Αφήνουν την πλημμυρισμένη γη τους για 80 τ.μ. στη Λάρισα

*Ανάρπαστα τα μεσαίου εμβαδού διαμερίσματα *Συνεχίζεται σταθερά η μεταστέγαση πλημμυροπαθών, απ’ όλη τη Θεσσαλία, στην πόλη *«Κάνουν νέο ξεκίνημα» δηλώνει στην «ΕτΔ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Λάρισας και μέλος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Χριστίνα Πουλούλη – Παπαδημητρίου, που βλέπει τις τιμές συγκρατημένες

Δημοσίευση: 15 Απρ 2024 15:00

Του Κώστα Γκιάστα

Τους τελευταίους επτά μήνες έχουν έρθει τα πάνω - κάτω στους περισσότερους τομείς της οικονομίας της Θεσσαλίας.

Οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου από τα φαινόμενα «Daniel» και «Elias» έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής, αλλά και τον τρόπο σκέψης πολλών Θεσσαλών, κυρίως όμως εκείνων που είδαν το νερό να μπαίνει μέσα στα σπίτια τους, στις αποθήκες τους, στα χωράφια τους, καταστρέφοντας κόπους μιας ζωής.
Όσο το νερό υποχωρεί, αφήνει τα σημάδια του στους τοίχους των κατεστραμμένων κτισμάτων, παράλληλα, όμως, φαίνεται πως αφήνει και ανεξίτηλα τα σημάδια στις ζωές των πλημμυροπαθών.
Στη Λάρισα είναι γεγονός -χωρίς να έχει γίνει κάποια επίσημη μέτρηση μέχρι στιγμής, αλλά προκύπτει από τις συνεχόμενες εμπειρίες των ανθρώπων του κατασκευαστικού και κτηματομεσιτικού κλάδου- πως πολλοί πλημμυροπαθείς απ’ όλη τη Θεσσαλία τους τελευταίους μήνες έχουν ήδη μετακομίσει ή προσανατολίζονται να το κάνουν, στην πόλη της Λάρισας, θέλοντας να κάνουν μια νέα αρχή.
Κάποιοι ενεργούν με γνώμονα το βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο μέλλον και με σκοπό να δούνε τι θα κάνουν στη συνέχεια, προχωρώντας σε ενοικίαση διαμερισμάτων.
Άλλοι, όμως, βλέπουν τη Λάρισα ως μια ασφαλή λύση για το μακροπρόθεσμο μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους, επενδύοντας τα όσα χρήματα τους έμειναν στην αγορά κατοικιών.
Αυτό που αναζητούν είναι διαμερίσματα γύρω στα 80 τετραγωνικά μέτρα, σε διάφορες περιοχές της πόλης, γεγονός πως έχει κάνει δυσεύρετα αυτού τους είδους τα σπίτια, είτε πρόκειται για νεόδμητα είτε για λίγο πιο παλιά.
Όσον αφορά τις τιμές τους, αυτές φαίνεται πως κινούνται σε συγκρατημένα επίπεδα, καθώς οι άνθρωποι των κατασκευών, μετά την άσχημη εμπειρία που είχαν στην περίοδο της κρίσης, επανέρχονται με σκεπτικό πως χρειάζονται διάρκεια.  Τα παραπάνω επιβεβαιώνει η κ. Χριστίνα Πουλούλη - Παπαδημητρίου, η οποία εκτός από πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Λάρισας (ΕΝΙΔΑΚ) είναι και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Μιλώντας σχετικά στην «ΕτΔ», σημειώνει πως πρόκειται για αρκετό κόσμο που προέρχεται κυρίως από χωριά που πλημμύρισαν, τόσο στον νομό της Λάρισας όσο και από άλλους νομούς της Θεσσαλίας. «Φοβούνται πλέον να επενδύσουν εκ νέου στη γη τους. Οι πλημμύρες τους έκαναν να πιστεύουν πως πλέον ίσως να μην αξίζει και ψάχνουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα» τονίζει.
Πώς, όμως, βρίσκει το θάρρος κάποιος, που έχει δεχθεί ένα τέτοιο ψυχολογικό και οικονομικό πλήγμα, να πάρει μια τέτοια απόφαση για νέα αρχή και κυρίως πού βρίσκει τα χρήματα; Είναι ένα από τα ερωτήματα που τίθενται εύλογα από τον καθένα.
Πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα η κ. Πουλούλη εξηγεί ότι «ο φόβος για το επόμενο φυσικό φαινόμενο τούς κάνει να πάρουν άμεσα αποφάσεις. Γνωρίζουν πως το θέμα της αντιμετώπισης θα πάρει πολύ χρόνο και εκείνοι πρέπει να προχωρήσουν. Όσοι είχαν κάποια χρήματα αποθηκευμένα, θεωρούν πως είναι καλή επιλογή να τα επενδύσουν για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη Λάρισα».
Προσθέτει, επίσης, πως «αυτό που βλέπουμε σε πρώτη φάση, στην αγορά, είναι πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μεσαίου εμβαδού σπίτια. Δηλαδή ο κόσμος ψάχνει για σπίτια που είναι πάνω - κάτω στα 80 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία μπορεί κάποιος να τα «φτάσει» με μεγαλύτερη ευκολία και μικρότερο κόστος. Είναι και ένα σπίτι που ό,τι και να γίνει, ακόμη δηλαδή και αν επιστρέψουν στη γη τους κάποια στιγμή, θα μπορούν πάντοτε να το αξιοποιήσουν εύκολα».
Άλλοι πάλι, όσοι δεν είχαν την οικονομική άνεση, σύμφωνα με την κ. Πουλούλη νοίκιασαν σπίτια στο ίδιο περίπου μέγεθος.

ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Οι τιμές των ακινήτων στη Λάρισα, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΝΙΔΑΚ, είναι συγκρατημένες και μεγάλο ρόλο σ’ αυτό «έχει παίξει το γεγονός ότι οι κατασκευαστές μετά από μια μεγάλη κρίση βρήκαν ρυθμούς και δεν θέλουν να τους χάσουν. Οι τιμές είναι συγκρατημένες, αφού ως πρώτο στόχο έχουν να τα πουλήσουν άμεσα, χωρίς να τους μείνουν». Ωστόσο, για να βρει κάποιος μια καλή τιμή, θα πρέπει να προβεί σε μια έξυπνη επιλογή, συνδυάζοντας μια μη εμπορική περιοχή και λίγο παλαιότερο έτος κατασκευής, χωρίς να περιορίζεται μόνο σε καινούρια διαμερίσματα.
Εν τω μεταξύ, αισθητή άνοδο στις τιμές πώλησης των ακινήτων καταγράφει η RE/MAX Ελλάς για το 2023, με τη μέση αύξηση να διαμορφώνεται στο 12% για όλες τις κατηγορίες ακινήτων, ανεξαρτήτως έτους κατασκευής.
Στη Λάρισα, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, σε νέα σπίτια (μέχρι πέντε έτη) η μέση τιμή ανά τετραγωνικό είναι 2.200 ευρώ, ενώ η μέση τιμή σε σπίτια πιο παλιά είναι 1.150 ευρώ.

ΤΑ ΨΗΛΑ ΚΤΙΡΙΑ
Το τελευταίο διάστημα έντονες είναι οι συζητήσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα για το ύψος των νέων πολυκατοικιών. Όπως και σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στη Λάρισα πολλές είναι οι ψηλές οικοδομές που «φυτρώνουν» ξαφνικά σε περιοχές με μικρό συντελεστή.
Μεγάλη ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα της ελληνικής κτηματαγοράς μπορεί να προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με βάση την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η επιπλέον δυνατότητα να χτίζονται οικοδομές με υψηλότερο συντελεστή δόμησης, λόγω περιβαλλοντικών κινήτρων. Ωστόσο, την τελική απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια στην οποία παραπέμπεται η υπόθεση.
«Είναι κάτι που μας προβληματίζει όλους ακόμη και στη Λάρισα» εξηγεί στην «ΕτΔ» η κ. Πουλούλη. «Χωρίς να συζητάμε το αν είναι νόμιμο ή όχι, αφού κάτι τέτοιο θα το κρίνει η δικαιοσύνη, είναι ένα ζήτημα που έχει ενδιαφέρον, καθώς θα το αντιμετωπίσουμε ως αποτέλεσμα. Θα ήταν πιο «κομψό» αν υπήρχε ένας περιορισμός στους τρεις ορόφους, καθώς η Λάρισα είναι μια πόλη στον κάμπο και θα μπορούσε να απλωθεί σε πλάτος και όχι σε ύψος» τονίζει. Υποστηρίζει, μάλιστα, πως «θα μπορούσαν να προβλεφθούν ορισμένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα ταίριαζαν αρμονικά με τη φύση και την περιοχή».

ΠΕΡΙ ΧΡΥΣΗΣ ΒΙΖΑΣ
Η κυβέρνηση προέβη σε αλλαγές που σχετίζονται με τα όρια επένδυσης στο πρόγραμμα golden visa, με στόχο να αυξηθεί το οικιστικό απόθεμα προσιτών κατοικιών, τόσο προς πώληση όσο και προς ενοικίαση. Με παράλληλο στόχο, να αποφευχθεί η οικιστική πίεση στις περιοχές που καταγράφεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο ζήτημα, η κ. Πουλούλη υπογράμμισε πως πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν επηρεάζει την περιοχή της Θεσσαλίας, παρά μόνο ίσως το νησί της Σκιάθου ή άλλες πολύ σημαντικές τουριστικές περιοχές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass