«Η Θεσσαλία είναι επιβαρυμένη και ταλαιπωρημένη»

ΔΗΛΩΣΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΑΣ. ΚΙΚΙΛΙΑΣ -ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ –ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ: ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Δημοσίευση: 20 Απρ 2024 12:51

«Είμαστε όλοι εδώ για ένα φαινόμενο που μπορεί να μην είναι της τάξης των φαινομένων που αντιμετωπίσαμε πριν μερικούς μήνες, όμως γίνεται σε ένα πεδίο επιβαρυμένο και ταλαιπωρημένο». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας έδωσε το σύνθημα για εγρήγορση με αφορμή το κύμα κακοκαιρίας που ξεκίνησε να εκδηλώνεται χθες σε όλη τη Θεσσαλία.

Μαζί με τον γ.γ. του Υπουργείου κ. Βασίλη Παπαγεωργίου βρέθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου συνεδρίασε το διευρυμένο Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας κ. Ηλίας Λεοντάρης, καθώς και οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, έκαναν εκτενή ενημέρωση για την προετοιμασία του υπηρεσιακού μηχανισμού, καθώς και την ενεργοποίηση μητρώου μηχανημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν από την αυξημένη βροχόπτωση. Παράλληλα, στη σύσκεψη έγινε εκτενής ενημέρωση από τους δημάρχους των περιοχών που «χτυπά» το φαινόμενο, για τον βαθμό ετοιμότητας του υπηρεσιακού μηχανισμού των Δήμων και την επιστασία των σημείων υψηλού κινδύνου. Ενημέρωση παρείχαν επίσης ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας, ο ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας Θωμάς Καρανάσιος, ο λιμενάρχης Βόλου και οι επικεφαλής των λιμεναρχείων Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου. Επίσης για την επικαιροποίηση των προγνωστικών μοντέλων ενημέρωσε τη σύσκεψη ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κ. Λαγουβάρδος μέσω τηλεδιάσκεψης.
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΔΩ»
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κινητοποίηση των στελεχών του υπηρεσιακού μηχανισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Δήμων, ενώ τόνισε ότι, παρά το γεγονός πως το φαινόμενο είναι σχετικά μικρότερο από αυτό του περασμένου Σεπτεμβρίου, υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα, ακριβώς γιατί «η Θεσσαλία είναι επιβαρυμένη και ταλαιπωρημένη», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε όλοι εδώ. Για μία ακόμη φορά επαναλαμβάνω πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο. Δεν είναι της τάξης των φαινομένων που αντιμετωπίσαμε πριν μερικούς μήνες, όμως γίνεται σε ένα πεδίο επιβαρυμένο και ταλαιπωρημένο. Ζήτησα να είμαστε σε διασπορά όλη τη νύχτα για να παρακολουθήσουμε ανά περιοχή της Θεσσαλίας το φαινόμενο και όχι μόνο.
Η επαγρύπνηση πρέπει να υπάρχει και να είναι παντού. Όπως είδατε και στο 112 είναι σημαντικό να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας. Είναι σημαντικό το ότι εργαζόμαστε όλοι μαζί. Είναι μια προσπάθεια που αφορά τους πάντες σ’ ένα οργανωμένο σύστημα που οφείλει να βρει τους αυτοματισμούς του και να λειτουργεί οργανωμένα και δομημένα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας τόνισε ότι όλο το προσωπικό που εμπλέκεται από την πλευρά του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι σε επιφυλακή και θα μείνει μέχρι να ολοκληρωθεί το φαινόμενο και τόνισε ότι έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία ώστε να αντιμετωπιστούν ακόμα και επιμέρους προβλήματα σε «ευαίσθητες» περιοχές.
«Αυτό που μας ανησυχεί είναι πως η Θεσσαλία είναι ήδη επιβαρυμένη. Αν δεν ήταν επιβαρυμένο το σύστημα θα ήταν τελείως διαφορετική η αντίδραση. Επειδή όμως συμβαίνει αυτό πιστεύουμε πως έχουμε κινητοποιηθεί. Τα παρακολουθούμε και είναι σε επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες συνέχεια και οι πάντες. Θα είμαστε έτσι μέχρι το φαινόμενο να λήξει και να βεβαιωθούμε πως τα πράγματα είναι υπό έλεγχο» είπε συγκεκριμένα.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι δήμαρχοι Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος, Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος, Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, Ρήγα Φεραίου κ. Δ. Νασίκας, Νοτίου Πηλίου κ. Μ. Μιτζικός, Αλμυρού κ. Δ. Εσερίδης, Αλλονήσου κ. Π. Αναγνώστου, Σκιάθου κ. Θ. Τζούμας, Ζαγοράς και Μουρεσίου κ. Κ. Καραγεωργίου και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σκοπέλου.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Εν τω μεταξύ, ο Δήμος Λαρισαίων εξέδωσε ανακοίνωση χθες με την οποία ενημέρωσε πως είναι σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας η Πολιτική Προστασία και οι αρμόδιες Υπηρεσίες και Τμήματα του Δήμου Λαρισαίων.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ
Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αγιάς εφιστά επίσης την προσοχή όλων δίνοντας οδηγίες προστασίας σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων, όπως και τα τηλέφωνα επικοινωνίας για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Τηλέφωνα επικοινωνίας Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αγιάς για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης: Σταθερό: 24940-24.513 (ωράριο λειτουργίας υπηρεσίας)
Κινητά: 6974-936.494 (Παναγιώτου Γεώργιος, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας), 6947-615.841 (Παπακώστας Δημήτρης, προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας).
*Να σημειωθεί πως μετά από εισήγηση της περιφερειακής διευθύντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Ζιάκα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτας αποφάσισε τη χθεσινή αναστολή της λειτουργίας όλων των Εσπερινών σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας λόγω επικείμενων έντονων καιρικών φαινομένων.            

Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass