Διαχρονικό παράδειγμα προς μίμηση ο Μαρίνος Αντύπας

Τονίστηκε σε εκδήλωση μνήμης στο Ομόλιο

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2024 15:45

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Τιμήθηκε στο Ομόλιο, χθες το πρωί της Κυριακής, η μνήμη του αγωνιστή, οραματιστή και ιδεολόγου του αγροτικού κινήματος, του φλογερού επαναστάτη και υποστηρικτή των κολίγων της Θεσσαλικής γης, Μαρίνου Αντύπα.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του από τον ιερέα π. Κωνσταντίνο Μαραγκόζη, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και κατατέθηκαν στεφάνια από τον κ. Ξαφάρα Κωνσταντίνο, αντιδήμαρχο του Δήμου Αγιάς, σε θέματα Διοικητικών Υπηρεσιών και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, την κ. Παλάκα Ελένη, πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ομολίου, τον κ. Μακαντάση Νικόλαο για την Εθνική Αντίσταση, τον κ. Μυλωνά Κωνσταντίνο, αντιπρόεδρο του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, τον κ. Εμμανουήλ Γεώργιο, πρόεδρο του τοπικού Δασικού Συνεταιρισμού, και από μαθήτριες της περιοχής εκ μέρους του τοπικού Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε στην εκδήλωση, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ο κ. Ξαφάρας, ενώ στον βίο και τη δράση του Μαρίνου Αντύπα αναφέρθηκε με ομιλία του ο Ομολιώτης γεωπόνος δρ Ιωάννης Μυλωνάς, εντεταλμένος ερευνητής του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων στον ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ.
«Το μέγεθος της αυτοθυσίας του Μαρίνου Αντύπα ήταν και είναι μεγαλειώδες» τόνισε ο κ. Μυλωνάς. «Πολέμησε», είπε, «το άδικο και το κακό. Ήταν μια πηγή φωτός για τις σκοτεινές συνθήκες της εποχής εκείνης. Ήταν ένας πραγματικός πατριώτης. Διαχρονικό παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας, τους εκπροσώπους του λαού και τον ίδιο τον λαό», ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του για τον Αντύπα αναφέρθηκε και στην κατάσταση που βιώνει η ευρύτερη περιοχή του Ομολίου από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου ως σήμερα, λέγοντας πως: «Είμαστε έξι μήνες μετά την κακοκαιρία «Daniel», στην οποία η περιοχή μας υπέστη τεράστια καταστροφή. Όταν τελείωσε η βροχόπτωση, ο κάμπος μας δεν είχε πλημμυρισμένες εκτάσεις. Η καταστροφή ήρθε τις επόμενες ημέρες, όταν στο Δέλτα Πηνειού ήρθε ο κύριος όγκος του νερού της Θεσσαλίας. Νερό από άλλες περιοχές. Το χωριό μας σώθηκε χάρη στην κινητοποίηση μιας ομάδας νέων ανθρώπων. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να βοηθήσουν να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα υποδομών, καθώς το Δέλτα Πηνειού είναι η λεκάνη απορροής για την έξοδο του νερού στη θάλασσα από όλον τον κάμπο της Θεσσαλίας. Να γίνουν οι ενέργειες για να σωθεί ο κάμπος για τον οποίο αγωνίστηκε ο Μαρίνος Αντύπας».
Ο κ. Μυλωνάς ολοκλήρωσε την ομιλία του, επισημαίνοντας τα εξής: «Το παράδειγμα του Αντύπα είναι διαχρονικό. Η ελληνική γη διψούσε και διψάει για τέτοιους ανθρώπους. Βαθιά δημοκράτες και πατριώτες που υπηρετούν το κοινό καλό με πράξεις και αυτοθυσία. Το μόνο σίγουρο από τη στιγμή που γεννιόμαστε είναι ότι κάποια στιγμή θα πεθάνουμε. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε το αποτύπωμα που θέλουμε ν’ αφήσουμε, κι αυτό συσχετίζεται με την προσφορά μας στο κοινό καλό. Ο Αντύπας επέλεξε να υπηρετήσει με αυτοθυσία το κοινό καλό και το όνομά του θα μείνει στην ιστορία. Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας που σχετίζεται με μια τέτοια ιστορική προσωπικότητα».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο κ. Χαρακόπουλος χαρακτήρισε τον Μαρίνο Αντύπα ως οραματιστή και φλογερό κήρυκα του αγροτικού ξεσηκωμού, συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή και τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο «για την εκδήλωση αυτή που μας θυμίζει», όπως υπογράμμισε, «τις αξίες για τις οποίες θυσιάστηκε ο Μαρίνος Αντύπας», τονίζοντας, μάλιστα, με νόημα ότι «τις ιδέες που υπερασπίστηκε με το αίμα του, ας υπηρετούμε όλοι όσοι διακονούμε τον δημόσιο βίο».
Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι η φετινή εκδήλωση στη μνήμη του Μαρίνου Αντύπα πραγματοποιείται στη σκιά δύο γεγονότων, των πρωτόγνωρων, πρώτον, καταστροφών που έφεραν οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στην περιοχή και, δεύτερον, του πανευρωπαϊκού ξεσηκωμού των αγροτών. Όσον αφορά τις ανοιχτές πληγές που άφησαν οι πλημμύρες, «το στοίχημα που έχουμε», είπε, «είναι σε δέκα χρόνια από σήμερα η καταστροφή να έχει μετουσιωθεί σε μία δημιουργική έκρηξη που θα ξανακάνει τη Θεσσαλία μία ευημερούσα Περιφέρεια και όχι να βουλιάξουμε στο τέλμα της μιζέριας και της εγκατάλειψης», ενώ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις παντού σχεδόν στην Ευρώπη τόνισε ότι δείχνουν την τεράστια απόσταση που χωρίζει πια, μια απρόσωπη, αλλά παχυλά αμειβόμενη ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, ευρωπαϊκή ελίτ, από τους Ευρωπαίους πολίτες και τις ανάγκες τους.
Πλην των προαναφερθέντων, το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Πλιάγκας Ευάγγελος εκ μέρους της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ευαγγελίας Λιακούλη, η κ. Ποτούλα Γεωργία, αντιδήμαρχος Αγιάς σε θέματα Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας, Εθελοντισμού και Πολιτισμού, ο κ. Γεώργιος Παναγιώτου, αντιδήμαρχος Αγιάς σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς Θεόδωρος Ριζούλης και ο δημοτικός σύμβουλος Αθανάσιος Ολύμπιος.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Αγιάς, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Ομολίου και τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Μαρίνος Αντύπας». Τον συντονισμό κατά τη διάρκεια αυτής είχε η κ. Μαρία Αλή Χαν. Ανοιχτό στο κοινό ήταν το Λαογραφικό Μουσείο – Γεωργικό Εκθετήριο «Μαρίνος Αντύπας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass