεκριμένα αυτή η Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει κατατεθεί με επτά προσχέδια από το Υπουργείο Ανάπτυξης συγκρούεται με το ευρωπαϊκό, αλλά και το εθνικό δίκαιο. Προσπάθεια της Ομοσπονδίας είναι και το έχει πράξει να αναδείξει προς τη νομική υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης αυτές τις αντικρουόμενες διατάξεις των προτάσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, διότι προσφύγαμε και το 2023 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δικαιωθήκαμε και δόθηκε εντολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Κυβέρνηση να αναμορφωθούν κάποιες διατάξεις προτεινόμενες απ’ το Υπουργείο Ανάπτυξης που να συνάδουν με το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο» κατέληξε ο κ. Βλασόπουλος.  Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της Γενικής Συνέλευσης κόπηκε και η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass