Οχι σε Α.Ε. διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία

ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2024 13:11

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό-δικαίωμα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει εμπόρευμα ούτε να διαχειρίζεται από Ανώνυμη Εταιρεία. Αυτό υποστήριξαν οι εκπρόσωποι φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΣΕΠΕΘ) και συμμετείχαν στη συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική πλατεία και στους δρόμους της πόλης αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια της πορείας μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό στους πολίτες, το οποίο εξηγεί γιατί ο Σύλλογος είναι κάθετα αντίθετος στην προοπτική δημιουργίας Ανώνυμης Εταιρείας την παράδοση της διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας σε Ανώνυμη Εταιρεία και στην πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού που έχει ήδη ξεκινήσει με την Οδηγία 2000/60 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, τόσο για τις λαϊκές οικογένειες όσο και τους αγρότες.
Στη συγκέντρωση καταγγέλθηκε η κυβερνητική πρόθεση αλλαγής χρήσης του νερού και πως «η ΑΕ θα έχει δικαίωμα στον έλεγχο των έργων. Στην Ευρώπη χρεοκόπησε η ιδιωτικοποίηση του νερού και οι φορείς διαχείρισής του ξαναγύρισαν στο Δημόσιο. Δεν θα δεχθούμε ένα αποτυχημένο μοντέλο να εφαρμοστεί στη χώρα μας για να επωφεληθούν οι λίγοι από την κατασκευή των έργων διαχείρισης του νερού».

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Πέτρος Σκάμπουρας υποστήριξε πως «ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΣΕΠΕΘ) από 15 Ιανουαρίου ενεργοποιήθηκε-ευαισθητοποιήθηκε από την πρόθεση της κυβέρνησης σχετικά με την επικείμενη δημιουργία ενιαίου Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε.) με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕ), ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τους πολίτες της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΠΘ) με Δελτία Τύπου και συναντήσεις-συζητήσεις όλων των φορέων της ΠΘ. Το νερό για τον κάμπο της Θεσσαλίας είναι η πηγή της ανάπτυξής και της ευημερίας του. Η διαχείρισή του από μια Ανώνυμη Εταιρεία θα εγκλωβίσει όλους τους αγρότες σε αυξημένες τιμολογιακές πολιτικές. Πρόκειται για τη γνωστή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και απαξίωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών, η οποία αποδυναμώνει το φορέα της Περιφέρειας και θέτει τους πολίτες ομήρους των ιδιωτικών εταιρειών που μόνο σκοπό έχουν την αύξηση των κερδών τους».
Από την πλευρά της η υπάλληλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΠΟΜΗΤΕΔΥ Ειρήνη Μπεκιάρη τόνισε τον κίνδυνο «οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υδροοικονομίας να χάσουν τη δημοσιοϋπαλληλική τους θέση», εξέφρασε τη δυσφορία της για το σχετικό κείμενο των Ολλανδών που είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα και τόνισε ότι «η ιδιωτικοποίηση του νερού είχε σχεδιαστεί να ξεκινήσει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά οι πλημμύρες στη Θεσσαλία μετέθεσαν τη γεωγραφική θέση του σχεδίου». Τέλος επισήμανε τον κίνδυνο «οι αγρότες που διεκδικούν φθηνό ρεύμα να πληρώσουν ακριβό νερό». Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Γιάννης Σκόκας τόνισε «την αντίθεση των Σωματείων στην ιδιωτικοποίηση του νερού», σημειώνοντας πως «έχουμε πείρα από ιδιωτικοποιήσεις και τις συνέπειες στα λαϊκά νοικοκυριά. Κριτήριο όλων αυτών των κυβερνητικών σχεδίων είναι τα κέρδη στα μονοπώλια. Καλούμε όλους τους φορείς να κινητοποιηθούν και να αντιδράσουν».
Στη συγκέντρωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Τσέτσιλας, ο περιφερειακός σύμβουλος επικεφαλής της ΛΑΣΥ Τάσος Τσιαπλές, η πρόεδρος της ΟΣΥΑΠΕ Κ. Παμτσάκου, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Θεσσαλίας Δημήτρης Σταυρίδης, ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Μιχ. Τζιατζιάς, κ.α.               Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass