«Τα αδέσποτα είναι δημιούργημα ασυνείδητων ανθρώπων»

Δηλώνει στην «Ε» η πρόεδρος της Φιλοζωικής Ενωσης «Φατσούλες», Σοφία Μαυρίδου *Μιλά για τη δράση εθελοντών στον Δήμο Αγιάς

Δημοσίευση: 07 Απρ 2024 16:15
Η πρόεδρος της Φιλοζωικής Ενωσης Φυσικών Προσώπων Δήμου Αγιάς «Φατσούλες», Σοφία Μαυρίδου Η πρόεδρος της Φιλοζωικής Ενωσης Φυσικών Προσώπων Δήμου Αγιάς «Φατσούλες», Σοφία Μαυρίδου

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων που ήταν στις 4 Απριλίου, και το γεγονός ότι φέτος στην Ελλάδα η μέρα αυτή για τη μαθητική κοινότητα είχε χαρακτηριστεί ως σχολική ημέρα φιλοζωίας, ώστε να αποτελέσει μια ευκαιρία να αναγνωρίσουν οι μαθητές και μαθήτριες ως οι μελλοντικοί ενεργοί πολίτες, τη σημαντικότητα και την αξία του κόσμου των ζώων στη ζωή μας, η «Ε» μίλησε με την κ. Μαυρίδου Σοφία, πρόεδρο της Φιλοζωικής Ένωσης Φυσικών Προσώπων του Δήμου Αγιάς με την επωνυμία «Φατσούλες», μια γυναίκα η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στη σωτηρία των αδέσποτων.

«Ο εορτασμός», τονίζει στην «Ε», «καθιερώθηκε με σκοπό να δοθεί έμφαση στην προστασία, τη φροντίδα και τη συμπόρευσή μας με τα ζώα, αναδεικνύοντας τη σχέση αλληλεξάρτησης που έχουμε μαζί τους. Αποτελεί μια ευκαιρία να επισημανθεί η ανάγκη για δίκαιη μεταχείριση των ζώων, διατήρηση των φυσικών τους περιβαλλόντων και προώθηση της βιώσιμης συμβίωσής μας μαζί τους. Πέρα από την εορταστική πλευρά, η ημέρα αυτή αποτελεί επίσης μια ώθηση για δράση και δέσμευση απέναντι στην προστασία της άγριας ζωής, τη μείωση της κακοποίησης των ζώων και την προώθηση μιας πιο συνειδητής και φιλικής προς τα ζώα κοινωνίας».
«Τα αδέσποτά μας» τόνισε με έμφαση «δεν είναι επιλογή τους να είναι στον δρόμο και να γυρίζουν από ‘δω κι από ‘κει νηστικά, γεμάτα ψύλλους, τσιμπούρια, κάποια ίσως άρρωστα, άλλα χτυπημένα από αυτοκίνητα, πολλά εξ αυτών κακοποιημένα και φοβισμένα. Αυτό, δυστυχώς, είναι δημιούργημα των ασυνείδητων ανθρώπων, που τα παίρνουν και, μόλις καταλάβουν ότι “δεν τους κάνουν”, τα εγκαταλείπουν. Αυτό έχει ως επακόλουθο να ζουν πλέον στον δρόμο, μη καταλαβαίνοντας τα δύσμοιρα τι τους συνέβη, διότι αυτά δεν πρόκειται ποτέ να σε εγκαταλείψουν ότι και να τα κάνεις».
Επίσης, με πόνο μας ανέφερε πως είναι αρκετοί αυτοί που κακοποιούν τα ζώα τους και πολλοί που το βλέπουν, αλλά δεν μιλάνε, δεν το καταγγέλλουν. Η Μαυρίδου Σοφία απηύθυνε έκκληση στον κόσμο, «που βλέπει τέτοιες κακές και παραβατικές συμπεριφορές, να ενημερώνει τα φιλοζωικά σωματεία και τις αρχές, είτε δημοτικές υπηρεσίες, είτε την Αστυνομία, είτε την Εισαγγελία, ώστε να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται όπως ορίζει η νομοθεσία».
«Μιλήστε επιτέλους» τόνισε απευθυνόμενη σε αυτούς που φοβούνται να το κάνουν. «Μιλήστε, γιατί αυτοί που ασκούν βία στα ζώα, είναι ικανοί να ασκήσουν βία ακόμη και σε ανθρώπους. Είναι κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί αρκετές φορές».
ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ
Η συζήτησή μας ήρθε και στις υιοθεσίες ή αγορές ζώων που καταλήγουν στην εγκατάλειψη.
«Όποιος θέλει να υιοθετήσει σκυλί» μας είπε «πρέπει να το κάνει υπεύθυνα. Δεν νοείται υιοθεσία σκυλιού για να παίζουν τα παιδιά ή τα εγγόνια, διότι απλούστατα το σκυλί δεν είναι παιχνίδι. Το σκυλί πρέπει να του μάθεις όπως το παιδί σου. Πρέπει να έχεις χρόνο να ασχοληθείς. Πρέπει να το έχεις ίσο μέλος τις οικογένειάς σου. Πρέπει να κάνει κάθε χρόνο το εμβόλιο, να παίρνει σε μηνιαία βάση τα χάπια αποπαρασίτωσης, πρέπει να στειρωθεί. Το σκυλί θέλει τις βόλτες του κι όχι να είναι δεμένο ή αφημένο σε ένα μπαλκόνι. Εάν δεν μπορείς να κάνεις τα αυτονόητα, μην το παίρνεις! Η εγκατάλειψη φέρνει κι άλλα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε εμείς οι φιλόζωοι. Γέννες και πάλι γέννες. Πόσα όμως περιστατικά μπορούμε εμείς ως φιλοζωικές ενώσεις να αντιμετωπίσουμε; Για την ανευθυνότητα, δυστυχώς πολλών, τρέχουμε όλο το εικοσιτετράωρο, χωρίς προσωπική ζωή για να σώσουμε ότι μπορούμε. Μιλάμε για ζωντανές ψυχές. Θέλουμε και πρέπει πλέον, όπως το ορίζει ο νόμος, να αλλάξει όλο αυτό».
«Σήμερα στα σχολεία, λόγω της ημέρας, θα γίνουν δράσεις που έχουν σχέση με τη φιλοζωία» της είπαμε κι αμέσως έδειξε την ικανοποίησή της λέγοντας «Η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τα ζώα είναι σημαντική. Αναπτύσσουν ευαισθησία και σεβασμό προς όλα τα ζώα και το περιβάλλον γενικότερα. Κατανοούν τις ανάγκες τους και τον ρόλο τους στο οικοσύστημα. Αντιλαμβάνονται την ευθύνη και τη φροντίδα που απαιτούν οι ζωντανοί οργανισμοί. Αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, καθώς και ηθικές αξίες όπως η συμπόνια, η δικαιοσύνη και η ευγένεια. Συνολικά, η μάθηση για τα ζώα στο σχολείο είναι σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών ως ολοκληρωμένων και ευαισθητοποιημένων ατόμων».
Ολοκληρώνοντας την κουβέντα μαζί της, η κ. Μαυρίδου έκανε την εξής έκκληση: «Θέλουμε βοήθεια. Εδώ και πολλά πλέον χρόνια κάνουμε αγώνα για όλες αυτές τις ψυχούλες, αφιερώνουμε ατελείωτες ώρες, χρησιμοποιούμε χρήματα ακόμη και από το υστέρημά μας. Έχουμε ανάγκη από εθελοντές. Έχουμε ανάγκη από χορηγούς, διότι τα έξοδα είναι άπειρα. Όποιος θέλει να συνεισφέρει είτε εθελοντικά, είτε οικονομικά, ας επικοινωνήσει μαζί μας στο 6982-399.436. Έχουμε μεγάλη ανάγκη από στήριξη, διότι και τα αδέσποτα είναι πολλά, και τα προβλήματα που έχουν, και πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι επίσης πάρα πολλά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass