Οργή κατοίκων με τον ΕΝΦΙΑ στη Νέα Σμύρνη

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΧΘΕΣ * ΕΚΑΨΑΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΤΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ * ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ, ΛΕΝΕ * ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΚΟΚΚΑΛΗ, ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΚΕ

Δημοσίευση: 10 Απρ 2024 13:11

Του Κώστα Γκιάστα
Εφτά μήνες μετά τις πλημμύρες φαίνεται πως ο …εφιάλτης ξαναγυρνά για τους κατοίκους της Νέας Σμύρνης που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους μετά τις μεγάλες καταστροφές του Σεπτέμβρη. Αυτή τη φορά φρόντισε το ελληνικό κράτος να τους υπενθυμίσει πως δεν έχει τελειώσει η ταλαιπωρία τους και τα προβλήματά τους, αφού παρά το γεγονός πως αναγνωρίστηκαν ως πλημμυροπαθείς και είδαν το νερό να καταστρέφει μεγάλο μέρος της περιουσίας τους, τώρα τους ήρθε και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ, παρά το γεγονός πως είχαν λάβει υποσχέσεις για τριετή αναστολή του μέτρου σ’ αυτούς.

Χθες το απόγευμα βγήκαν στους δρόμους της περιοχής και συμβολικά φωνάζοντας συνθήματα, έκαψαν τα ειδοποιητήρια των πληρωμών, δηλώνοντας πως δεν θα κάνουν πίσω αν δεν δικαιωθούν.
«Εφτά μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης είμαστε εδώ στο σημείο όπου επιχειρούσαν με τις βάρκες για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας, απέναντι στην κοροϊδία και στον εμπαιγμό της κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Άγης Τριγάζης εκπρόσωπος της επιτροπής πλημμυροπαθών της Νέας Σμύρνης «Ο λαός μας λέει πως εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι. Μας έστειλαν να πληρώσουμε τον άδικο φόρο του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια πλημμυρισμένα. Σε σπίτια που έχουν τηρήσει τις διαδικασίες και σε ανθρώπους που δεν έχουν πάρει ούτε δραχμή λόγω γραφειοκρατίας ή λόγω προβλημάτων.
Το θεωρούμε αδιανόητο εν έτει 2024 να μας λένε να ξαναπάμε στην εφορία και να ξανατρέξουμε όταν επί 7 μήνες έχουμε μαζέψει του κόσμου τη χαρτούρα για να μπορέσουμε να πάρουμε τα πενιχρά ποσά που δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω». Πώς να ξαναφτιάξουμε τα σπίτια μας για να ορθοποδήσουμε και να ζήσουμε τις οικογένειές μας; Είναι αδιανόητο να ζητάνε τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα να μας κουνάει και το δάχτυλο η ΑΑΔΕ που να λέει να ξαναπάμε στην εφορία. Όταν είναι να μας βρούνε να μας πάρουν τα χρήματα, μας βρίσκουν εύκολα. Όταν είναι να μας δώσουν, ζητάνε κι άλλα χαρτιά.
Ζητάμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να δώσει λύση. Ζητάμε τον Πρωθυπουργό να μας συναντήσει και να μας πει γιατί αυτός ο εμπαιγμός;
Η κοροϊδία τέλος. Θα είμαστε στον δρόμο και θα διεκδικήσουμε τα αυτονόητα».
Ο κ. Δημήτρης Μπαλογιάννης τόνισε από την πλευρά του πως «Δεν ήταν συνεπείς στις εξαγγελίες τους» αναφερόμενος στην κυβέρνηση, καθώς «πήραμε τη μισή αρωγή παρά το γεγονός πως πετάξαμε ενάμισι φορτηγό πράγματα από το σπίτι μας. Είχαμε πενήντα πόντους νερό μέσα και δεν ήρθε κανένας όλο αυτό το διάστημα να μας ρωτήσει πώς ζούμε, αν έχουμε σπίτι, πού κοιμόμαστε και πώς τη βγάζουμε. Ευτυχώς είχαμε συγγενείς και φίλους που ανταποκρίθηκαν. Ευτυχώς είναι η ανθρώπινη αλληλεγγύη των συνανθρώπων. Το κράτος όμως ήταν απόν. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά όμως ήρθε και ο ΕΝΦΙΑ, παρά το γεγονός πως κάναμε ό,τι έπρεπε από την πλευρά μας».
Ο κ. Κωνσταντίνος Ψαρρός κρατώντας τον ΕΝΦΙΑ στο χέρι του είπε πως «είναι αδικία και πρέπει να διορθωθεί. Είχαν πει πως θα είχαμε απαλλαγή για τρία χρόνια. Προσπαθούμε με το υστέρημά μας να διορθώσουμε τις όποιες ζημιές».
Η κ. Φανή Χάμου εξήγησε εκτός των άλλων πως «όλο εκείνο το διάστημα που περιμέναμε την πολιτική προστασία για τις αυτοψίες, εμείς είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις δικές μας ζημιές και τελικά συνειδητοποιήσαμε πως η πολιτική προστασία ήρθε να σημειώσει τη στάθμη του νερού και το έκανε στα κουτουρού χωρίς να μετράει. Τελικά όταν ήρθε η Πυροσβεστική αργότερα για επιβεβαίωση, ήρθε και μετρούσε και βλέπαμε πως η απόκλιση ήταν τεράστια. Φυσικά αυτό έγινε για να βγάλουν τα σπίτια πως ήταν πράσινα και όχι κίτρινα ή κόκκινα, με τις αποζημιώσεις να ήταν τελείως διαφορετικές. Σημείωναν πολύ λιγότερα απ’ όσο ήταν στην πραγματικότητα. Αυτά τα διαπιστώσαμε αργότερα.
Γενικά οι υπηρεσίες δεν επικοινωνούν μεταξύ τους όταν είναι να βγάλουμε άκρη εμείς οι πλημμυροπαθείς. Ο ένας μας παραπέμπει στον άλλον. Η αίτηση για αυτοψία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, κάναμε αίτηση εντός τριμήνου και στέλναν απάντηση μετά το τρίμηνο και έλεγαν πως είστε εκπρόθεσμοι».
Επίσης ζήτησε να ενταχθούν οι πλημμυροπαθείς και στο κοινωνικό τιμολόγιο γιατί «είναι ανυπολόγιστα τα έξοδα που έχουμε όλο αυτό το διάστημα».
Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Με χθεσινή του τοποθέτηση ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, έκανε λόγο για «ψεύδη της κυβέρνησης», καθώς «σύμφωνα με τις καταγγελίες που έφθασαν στο γραφείο μου, «μπιλιετάκια» για να πληρώσουν το χαράτσι έλαβαν και πολίτες οι οποίοι είχαν κάνει όλες τις δέουσες και νόμιμες διαδικασίες μετά τις καταστροφές που υπέστησαν από τις πλημμύρες. Αδιάψευστος μάρτυρας τα έγγραφα που επισυνάπτουμε στα οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι πολίτης όχι μόνον είχε υποβάλει την αίτηση, αλλά είχε υπαχθεί και στο καθεστώς καταβολής της κρατικής αρωγής ως πλημμυροπαθής!
Η λέξη ντροπή είναι πολύ λίγη και μετά την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ είναι ελάχιστη μπροστά στο μέγεθος της εξαπάτησης από το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη. Δείχνει πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, ζώσα σε ένα παράλληλο σύμπαν».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της σημειώνει πως «είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει τεράστια γραφειοκρατικά θέματα που δεν μπορεί ή δεν θέλει να διαχειριστεί. Ένα νέο γεγονός έλαβε χώρα ώστε να προσθέσει επιπλέον ταλαιπωρία και ανασφάλεια στους ήδη πληττόμενους πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας.
Παρά το γεγονός που προβλέπεται στο άρθρο 3 παρ. 6 του ν.4223/2013 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 54 του ν. 5087/2024 για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε πολίτες που υπέστησαν καταστροφές από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 , κατέφθασαν ειδοποιήσεις πληρωμής ΕΝΦΙΑ 2024 από την ΑΑΔΕ με την αιτιολογία ότι δεν έχουν γίνει οι ανάλογες αιτήσεις. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει πλήθος συμπολιτών μας και οι αιτήσεις έχουν γίνει και η ταλαιπωρία τους ψυχολογική και οικονομική δεν έχει τέλος από την πλευρά της κυβέρνησης. Εξάλλου είναι πάγια τακτική της κυβέρνησης ΝΔ μόνο να υπόσχεται παρηγοριά και λύσεις που στην εφαρμογή τους να είναι ανίκανη να τις διαχειριστεί και να ψάχνει δικαιολογίες».
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ από τη Θεσσαλία (μεταξύ αυτών και ο Λάρισας κ. Γιώργος Λαμπρούλης) αναφέροντας πως «ήδη πέρασαν 7 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες με τους κατοίκους των συνοικιών της Λάρισας να προσπαθούν να ορθοποδήσουν και να αποκαταστήσουν τις καταστροφές που υπέστησαν οι περιουσίες τους (σπίτια, μαγαζιά, αυτοκίνητα κ.α.), με το κράτος να απουσιάζει προκλητικά απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση και παρά την υποτιθέμενη απαλλαγή των πλημμυροπαθών από την καταβολή του άδικου φόρου – Ε.Ν.Φ.Ι.Α., οι κάτοικοι καταγγέλλουν (π.χ. Ν. Σμύρνη) πως με βάση την ανάρτηση των εκκαθαριστικών για το 2024 καλούνται να πληρώσουν το “ραβασάκι” του Ε.Ν.Φ.Ι.Α. με πρώτη δόση τον Απρίλη.
Η εξέλιξη αυτή μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους πληγέντες, οι οποίοι δηλώνουν “ξεχασμένοι” τόσους μήνες από το κράτος, την κυβέρνηση, η οποία τους θυμήθηκε τώρα για την είσπραξη του φόρου. Συγχρόνως καλούν την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις και απαιτούν να προχωρήσει στην απαλλαγή πληρωμής του συγκεκριμένου χαρατσιού».
Με βάση την εξέλιξη αυτή ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε τι ενέργειες θα προβεί άμεσα ώστε να απαλλαγούν οι πλημμυροπαθείς της Λάρισας, όπως και όλοι οι πληγέντες, από την πληρωμή του Ε.Ν.Φ.Ι.Α.
ΚΚΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Τ.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ λέγοντας μεταξύ άλλων πως
«την ίδια ώρα που εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες στη Λάρισα παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, που οι πλημμυροπαθείς συνεχίζουν να βιώνουν την απουσία του κρατικού μηχανισμού, την εγκατάλειψη, την ανοργανωσιά και την αδιαφορία, τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, δέχονται τα …μπιλιετάκια – τα εκατοντάδες εκκαθαριστικά του άδικου φόρου ΕΝΦΙΑ!
Είναι μάλλον η επιβράβευσή τους από την κυβέρνηση που πανηγυρίζει για τους ρυθμούς ανάπτυξης, που πρακτικά για τη ζωή εκατοντάδων οικογενειών στη Λάρισα και στην περιοχή της Θεσσαλίας σημαίνουν ακόμη ένα χαράτσι.
Η οργή ξεχειλίζει ακριβώς γιατί από τη μια χτυπάει κόκκινο η αδιαφορία των κυβερνόντων σε όλα τα επίπεδα κι από την άλλη περισσεύει η κοροϊδία, η υποσχεσιολογία του …επιτελικού κράτους». Τέλος σημείωσαν πως η Κομματική Οργάνωση Λάρισας θα συνεχίσει «να βρίσκεται δίπλα στους πλημμυροπαθείς να στηρίζει τον αγώνα και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass