Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας στη Λάρισα

ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΙΘΑΝΗ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ Κ.Υ. ΛΑΡΙΣΑΣ- ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2024 13:50

Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας συνδεδεμένο με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα συσταθεί και θα λειτουργήσει εντός του χρόνου στη Λάρισα, όπως προβλέπει μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Πρόκειται για ένα από τα επτά -ίσως και οκτώ- Κέντρα Υγείας, που θα λειτουργήσουν συνδεδεμένα με τις αντίστοιχες Ιατρικές Σχολές της χώρας, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της εκπαίδευσης των νέων γιατρών στην προληπτική ιατρική.
Αν και ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για τα προγράμματα του προσωπικού γιατρού και τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες από την πολιτική ηγεσία, κάθε συζήτηση για τα δύο προγράμματα θεωρείται πρώιμη καθώς δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για την υλοποίησή τους.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δημιουργούνται για πρώτη φορά στη χώρα 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας -στην Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα, την Πάτρα, το Ηράκλειο και στην Αθήνα- που θα ανήκουν σε κάθε ιατρική σχολή. Σε κάθε Κέντρο Υγείας θα εγκατασταθούν εκπαιδευτικοί σταθμοί τηλεϊατρικής για την υποστήριξη των προσωπικών γιατρών και όχι μόνο.
Ο σχεδιασμός προβλέπει τον συνδυασμό της δημόσιας υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και διπλό ρόλο στη λειτουργία τους, καθώς θα παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες και παράλληλα θα εκπαιδεύουν νέους γιατρούς και θα υποστηρίζουν γιατρούς του ΕΣΥ.
Το πρώτο Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας θα είναι αυτό της Αθήνας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, που θα συνδεθεί με το Εργαστήριο Υγιεινής της Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής τους Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες για τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας στην επαρχία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και δεδομένου του παραδείγματος της Αθήνας εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανή η μετατροπή του υφιστάμενου Κέντρου Υγείας Λάρισας σε Πανεπιστημιακό, αν και ο διευθυντής του Δημήτρης Καραμπάτσας ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση γύρω από την προοπτική αυτή.
Οι ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι αιφνιδίασαν και την Ιατρική Σχολή, κύκλοι της οποίας θεωρούν ότι είναι πρώιμη κάθε συζήτηση καθώς δεν έχει προηγηθεί καμία απολύτως διαβούλευση. Αντίθετα, τονίζουν, βρίσκεται σε εξέλιξη -μετά την προκήρυξη θέσης επίκουρου καθηγητή- η καθιέρωση της ειδικότητας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ειδικότητα που υφίσταται στις περισσότερες Ιατρικές Σχολές της χώρας.
Οι ίδιοι κύκλοι πάντως σημείωναν ότι η σύνδεση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την ακαδημαϊκή κοινότητα είχε τεθεί και στη Λάρισα την περίοδο προ του κορονοϊού με αφορμή τη λειτουργία «ακαδημαϊκών ΤΟΜΥ» τόσο στο Ηράκλειο της Κρήτης όσο και στη Θεσσαλονίκη, δύο δομές με διαφορετικά ερευνητικά πεδία, χωρίς ωστόσο οι αναζητήσεις, συζητήσεις και οι διεκδικήσεις να καταλήξουν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Αν και λεπτομέρειες για τον κυβερνητικό σχεδιασμό δεν έχουν γίνει γνωστές δεδομένου ότι ο νόμος και οι εφαρμοστικές ΚΥΑ αναμένονται στις αρχές Μαΐου στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Λάρισας, όπως και στα υπόλοιπα της επαρχίας, θα προβλέπονται 4 θέσεις ΔΕΠ (Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού) και έμφαση θα δίνεται στην προληπτική ιατρική με τη διάρθρωση να έχει ως εξής:
* 1 Παθολόγος/Γενικός ιατρός με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική (υπεύθυνος για την παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής)
* 1-2 Παθολόγοι/Γενικοί Ιατροί με μετεκπαίδευση στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων με έμφαση στη δυσλιπιδαιμία
* 1 Παιδίατρος με εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη και την παιδική παχυσαρκία
* 1 Ψυχολόγος στο αντικείμενο της ψυχολογίας της υγείας ή ελλείψει αυτού στην προαγωγή της υγείας.                

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass