Πολιτιστικό τοπόσημο για τη Λάρισα ο Μ. Καραγάτσης

Το 12ο Γυμνάσιο Λάρισας πήρε το όνομά του και ένα καραγάτσι μεγαλώνει στην αυλή του… - Ο διευθυντής του σχολείου Α. Καλέσης μιλά στην «Ε» για το πώς τα σχολεία μπορούν να μετατραπούν σε χώρους χαράς και δημιουργίας

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2024 13:46

Ο Μ. Καραγάτσης της Ελλάδος, της Θεσσαλίας, του Τυρνάβου, της Λάρισας και πλέον… του 12ου Γυμνασίου Λάρισας. Στα Ταμπάκικα για τους παλιούς και στους Αμπελόκηπους για τους νεότερους ο Μ. Καραγάτσης ο λογοτέχνης- που όπως έγραψε ο Στρατής Μυριβήλης σε ένα κείμενο –μνημόσυνο- «το πέρασμά του από τα Νεοελληνικά Γράμματα εσφράγισε για πάντα τη μεταπολεμική μας λογοτεχνία» επέστρεψε για να μπολιάσει με το έργο του, τη τωρινή και τις επόμενες γενιές μαθητών.


Η αρχή έγινε… Το σχολείο «ξαναβαφτίστηκε» παίρνοντας πέρα από τον αριθμό του και το όνομα του σπουδαίου λογοτέχνη. Η επίσημη τελετή ονοματοδοσίας έγινε σε εκδήλωση πριν λίγες μέρες στο «Χατζηγιάννειο» που αποδείχθηκε πολιτιστικό γεγονός για την πόλη. Η κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε, ήταν μια επιδοκιμασία της απόφασης.
Το γιατί «Μ. Καραγάτσης», είναι κάτι που στη Λάρισα όλοι μπορούν να το καταλάβουν. Ο Καραγάτσης, (κατά κόσμο Δημήτρης Ροδόπουλος) είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συγγραφείς και είναι Λαρισαίος στην καταγωγή.
Τα βιβλία του συνεχίζουν να επανεκδίδονται, να διαβάζονται, να συναρπάζουν και να παίζονται στην τηλεόραση και στο θέατρο. Με δυο λόγια, ο Καραγάτσης είναι ένα πραγματικά πολιτιστικό «τοπόσημο» για την πόλη.
Για το 12ο Γυμνάσιο όμως υπάρχει ένας ακόμη λόγος. Το σχολείο βρίσκεται στη συνοικία Αμπελοκήπων, τα ιστορικά Ταμπάκικα, που αποτελούν βασικό χώρο στον οποίο διαδραματίστηκε το πρώτο στη σειρά έργο του συγγραφέα, ο «Συνταγματάρχης Λιάπκιν». Κι όπως λέει χαριτολογώντας ο διευθυντής του σχολείου κ. Αλέξης Καλέσης, «ο Καραγάτσης «έπνιξε» τον Λιάπκιν, λίγα μόλις μέτρα πιο πέρα απ’ το σχολείο μας …».
Το 12ο Γυμνάσιο Λάρισας – «Μ. Καραγάτσης», δεν έμεινε όμως μόνο στο όνομα. Ήδη, μαθητές και καθηγητές κατασκεύασαν μια ξεχωριστή πινακίδα που αναρτήθηκε στην προμετωπίδα του διδακτηρίου, ενώ ένα επιβλητικό πορτρέτο του μεγάλου συγγραφέα κοσμεί την είσοδο του κτιρίου προσδίδοντάς του μια ξεχωριστή ταυτότητα. Συν τοις άλλοις, στην αυλή του σχολείου φυτεύτηκε συμβολικά και ένα καραγάτσι (φτελιά), που είναι το δένδρο το οποίο ο συγγραφέας επέλεξε ως λογοτεχνικό ψευδώνυμο, αφού ο αυστηρός πατέρας του, δικηγόρος Λαρίσης Γεώργιος Ροδόπουλος, του είχε σχεδόν … απαγορεύσει να «κηλιδώσει» -όπως θεωρούσε- το όνομα των …. Ροδοπουλέων!
Το καραγάτσι δωρίθηκε από τα «Θεσσαλικά Φυτώρια Κυράτσα- Κωσταρόπουλου» προς το σχολείο, που εκφράζει τις ευχαριστίες του. Φυτεύτηκε δε, από τον εγγονό του Μ. Καραγάτση, τον γνωστό σκηνοθέτη κ. Δημήτρη Τάρλοου, που ήλθε ειδικά από την Αθήνα για να τιμήσει και να στηρίξει την απόφαση του σχολείου.

 

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Προφανώς και η ονοματοδοσία είναι η αρχή του νήματος, καθώς το κουβάρι της δημιουργίας μόλις άρχισε να ξετυλίγεται. Ο διευθυντής του σχολείου κ. Αλέξης Καλέσης, αναφέρεται σε αυτό σημειώνοντας «Μαθητές και καθηγητές μπήκαμε όλοι σε μια άλλη λογική, μια λογική δημιουργίας… Είδαμε κόσμο να παθιάζεται. Μαθητές να δημιουργούν εικαστικά, να φυτεύουν δένδρα, να εξωραΐζουν τον σχολικό χώρο, να παίρνουν μέρος στη χορωδία με νέο ρεπερτόριο πέρα από τα συνήθη σχολικά ακούσματα. Σαν κάτι να ξύπνησε σε όλους μας. Σε εποχές που ακούμε συχνά για έξαρση βίας στα σχολεία, εμείς βιώνουμε μια περίοδο ηρεμίας και δημιουργικότητας που ελπίζουμε ότι θα τροφοδοτήσει και νέες δράσεις σε άλλα πεδία. Το σχολείο, και ειδικά τα Γυμνάσια πρέπει να είναι σχολεία χαράς και δημιουργίας. Εμείς θέλαμε μέσω του Καραγάτση- όχι να θυμίσουμε στα παιδιά ποια ήταν τα Ταμπάκικα, αλλά να τα μάθουμε να ερευνούν την τοπική ιστορία. Πώς βρέθηκαν εδώ οι παππούδες τους, πώς έζησαν, πώς εξελίχτηκε η συνοικία που σήμερα είναι από τις πιο κεντρικές και αναπτυσσόμενες της Λάρισας. Με δυο λόγια να βάλουμε τους μαθητές μας σε μια πορεία αυτογνωσίας, τόσο χρήσιμης για το μέλλον τους». Η ονοματοδοσία δεν είναι ασφαλώς η μοναδική δράση του 12ου Γυμνασίου – «Μ. Καραγάτσης». Το σχολείο έχει μεγάλη θεατρική παράδοση παρουσιάζοντας κάθε χρόνο θεατρικές παραστάσεις που αφήνουν εποχή (φέτος θα παιχτεί το «Δεσποινίς Διευθυντής» των Γιαλαμά – Πρετεντέρη ενώ οι χώροι και οι τοίχοι του θυμίζουν … γκαλερί, καθώς ξεχειλίζουν από την καλλιτεχνική δημιουργία των μαθητών. Επί πλέον οι μαθητές του λαμβάνουν μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς και αποσπούν διακρίσεις, διότι βέβαια το μαθησιακό κομμάτι παραμένει πάντα προτεραιότητα. Ο εθελοντισμός, η περιβαλλοντική συνείδηση, ο σεβασμός στον δημόσιο χώρο, ο διάλογος και το δημοκρατικό ήθος είναι βασικοί άξονες της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας του σχολείου.

 

ΓΕΝΕΘΛΙΑ 40 ΧΡΟΝΩΝ
Το «12ο Γυμνάσιο Λάρισας που φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια λειτουργίας του κάνει κι άλλα σχέδια. «Αυτή η ιστορία της ονοματοδοσίας» σημειώνει ο κ. Καλέσης «δεν σταματά εδώ. Φιλοδοξούμε να αποτελέσει όχημα για περαιτέρω δράσεις.
Για παράδειγμα, να δημιουργήσουμε ένα μικρό μουσειακό χώρο γύρω από το συγγραφέα και την γενιά του ’30, να ωθήσουμε τους μαθητές μας σε ένα δημιουργικό «παιχνίδι» με επίκεντρο τη λογοτεχνία και – γιατί όχι;- την καθιέρωση ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού, ίσως και έξω από τα όρια της Λάρισας.
Στα 40 χρόνια λειτουργίας του, οι χιλιάδες απόφοιτοί του σπούδασαν, έκαναν καλές οικογένειες, ταξίδεψαν κι εγκαταστάθηκαν παντού στον κόσμο. Έγιναν επιτυχημένοι επιστήμονες, καλοί επαγγελματίες, επιχειρηματίες, τεχνίτες, έγιναν δημόσιοι και ιδιωτικοί λειτουργοί, πήραν μέρος στα κοινά της πόλης και τους αγώνες της, είναι ενεργά μέλη του σημερινού λαρισαϊκού γίγνεθαι.
Το 12ο Γυμνάσιο Λάρισας έγραψε και συνεχίζει να γράφει, χρονιά με τη χρονιά, την ιστορία του και να προσπαθεί πάντα να διατηρεί τα υψηλά εκπαιδευτικά του «στάνταρ» προς όφελος των μαθητών του».
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass