Η κλιματική αλλαγή επιτείνει τον περονόσπορο στα αμπέλια

ΤΟΝΙΣΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Δημοσίευση: 13 Απρ 2024 14:05

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Του ανταποκριτή μας)
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Φυτοπροστασία της αμπέλου – περονόσπορος», που διοργάνωσε η Ένωση Οινοποιών και Αποσταγματοποιών Τυρνάβου.


Στο πλαίσιό της συζητήθηκαν τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης του περονόσπορου, από τους ομιλητές κ. Γεώργιο Καραογλανίδη, καθηγητή Φυτοπαθολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, που ανέλυσε το θέμα «Περονόσπορος της αμπέλου-Προτάσεις Διαχείρισης στην εποχή της Κλιματικής Αλλαγής και της Πράσινης Συμφωνίας», τη διευθύντρια του Εργαστηρίου Αμπελουργίας, του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, κα Δέσποινα Γ. Πετούμενου η οποία αναφέρθηκε στις «Καλλιεργητικές πρακτικές διαχείρισης του αμπελώνα για την πρόληψη από τον περονόσπορο» και τον κ. Γεώργιο Κόντσα, γεωπόνο Τεχνικής Υποστήριξης της εταιρείας UPL Hellas, που μίλησε για τις «Ανθεκτικότητες των μυκήτων στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, με εστίαση στο αμπέλι και στους τρόπους διαχείρισής τους».
Το δημοτικό θέατρο Τυρνάβου φιλοξένησε αγροτικό κόσμο από τον Τύρναβο, που με πολύ ενδιαφέρον άκουσε τους ομιλητές για το θέμα που απασχολεί έντονα τη γεωργία.
Ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Καραογλανίδης, μιλώντας στην «Ε» για την ασθένεια, δήλωσε πως «η περσινή χρονιά σε όλη την Ελλάδα ήταν αρκετά δύσκολη λόγω της προσβολής από την ασθένεια του περονόσπορου. Όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης, συστήνουμε καλή υγιεινή στον αμπελώνα και ψεκασμούς με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα, τη στιγμή που πρέπει, όταν πρέπει».
Για την αυθεντικότητα του μύκητα απέναντι στα φυτοφάρμακα σημείωσε τα εξής: «Το γνωστό πρόβλημα της ανθεκτικότητας παρατηρείται και σε άλλες ασθένειας, αλλά και στον περονόσπορο της αμπέλου, τα τελευταία χρόνια ανακύπτουν θέματα ανθεκτικότητας, τα οποία οδηγούν σε μειωμένη αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων που οδηγούν οι παραγωγοί. Προκειμένου αυτό να το αντιμετωπίσουμε, χρειάζεται να παρακολουθούμε τους πληθυσμούς του μύκητα να γνωρίζουμε το αν και σε ποια φάρμακα και σε τι συχνότητες υπάρχει ανθεκτικότητα, και να ακολουθούμε προγράμματα εναλλαγμών ή προγράμματα μειγμάτων διαφορετικών δραστικών ουσιών, προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα».
Για το αν το πρόβλημα του περονόσπορου ενισχύθηκε από την κλιματική αλλαγή ανέφερε τα ακόλουθα: «Είναι βέβαιο και αναμφίβολο ότι η ένταση με την οποία εκδηλώθηκε η πανδημία του περονοσπόρου την περσινή χρονιά, ήταν αποτέλεσμα των πολύ ευνοϊκών περιβαλλοντικών συνθηκών, που κράτησαν κατά την άνοιξη, όποτε γίνονται οι μολύνσεις. Σίγουρα η κλιματική αλλαγή είναι ένας παράγοντας που ενδεχομένως να συντείνει ώστε να έχουμε όλο και πιο συχνά επιδημικές εξάρσεις της ασθένειας.
Το μόνο βέβαιο, όμως, είναι πως έχουμε τα όπλα και τα εργαλεία να το διαχειριστούμε. Ενδεχομένως πέρυσι οι περιβαλλοντικές συνθήκες να μας βρήκαν απροετοίμαστους, αλλά νομίζω πως σαφώς υπάρχει η δυνατότητα της αντιμετώπισης της ασθένειας με αποτελεσματικό τρόπο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass