Ξεκινά αύριο η αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος»

* Τα σενάρια σχεδίασε το ΚΕΑΤ του ΑΤΑ * Από την 337 Μ συμμετέχουν F-16, όπως και MQ-9 των ΗΠΑ από τη βάση της Λάρισας

Δημοσίευση: 07 Απρ 2024 13:21

Με την ολοκλήρωση της φάσης προετοιμασίας σήμερα, ξεκινά από αύριο Δευτέρα 8 Απριλίου η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024» που θα διεξαχθεί στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας στην 117 Πτέρυγα Μάχης.

Η άσκηση, που σχεδίασε το ΚΕΑΤ του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών έως την Πέμπτη 18 Απριλίου και όπως διευκρινίζεται από το ΓΕΑ «η συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024» είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX».
Φέτος για πρώτη φορά θα μετάσχουν χώρες όπως το Κατάρ και η Ρουμανία. Αναλυτικότερα «θα συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα οι κάτωθι χώρες: Γαλλία με αεροσκάφη RAFALE και αεροσκάφος AEW Ε-3F. Ηνωμένο Βασίλειο με αεροσκάφη TYPHOON. ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16 και Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9. Ισπανία με αεροσκάφη F-18. Κατάρ με αεροσκάφη RAFALE. Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW-139. Μαυροβούνιο με ελικόπτερο B-414. Ρουμανία με αεροσκάφη F-16. Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη TYPHOON
Επιπρόσθετα, η Αυστρία και η Πορτογαλία θα συμμετέχουν στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και Ειδικές δυνάμεις, ενώ η Γερμανία θα αποστείλει ομάδα παρατηρητών». Διευκρινίζεται πως στην άσκηση «η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της καθώς και με ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Επίσης, συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων.
Το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που διακρίνει το προσωπικό της ΠΑ και η ικανότητά του να οργανώνει και να διεξάγει ρεαλιστικές ασκήσεις, σε μια μεγάλη περιοχή με ποικιλία γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, καθιστούν την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» ως μία από τις πιο ανταγωνιστικές ασκήσεις στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο, ικανή να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής’ καταλήγει το ΓΕΑ. Σημειώνεται πως από την 110 ΠΜ Λάρισας στην άσκηση θα συμμετάσχουν F-16 της 337 Μοίρας, ενώ από τη βάση των ΗΠΑ στη Λάρισα θα μετάσχει μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass