Συνδεδεμένη και κρατική ενίσχυση στα μήλα Αγιάς

ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2024 14:00

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά για τα προβλήματα των μηλοκαλλιεργητών στον Δήμο Αγιάς κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης,  Βασίλης Μεταξάς, και Διαμάντω Μανωλάκου.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση «Οι πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία («Daniel») είχαν ως γνωστόν εκτεταμένες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή. Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα στον Δήμο Αγιάς την καταστροφή της αγροτικής οδοποιίας, τη διακοπή του κεντρικού οδικού άξονα Αγίας-Λαρίσας, πλημμυρισμένα χωράφια. Ζητήματα που εμπόδισαν για αρκετό διάστημα τη συγκομιδή, αλλά και τη μεταφορά-διάθεση της καλλιέργειας του μήλου, για έναν μήνα τουλάχιστον (εξαγωγή και εσωτερική αγορά), που συντελείται κατά την περίοδο της συγκομιδής (20%-30%). Συγχρόνως, τμήμα της παραγωγής λόγω του ότι δεν συγκομίστηκε έγκαιρα υποβαθμίστηκε ποιοτικά, ενώ πέντε και πλέον μήνες το 60% της παραγωγής παραμένει σε θαλάμους συντήρησης αδιάθετο, αφού χάθηκε ένα μεγάλο διάστημα κατανάλωσης του προϊόντος. Γίνεται κατανοητό πως τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν λόγω των πλημμυρών έρχονται να προστεθούν στα χρόνια και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι μηλοπαραγωγοί, όπως άλλωστε η πλειοψηφία των αγροτών. Τεράστιο κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές που σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, οι ζημιές που δεν αποζημιώνονται στο 100% της παραγωγής, το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Ρωσία, η κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης αποτελούν ένα σύνολο παραγόντων που οδηγούν τους μηλοκαλλιεργητές στον Δήμο Αγιάς σε αδιέξοδο, οικονομική ασφυξία με τη διαρκή συσσώρευση χρεών. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να βρίσκονται οι αγρότες μπροστά στο φάσμα που ξεκληρίσματος, εγκατάλειψης της γης, της καλλιέργειας» αναφέρεται στην ερώτηση για να ρωτήσουν καταληκτικά τον Λευτέρη Αυγενάκη σε ποιες ενέργειες θα προβεί έτσι ώστε:
- Να δοθεί άμεσα και στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς κρατική οικονομική ενίσχυση ad hoc, όπως αντίστοιχα έχει συμβεί σε άλλες πλημμυροπαθείς περιοχές (π.χ. στο Πήλιο), αλλά και οι αποζημιώσεις από τον παγετό του 2023, για τις οποίες εκκρεμούν ακόμη τα πορίσματα ζημιάς.
- Να δοθεί συνδεδεμένη ενίσχυση στο σύνολο της μηλοκαλλιέργειας, η οποία κόπηκε και μάλιστα να υπάρξει ενίσχυση τιμής της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass