Τραγική η εικόνα του Αμυρου

ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ Ο ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Δημοσίευση: 12 Απρ 2024 13:31

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Επτά μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, τις συνέπειες των οποίων ακόμη υφίστανται πολλοί κάτοικοι του Δήμου Αγιάς, ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί σε όλους η εικόνα και η κατάσταση του ίσως μεγαλύτερου εκ των πολλών χειμάρρων της περιοχής, του Άμυρου, ο οποίος συλλέγει τα νερά του νοτιοανατολικού Κισσάβου, διέρχεται της πόλης της Αγιάς και του Δωτίου Πεδίου, μέσω της Ανάβρας συνεχίζει στο Νεοχώρι (Πλασιά) και από ‘κει τα νερά οδηγούνται στην Κάρλα.

Ο χείμαρρος όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει καθαριστεί καθόλου, είναι μια πραγματική ζούγκλα η κοίτη του σε όλο σχεδόν το μήκος του, η πυκνή βλάστηση οργιάζει και οι φωτογραφίες, που μας προσκόμισε ο κάτοικος Ανάβρας Στέργιος Παπανίκος, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης είναι ηλίου φαεινότερο ότι όλη αυτή η βλάστηση θα παρεμποδίσει νερό και φερτά υλικά να προχωρήσουν προς τη λίμνη, ο χείμαρρος θα υπερχειλίσει, και ξανά εκατέρωθεν καλλιεργημένες εκτάσεις θα πνιγούν, όπως, άλλωστε, πνίγηκαν με τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».
Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει είναι το ότι σε αρκετά σημεία τα κάθετα τοποθετημένα ζαρζανέτ έχουν καταρρεύσει, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερα να μην είχαν τοποθετηθεί κατά αυτόν τον τρόπο, αλλά πλάγια, κλιμακωτά, ζήτημα, όμως, που άπτεται αποκλειστικά των αρμοδίων ή των επιστημόνων μηχανικών, οι οποίοι και μπορούν να κρίνουν αν υπήρξε κατασκευαστική αστοχία ή όχι.
Όπως και να ‘χει όμως, το πρόβλημα τώρα έγκειται, από τη μια, στο ότι κανένα από τα κατεστραμμένα ζαρζανέτ δεν έχει επιδιορθωθεί και, από την άλλη, στο ότι οι πέτρες των ζαρζανέτ έχουν πέσει στην κοίτη, με ό,τι κακό σημαίνει αυτό για τη ροή του νερού.
Τέλος, ο καταγγέλλων την όλη αυτή κακή κατάσταση κ. Παπανίκος επισημαίνει ως αρνητικό στοιχείο και την ύπαρξη ιρλανδικής διάβασης εντός του χειμάρρου (παρόλο που σε κοντινό σημείο υπάρχει γέφυρα), θεωρώντας ότι, ενώ δόθηκαν τεράστια ποσά πριν λίγα χρόνια για τη θωράκισή του με ζαρζανέτ, είναι οξύμωρο να υπάρχει το άνοιγμα της ιρλανδικής διάβασης, απ’ όπου το νερό εύκολα μπορεί να διαφύγει εκτός της κοίτης, δημιουργώντας πλημμυρικά φαινόμενα. Πέραν τούτου, ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι και άκρως επικίνδυνη για οδηγούς και οχήματα που περνούν από αυτή, γιατί το κάτω μέρος της από το πολύ νερό του Σεπτεμβρίου έχει διαβρωθεί.
Καλό θα ήταν, λοιπόν, Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και Δήμου Αγιάς, να δουν άμεσα όλα αυτά τα ζητήματα. Όσο για την κυβέρνηση, μένουμε προς το παρόν στις διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κουρέτα, κατά τις συναντήσεις τους προ δεκαημέρου, ότι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας «θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των προσωρινών αποκαταστάσεων σε αναχώματα και ποτάμια, και αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η μόνιμη αποκατάσταση σε ποτάμια, ρέματα και αναχώματα, όπως είχε προτεραιοποιηθεί στη συνάντηση του περιφερειάρχη με τον πρωθυπουργό πριν από τρεις εβδομάδες. Η δε πρώτη φάση των μόνιμων αποκαταστάσεων θα περιλαμβάνει έργα ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ».
Ας ελπίζουμε ότι μέσα σε αυτά τα έργα και χρήματα θα είναι και ο Άμυρος, ώστε να αποσοβηθεί κάποια βέβαιη -σε διαφορετική περίπτωση- ανάλογη καταστροφή με αυτήν του Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass