Ακριβό μου σαρακοστιανό τραπέζι...

Κατά τουλάχιστον 16% το συνολικό ποσοστό αύξησης των τιμών σε σχέση με το 2023 - «Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο! Εχει χάσει το 40% της αγοραστικής του δύναμης» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας, Σωτήρης Τερζόπουλος - Πρωταθλήτρια στις ανατιμήσεις τροφίμων επί τρία συνεχόμενα χρόνια η Ελλάδα

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2024 15:46

Του Κώστα Γκιάστα
Μόνο ευχάριστα δεν είναι τα νέα για το σαρακοστιανό τραπέζι, καθώς ακόμα και αυτό, που φαντάζει πιο ταπεινό από άλλες γιορτινές περιόδους του έτους, θα είναι πιο ακριβό από την περσινή χρονιά, ενδεικτικό της κατάστασης που ζούμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών Θεσσαλίας, κ. Σωτήρη Τερζόπουλο από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, το ποσοστό αυτό της αύξησης αγγίζει το 16%, σε σχέση με το 2023.
Η λαγάνα είναι κατά 5% πιο ακριβή, ενώ περίπου 10% πιο ακριβές είναι οι τιμές σε χταπόδια και καλαμαριά και γενικότερα στα θαλασσινά. Ανάλογη αναμένεται να είναι η αύξηση σε ελιές και χαλβά, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης καταγράφεται στις αλοιφές – σαλάτες.
«Ότι ακούμε δηλαδή από την Κυβέρνηση πως πάει δήθεν προς το καλό, αυτό που ισχύει είναι πως τα πράγματα πηγαίνουν προς το χειρότερο...» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Τερζόπουλος, σημειώνοντας πως ούτε και ο Μάρτιος αποτελεί εξαίρεση από τις συνεχόμενες αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα.
Αναφερόμενος στα πρόσφατα αποτελέσματα της Eurostat για το γεγονός πως η Ελλάδα είχε υψηλό πληθωρισμό τροφίμων, τόνισε πως «τα πράγματα είναι τραγικά για τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς από το 2010 σύμφωνα με την Eurostat έχουμε χάσει το 40% της αγοραστικής μας δύναμης. Οι όποιες αυξήσεις στους βασικούς μισθούς των πολιτών με τα ποσοστά που δίνονται δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την τεράστια πτώση της αγοραστικής μας δύναμης, λόγω της ακρίβειας και των συνεχών ανατιμήσεων. Είμαστε για τρία συνεχόμενα χρόνια ως χώρα πρωταθλήτρια στις ανατιμήσεις των τροφίμων κι αυτό λέει πολλά».
Την ίδια ώρα όμως, εμφανίζονται αρκετά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε εταιρείες τροφίμων, σε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να ελέγξει την κατάσταση και να περιορίσει την ακρίβεια και ο Τερζόπουλος σημειώνει πάνω σε αυτό «Διαβάζουμε για ένα πρόστιμο που «πέφτει» σε μια εταιρεία η οποία μπορεί το 2022 να είχε καθαρά κέρδη ενάμισι εκατομμύριο ευρώ και το 2023 με τον ίδιο όγκο πώλησης να έχει καθαρά κέρδη ετησίως τρία εκατομμύρια ευρώ.
Δηλαδή υπερδιπλασιάζουν τα κέρδη τους σε μια χρονιά που ο Έλληνας καταναλωτής και το ελληνικό νοικοκυριό έχει χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής του δύναμης.
Επίσης τα πρόστιμα που πέφτουν δεν μας εξηγούν για ποιο χρονικό διάστημα χρήσης πέφτουν και πάνω σε πόσο επί της % του τζίρου.
Αυτός ο τρόπος δεν είναι ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ούτε καν ασπιρίνη για τον καρκίνο. Ακούμε για πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ, σε μια εταιρεία και που μέσα σε έξι μήνες είχε 200 εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη! Δεν χτυπιέται έτσι η αισχροκέρδεια».
Μάλιστα ο κ. Τερζόπουλος εξηγεί τι ακριβώς είναι η αισχροκέρδεια στις μέρες μας λέγοντας το εξής «Οι μεγάλες εταιρείες και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ ακόμα και με χαμηλότερο τζίρο εμφανίζουν μεγαλύτερο κέρδος. Όταν κάποιους πουλούσε εκατό και κέρδιζε 20, αυτό το 20% είναι το κέρδος της. Όταν όμως φτάνει σε σημείο να πουλάει 70 και να κερδίζει 30 είναι ο ορισμός της αισχροκέρδειας. Το πρόβλημα είναι πως κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει πλέον με κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό».
Φέρνει μάλιστα και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του βρεφικού γάλακτος λέγοντας πως «Το βρεφικό γάλα είναι ακριβότερο στην Ελλάδα κατά 200% σε σχέση με την Ευρώπη. Εμείς πανηγυρίζουμε εάν καταφέρουμε και το ρίξουμε στο 150% πιο ακριβό απ ότι στην Ευρώπη που έχει πολύ πιο μεγάλους βασικούς μισθούς. Δεν μπορεί να αποτελεί αυτό χτύπημα στην ακρίβεια και μάλιστα στο βρεφικό γάλα που είναι η μοναδική πηγή τροφής για έναν άνθρωπο που είναι από τη γέννησή του ως ενός έτους».
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ και πολλές εταιρείες να προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές μειώνοντας τις ποσότητες. Ένα «κόλπο» που φαίνεται να πιάνει σ’ ένα βαθμό καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν όσο μπορούν.
«Προκύπτει από το ζήτημα της αδυναμίας των καταναλωτών. Οι εταιρείες μειώνουν τις ποσότητες και οι τιμές μένουν ίδιες ή γίνονται ακόμα και μεγαλύτερες. Το κέρδος όμως είναι πάντα μεγαλύτερο. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε» τονίζει ο πρόεδρος του ΙΚΝΑ.
Για το γεγονός πως ο κ. Σκρέκας έχει δείξει πως υπάρχει διάθεση να ακούσει τις ενώσεις των καταναλωτών το χαρακτηρίζει θετικό βήμα «αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να μπορεί να ανακουφιστεί το κάθε ελληνικό νοικοκυριό».
Το «Καλάθι της Σαρακοστής» ξεκίνησε από τις 13 Μαρτίου και θα ισχύει μέχρι και τις 4 Μαΐου, δηλαδή το Μεγάλο Σάββατο, για όσους επιθυμούν να αγοράσουν προϊόντα τα οποία περιλαμβάνονται σ’ αυτό. Δηλαδή, πέρα από τα είδη που ήδη περιλαμβάνει το «καλάθι του νοικοκυριού» τα οποία είναι νηστίσιμα, όπως για παράδειγμα όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά και κατεψυγμένα λαχανικά, προστίθεται ο χαλβάς, τα κατεψυγμένα θαλασσινά και οι νηστίσιμες σαλάτες.
«Είναι ένα καλάθι των αχρήστων. Κανένας δεν μπορεί να δει αλλαγή στις τιμές. Δεν υπάρχει πολίτης που να πιστεύει πως χτυπιέται έτσι η ακρίβεια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τερζόπουλος.
Εν κατακλείδι, εκφράζει την απορία:«Πώς ο κόσμος ακόμα αντέχει;» και προσθέτει: «Μάθαμε πρόσφατα πως μειώνονται οι καταθέσεις των Ελλήνων. Παλαιότερα θυμάμαι πως πανηγύριζε η Κυβέρνηση για το ότι ο κόσμος αποθήκευε χρήματα. Τώρα όμως αυτό σημαίνει πως παίρνουμε από τα έτοιμα για να τις καθημερινές ανάγκες. Ρεύμα, ενοίκιο, σούπερ μάρκετ. Αυτά τα τρία είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό νοικοκυριό. Δηλαδή με απλά λόγια τρώμε από τις σάρκες μας...».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass