Αποχωρεί το Διάζωμα από τη Λάρισα

ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ «ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΣΒΑΑ» -ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΙΧΕ ΠΡΟΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Γ. ΣΑΠΚΑΣ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΑ - ΚΟΙΝΗ «ΠΛΕΥΣΗ» ΚΕΔΕ-ΕΔΕΥΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2024 13:31

Του Θανάση Αραμπατζή
Αποχωρεί το Σωματείο Διάζωμα από τη Λάρισα και συνεπώς «σπάει» το Μνημόνιο Συνεργασίας που είχε υπογράψει με τη Δημοτική Αρχή της πόλης τον Γενάρη του 2023. Αιτία για την αποχώρηση του Σωματείου Διάζωμα από την πόλη οι αλλαγές που προωθεί η νέα δημοτική αρχή της Λάρισας στο Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων, «αλλάζοντας» και απορρίπτοντας μια σειρά προτάσεων που έκανε το Διάζωμα. Όπως ανέφερε δε στην «Ε» ο πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος «οι αλλαγές αφαιρούν την ψυχή του προγράμματος και με μεγάλη μου λύπη φεύγουμε από τη Λάρισα».

Την τροχιοδεικτική βολή έριξε το μέλος του Διαζώματος στη Λάρισα Γιάννης Σάπκας που χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι το Διάζωμα αποχωρεί από τη Χωρική Επιτροπή που είχε συσταθεί για την παρακολούθηση της πορείας του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης λόγω των αλλαγών που φέρνει η νέα Δημοτική Αρχή στο Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων. Ο Γιάννης Σάπκας κατέλαβε εξ απήνης τον δήμαρχο Θανάση Μαμάκο και ουσιαστικά προοικονόμησε και το «σπάσιμο» του Μνημονίου Συνεργασίας που είχε υπογραφεί τον Γενάρη του 2023 μεταξύ της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του Δήμου Λαρισαίων και του Διαζώματος. «Το Αρχαίο Θέατρο και ό,τι γυρνάει γύρω από αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την πόλη» τόνισε ο Γιάννης Σάπκας παίρνοντας τον λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να συνεχίσει λέγοντας ότι: «Και οι πολιτιστικές διαδρομές οι οποίες προτάθηκαν έχουν σαν επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο ήταν κάτι σημαδιακό για τη Λάρισα. Προέκυψε μια πρόταση από το Διάζωμα η οποία φαίνεται ότι δεν γίνεται δεκτή τουλάχιστον σε ένα μεγάλο μέρος της. Υπάρχει η Χωρική Επιτροπή στην οποία εγώ συμμετέχω ως μέλος του Διαζώματος, και ο πρόεδρος με πολύ μεγάλη του λύπη διαπίστωσε ότι οι προτάσεις του Διαζώματος δεν γίνονται δεκτές. Και γι’ αυτόν τον λόγο με πολλά μηνύματα μου επικοινώνησε ότι «ξέρεις αν αυτά δεν γίνονται δεκτά, για ποιον λόγο να είσαι εσύ εκεί μέλος της επιτροπής αυτής. Καλά είναι να παραιτηθείς». Επειδή σέβομαι το Διάζωμα και επειδή πρώτα είμαι Λαρισαίος πολίτης και μετά μέλος οποιουδήποτε Διαζώματος, είμαι αναγκασμένος να θέσω την παραίτησή μου» τόνισε ο κ. Σάπκας. Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος αφού εξέφρασε την απορία του και την κατάπληξή του από την απόφαση αυτή σημείωσε ότι «Η τελική πρόταση που υποβλήθηκε σε συνεργασία του Διαζώματος με την προηγούμενη δημοτική αρχή, η νέα δημοτική αρχή εκτίμησε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές οι οποίες αναδείχθηκαν και από τα φαινόμενα των πλημμυρών του περασμένου Σεπτεμβρίου, αλλά και από τις ανάγκες που διαπιστώσαμε εμείς το προηγούμενο διάστημα ότι πρέπει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί η πόλη. Εάν πραγματικά θέλαμε το Διάζωμα εκτός του ΒΑΑ θα μπορούσαμε να ζητήσουμε να αποκλειστεί από τη Χωρική Αρχή, πράγμα το οποίο δεν κάναμε. Είναι στην εξουσία του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης να αποφασίσει ποια θα είναι η τελική πρόταση», καταλήγοντας ότι η Δημοτική Αρχή δεν θα αποκλείσει καμιά συνεργασία με κανέναν σύλλογο της πόλης».
ΚΟΙΝΗ «ΠΛΕΥΣΗ» ΚΕΔΕ-ΕΔΕΥΑ
Στην κοινή «πλεύση» ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ και ΕΕΤΑΑ, αναφορικά με τις εξελίξεις που αφορούν στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης της χώρας και τη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση αναφέρθηκε ο δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος. Από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Μαμάκος αναφέρθηκε στην πρόταση των τριών συλλογικών οργάνων, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει, με συντονισμένο και συντεταγμένο τρόπο, κατάθεση κοινής πρότασης, σε κορυφαίο επίπεδο.
Σύμφωνα με τον κ. Μαμάκο, οι κοινά αποδεκτές επιδιώξεις και προτάσεις καταγράφονται επίσημα στην «Πρόταση Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Πολιτικής Ύδρευσης και Αποχέτευσης με παρόχους των υπηρεσιών τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους». Η πρόταση αυτή εκπονήθηκε από κοινή επιστημονική ομάδα των ΚΕΔΕ – ΕΔΕΥΑ – ΕΕΤΑΑ και σε συστηματική διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ, ενώ οι βασικές αρχές, οι δράσεις και ο τρόπος υλοποίησης θα συζητηθούν σήμερα το πρωί, στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, στην οποία και θα μετέχει ο δήμαρχος Λαρισαίων. Να σημειωθεί ότι η πρόταση συζητήθηκε και στο πλαίσιο της γενικής εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης της ΕΔΕΥΑ, την περασμένη Παρασκευή στα Χανιά για την ανάδειξη του νέου 13μελούς ΔΣ της Ένωσης, στο οποίο και εκλέχτηκε ο κ. Μαμάκος, συνεχίζοντας την εκπροσώπηση της ΔΕΥΑ Λάρισας.
«Ως πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της και με αδιαμφισβήτητο κοινωνικό έργο, θα προσπαθήσω να συμβάλλω δημιουργικά, μέσω της Ε.∆.Ε.Υ.Α. για να συνεχιστεί η προσπάθεια, ώστε να κρατηθούν σε υψηλά standards οι δημοτικές μας επιχειρήσεις, να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και βεβαίως να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ανθεκτικής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Λαρισαίων. Ο κ. Μαμάκος ευχαρίστησε τον κ. Καλογιάννη για τη συμβολή του, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του στο ΔΣ της ΕΔΕΥΑ, αλλά και για τις προσπάθειες που κατέβαλε, σε μια δύσκολη χρονική περίοδο, όχι μόνο για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, αλλά και για την Αυτοδιοίκηση γενικότερα. «Στην προσπάθεια που θα καταβάλουμε δεν υπάρχουν κομματικά πρόσημα ή μικροπαραταξιακά συμφέροντα», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανση του κ. Μαμάκου.

 

Σταύρος Μπένος στην «Ε»:
Αφαιρείται όλη η ψυχή της δουλειάς μας

mpenos-1.jpg

«Είμαι πολύ πληγωμένος, πάρα πολύ πληγωμένος. Χάνεται δουλειά 15 χρόνων» τόνισε ο Σταύρος Μπένος στην «Ε» επιβεβαιώνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το σπάσιμο του Μνημονίου Συνεργασίας και την αποχώρηση του Διαζώματος από τη Λάρισα. Ο πρόεδρος του Διαζώματος μιλώντας για τον λόγο που οδήγησε το Σωματείο σ’ αυτή την απόφαση θα επισημάνει ότι με τις αλλαγές που προωθεί η νέα δημοτική αρχή «Αναιρείται όλη η φιλοσοφία της δουλειάς μας. Αφαιρείται όλη η ψυχή. Μιλάμε για πανευρωπαϊκό μοντέλο, η Λάρισα θα ήταν πρότυπο καλών πρακτικών σε όλη την Ευρώπη. Αφαιρέθηκαν δύο μελέτες, η μία του Λαρισαίου αρχιτέκτονα Αντώνη Μόρα και η άλλη του Χρήστου Καρρά, του πρώην διευθυντή της Στέγης Ωνάση και με σημαίνουσα δουλειά στην τέχνη στον Δημόσιο Χώρο. Αφαιρέθηκαν και δύο θεσμοί που θα έδιναν και οντότητα στο τουριστικό προϊόν της πόλης, καθώς και του cluster και του φορέα λειτουργίας (Φορέας Διαχείρισης – Λειτουργίας Προορισμού – D.M.O.), οι οποίοι θα διασφάλιζαν τον ολιστικό χαρακτήρα της εφαρμογής του προγράμματος και τη βιωσιμότητά του. Καταργήθηκε το τρίπτυχο που είναι στο επίκεντρο της Χάρτας της Λειψίας για τις βιώσιμες ευρωπαϊκές πόλεις: Προσβασιμότητα-λειτουργικότητα-αισθητική. Θέλαμε τις ενδεχόμενες αλλαγές, που θα έφερνε η νέα δημοτική αρχή, τις ζητούσαμε, αλλά να ξέρετε ότι το πρόγραμμα δεν είναι απλά άθροισμα έργων, είναι η ψυχή του, και οι αλλαγές αυτές την αφαίρεσαν. Και να ξέρετε επίσης ότι δεν είναι θέμα κόστους, αλλά αντίληψης. Είμαι πληγωμένος. Πάρα πολύ πληγωμένος. Χάθηκε δουλειά 15 χρόνων».                   Θ.Α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass