«Να δημιουργηθεί ενιαίος Οργανισμός ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας

ΖΗΤΗΣΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ -ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ «ΕΝΑ» ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 20 Απρ 2024 14:01

Επτά σχεδόν μήνες μετά από τις ακραίες πλημμύρες που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία, σε ανθρώπινες, ζωές, κατοικίες, υποδομές, στους εδαφικούς και υδατικούς πόρους, στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή και στην οικονομία της περιοχής και σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση και στην ανάκαμψη της περιοχής, δεν έχει αποσαφηνισθεί.

Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας βρίσκεται στο επίκεντρο με τη διατύπωση πολλών προτάσεων για τον σκοπό αυτόν, από πολλούς φορείς, ομάδες και μεμονωμένους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό, το Παράρτημα Θεσσαλίας του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ πραγματοποίησε χθες εκδήλωση με θέμα «Το στοίχημα της ανασυγκρότησης της πλημμυροπαθούς Θεσσαλίας Πλαίσιο, όροι και χρονοδιάγραμμα», στο Επιμελητήριο Λάρισας. Ο γεωπόνος, δρ Εδαφολογίας, πρ. διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Χρίστος Τσαντήλας στην ομιλία του περιέγραψε τα ακραία φαινόμενα που έπληξαν τη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο («Daniel» και «Elias»), αναφέρθηκε στις ζημιές που προκλήθηκαν σε φυσικούς πόρους, παραγωγή και υποδομές και εστίασε στις ενέργειες και πρωτοβουλίες που πρέπει να γίνουν, αλλά και στις προτεραιότητες αποκατάστασης των παραπάνω. Πρόθεσή μας είναι να μην αμφισβητήσουμε ούτε το κυβερνητικό σχέδιο, ούτε το Ολλανδικό, αλλά να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις, χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το Ταμείο Ανάπτυξης και μοντέλα διοίκησης και συνεργασίας, για να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την περιοχή μας» κατέληξε. Από την πλευρά του, ο καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής Λόης Λαμπριανίδης ανέλυσε την επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών, πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους μεταχείρισης των πλημμυροπαθών και μέτρα στήριξής τους, όπως π.χ. ένας κοινωνικός μισθός για όσο διάστημα δεν θα μπορούν να κατοικήσουν στα σπίτια τους. Τέλος, ο πρόεδρος του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κώστας Παπαδημητρίου, πρότεινε τη δημιουργία ενός ενιαίου Οργανισμού ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, μιας και ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας αφορά μόνο τα νερά. Σημείωσε ότι η συγκρότηση θα πρέπει να γίνει συνολικά και σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς και πως δεν μπορεί η επόμενη μέρα για τη Θεσσαλία να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί εκ του μακρόθεν.          

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass