Ενισχύεται η Λάρισα στον υγειονομικό χάρτη της χώρας

Η ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΠΓΝΛ, ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ - ΟΙ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Θ. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 06 Απρ 2024 15:30

Του Δημ. Κατσανάκη

Εάν επιχειρήσει κανείς να κρατήσει κάτι από την προχθεσινή επίσκεψη του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη στη Λάρισα, θα είναι αναμφισβήτητα η προοπτική για τις δομές υγείας της περιοχής με αιχμή το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, προοπτική που έχει τα χαρακτηριστικά μιας στρατηγικής επιλογής για το Υπουργείο Υγείας.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που υπουργός Υγείας δηλώνει δημόσια, και με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι το τριτοβάθμιο νοσοκομείο της πόλης εξαιτίας τόσο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και της πλεονεκτικής γεωγραφικής του θέσης αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την εξυπηρέτηση ασθενών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Το σύνολο των δομών υγείας που κατέστησαν τη Λάρισα ως τον τρίτο πόλο υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα στηρίχθηκε στην ανάγκη να παραμείνουν οι ασθενείς της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας γενικότερα στον τόπο τους και να μη μετακινούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη επιβαρύνοντας τις κεντρικές μονάδες του ΕΣΥ, αλλά και τα ατομικά οικονομικά τους.
Η αντίστροφη πορεία της μετακίνησης ασθενών από τις επιβαρυμένες υγειονομικά περιοχές της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας σε περιφερειακές μονάδες υγείας μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα στήριγμα για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της Θεσσαλίας στον υγειονομικό χάρτη της χώρας.
Οι πρώτες κινήσεις του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη φαίνεται να εξυπηρετούν αυτή την προοπτική: μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υπογράφηκαν προχθές επτά συμβάσεις προϋπολογισμού ύψους 12 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση νοσοκομείων της ευρύτερης περιφέρειας, τρεις εκ των οποίων αφορούν στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα συνέβαλε στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξη και της συνδετήριας πτέρυγας στο Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα δώσει νέα δυναμική στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και θα ενισχύσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτόν σε συνδυασμό και με άλλες παρεμβάσεις ενισχύονται οι σκέψεις της Ιατρικής Σχολής για εξυπηρέτηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της πόλης.
Η νέα προοπτική της Θεσσαλίας στον υγειονομικό χάρτη της χώρας φαίνεται να έχει πείσει τόσο τον υπουργό Υγείας ώστε να αναλάβει τη δέσμευση να αποδεχθεί το νέο κτιριολογικό πρόγραμμα που ετοιμάζουν από κοινού η Ιατρική Σχολή, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και η 5η ΥΠΕ και προβλέπουν επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων. «Θεωρώ το νοσοκομείο τόσο σημαντικό, γιατί είναι το μοναδικό που μπορεί να τραβήξει κόσμο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ώστε αν υπάρξει στο Υπουργείο αίτημα κτιριακής επέκτασης αποκλείεται να μη γίνει αποδεκτό...» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για αναζήτηση και εξεύρεση χρηματοδότησης.
Καλά πληροφορημένες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι στο πλαίσιο του προτεινόμενου κτιριολογικού προγράμματος θα ενταχθούν και παρεμβάσεις για αναγκαίες συντηρήσεις που δεν έγιναν στα 15 χρόνια μετά την παράδοση-παραλαβή του νοσοκομείου εξαιτίας των μνημονιακών περιορισμών.
Ο υπουργός Υγείας είχε προηγουμένως ακούσει με ικανοποίηση τους καθηγητές-διευθυντές των κλινικών να αναφέρονται με τα πλέον κολακευτικά λόγια για τα απογευματινά χειρουργεία και να του αναλύουν τις νέες υπηρεσίες, που παρέχει το νοσηλευτικό ίδρυμα αντίστοιχες των νοσοκομείων της πρωτεύουσας. Επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά και την επικείμενη έναρξη λειτουργίας της ΜΕΘ Παίδων στην Παιδιατρική Κλινική.
Είναι ενδεικτική η ενημέρωση του προέδρου της Ιατρικής Σχολής καθηγητή Θεόφιλου Καραχάλιου ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι το μοναδικό κρατικό νοσοκομείο της χώρας που διαθέτει το πλέον σύγχρονο ρομποτικό μηχάνημα για επεμβάσεις γόνατος, έστω και αν πρόκειται για ακαδημαϊκό μηχάνημα, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για την προμήθεια και άλλων ρομποτικών μηχανημάτων.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Άμεσα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με την πρώτη σύμβαση μέσω Ταμείου Ανάκαμψης ξεκινά εργασίες για την αναδιαρρύθμιση στην Παιδιατρική Κλινική, συνολικού προϋπολογισμού 866 χιλιάδων ευρώ. Αντικείμενο του έργου είναι η εκτέλεση εργασιών (Οικοδομικά και Η/Μ) αναδιαρρύθμισης της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Η περιοχή παρέμβασης των αναδιαρρυθμίσεων, εκτείνεται σε επιφάνεια περίπου 460 τ.μ. της υφιστάμενης Παιδιατρικής Κλινικής. Στην πτέρυγα Αα προβλέπεται η δημιουργία νέας ΜΕΘ Παίδων, δυναμικότητας έξι (6) κλινών επιφάνειας περίπου 330 τ.μ. χωρίς να επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία του υπόλοιπου τμήματος της Παιδιατρικής Κλινικής. Με τη δεύτερη σύμβαση του ΤΑΙΠΕΔ ύψους 427 χιλιάδων ευρώ με τίτλο αναβάθμιση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός των υποδομών προβλέπεται η αντικατάσταση των δαπέδων Linoleum σε κλινικές του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και η τοποθέτηση νέων δαπέδων από βινυλικά φύλλα. Επίσης εργασίες στεγανοποίησης των δωμάτων του νοσοκομείου σύμφωνα με το υπάρχον σύστημα μόνωσης (ανεστραμμένη μόνωση με μεμβράνη EPDM, γεωύφασμα, θερμομονωτικές πλάκες και χαλίκι). Οι εργασίες αποκατάστασης της μόνωσης περιλαμβάνουν επεμβάσεις σε όλη την επιφάνεια των δωμάτων, σε όλο το μήκος της συναρμογής του δώματος με τα στηθαία, πέριξ των εμποδίων και των υδρορροών και κατά μήκος των αρμών διαστολής. Η τελευταία σύμβαση υπήρξε η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη στην εκτίμηση του εκπροσώπου των εργαζομένων Λάμπρου Τσάπαλη ότι το Νοσοκομείο καταρρέει εξαιτίας της παλαίωσης των υλικών και της έλλειψης συντηρήσεων, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για της ασφάλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στους χώρους εργασίας.

ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Η αναβάθμιση, ανακαίνιση, εκσυγχρονισμός και αναδιαρρύθμιση των υποδομών με 1,6 εκατ. ευρώ αποτελεί τη μεγάλη παρέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο. Στο πλαίσιο αυτού του έργου προβλέπεται η αναδιαρρύθμιση και ανακαίνιση των υφιστάμενων χώρων ΤΕΠ και ανάπτυξη-διαμόρφωση νέας Πτέρυγας Τ.Ε.Π. για τις ανάγκες της Παιδιατρικής, παρεμβάσεις που αναμένεται να παραδώσουν ένα ΤΕΠ με σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Με την ίδια σύμβαση προβλέπεται η ανακαίνιση της αίθουσας τοκετών και αίθουσας Ωδίνων στη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική, καθώς και η αναβάθμιση της υφισταμένης χειρουργικής αίθουσας σε Ολοκληρωμένη Ψηφιακή Χειρουργική Αίθουσα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass