Κ. Κολλάτος: Σειρά δράσεων με το όνομά του Μ. Αντύπα

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2013 19:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:05

ΤΥΡΝΑΒΟΣ – ΤΕΜΠΗ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα

 

 Με την παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου , της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Τεμπών, της Ελληνικής Αστυνομίας και εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων, ο Δήμος Τεμπών τίμησε   στις 11.30 το πρωί τον μεγάλο αγωνιστή  των αγροτών Μαρίνο Αντύπα με επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του ανδριάντα στο κέντρο του Πυργετού, με ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων.

Την εκδήλωση άνοιξε  με χαιρετισμό ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος ο οποίος μιλώντας για τον πρωτομάρτυρα Μαρίνο Αντύπα σημείωσε ότι τιμάται στον Πυργετό εκεί έχασε τη ζωή, οπού δολοφονήθηκε για αξίες και αρχές τις οποίες ακόμη αναζητούμε.

Και ο κ. Κολλάτος συνέχισε «Τιμούμε τον Μαρίνο Αντύπα για τον αγώνα του να αλλάξει ένα απάνθρωπο καθεστώς που υπήρχε στο χώρο της υπαίθρου, στο χώρο των αγροτών. Τον τιμούμε για να μην ξεχνάμε.  Η  δημοτική αρχή του πρώην δήμου   Κάτω Ολύμπου είχε χαρακτηρίσει τη σημερινή (χθεσινή) επέτειο  ως πανδημοτική  γιορτή.

Πρόθεσή μας είναι η Γιορτή Μνήμης να συνεχίσει την πανδημοτική εμβέλεια στο δήμο Τεμπών».

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος πρότεινε να δοθεί το όνομα του Μαρίνου Αντύπα σε με μια σειρά δράσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αποβλέπουν στην ενίσχυση του αγροτικού πληθυσμού. Πρόταση η οποία χειροκροτήθηκε από τους παραβρισκόμενους  αγρότες της ευρύτερης περιοχής.

Ακολούθησε η  κεντρική ομιλία από τον διευθυντή του Γυμνασίου Πυργετού κ. Νίκου Χαντζάρα ο οποίος μέσα από μια μεστή  και ενδιαφέρουσα παρέμβαση, αναφέρθηκε αρχικά στη ζωή και τους αγώνες του Μαρίνου Αντύπα τα προηγούμενα χρόνια της ζωής του και τους  αγώνες του μέχρι και το ηρωικό του τέλος

     Και ο κ. Χαντζάρας επεσήμανε στην ομιλία του ότι  ο Μαρίνος  Αντύπας άρχισε να ασχολείται με το αγροτικό ζήτημα και τα δικαιώματα των αγροτών που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες. Η τιμή και η υπόληψή τους ήταν στη διάθεση του αφέντη. Οι προσπάθειες  για να δοθεί η γη του κάμπου στους καλλιεργητές του συναντούσε την αντίδραση των πανίσχυρων τσιφλικάδων.

  Και συνέχισε: «Με τον ερχομό του στην περιοχή του Πυργετού και ευρύτερα, ο Αντύπας άρχισε αμέσως τη δράση ξεσηκώνοντας με τα κηρύγματά του τους κολίγους για να απαιτήσουν δυναμικά τη διανομή της γης σε αυτούς.

    Στις ενέργειές του αυτές είχε την κάλυψη του θείου του και άρχισε να παραχωρεί στους κολίγους εκτάσεις για βοσκότοπους, για να χτίσουν σπίτια, τους αποδίδει το 75% της παραγωγής αντί για το 25% που ίσχυε, εφαρμόζει τις αργίες, όπως της Κυριακής, χτίζει σχολεία για τα παιδιά τους, οργανώνει αγροτικούς συνδέσμους.

    Οι αγρότες τον αγάπησαν αλλά οι τσιφλικάδες του κάμπου, που απειλούνταν τα τεράστια συμφέροντά τους, άρχισαν να ανησυχούν και στράφηκαν εναντίον του καταστρώνοντας σχέδια για την εξόντωσή του.

    Το βράδυ της 8ης Μαρτίου 1907 κι ενώ βρισκόταν εδώ στον Πυργετό, ο Αντύπας δέχθηκε πισώπλατα τη σφαίρα του δολοφόνου Κυριακού και πέθανε στην αγκαλιά του ξαδέρφου του, Παναγιώτη Σκιαδαρέση.

    Ο θάνατός του προκάλεσε συγκίνηση σε όλη τη χώρα. Τάφηκε στο χώρο εκείνο που αγωνίστηκε. Οι αρχές κάλυψαν το δολοφόνο και τους ηθικούς αυτουργούς. Ο θείος του, Γεώργιος Σκιαδαρέσης, μετά το χαμό του πούλησε το τσιφλίκι κι έφυγε.

  Όταν δολοφονήθηκε ο Αντύπας ήταν μόλις 35 χρόνων.

 Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Χάιδω Πανταζή υπεύθυνη της ιστορικής βιβλιοθήκης Ραψάνης, ενώ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: Οι βουλευτές  της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Κέλλας και του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηρώ Διώτη, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου  Θεσσαλίας κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους,  ο αειθαλής τέως κοινοτάρχης Πυργετού και για χρόνια αντιδήμαρχος και αγωνιστής για τα συμφέροντα του τόπου του δεκαετίες τώρα κ. Γιάννης Τζήκας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τεμπών κ. Γιαννακάς, οι αντιδήμαρχοι  κ. Δημήτρης Τσέτσιλας, Γιώργος Παπαγεωργίου, Μιχάλης  Καρατέγος Ευθύμιος Μπουζέκης και Γρηγόρης Δήμας,  οι πρόεδροι των τοπικών κοινότητων  Πυργετού  Αιγάνης και Κρανιάς κ. Θανάσης Λαϊνας, Κώστας Ζαφείρης και Γιάννης Μήτσιου.

Ο διοικητής του Α.Τ. Πυργετού κ. Αρης Κουλουκτσής, ο πρόεδρος  και αντιπρόεδρος της ΔΟΠΑΠΕΤ κ. Κώστας Τσεργάς  και Δημήτρης Νταφούλης, οι  δημοτικοί σύμβουλοι κ. Θεόδωρος Κουτσοδήμος, Στέλιος Σαϊτης, Δημ. Μαϊμαρής, οι πρόεδροι του πολιτιστικού συλλόγου κ. Αχ. Σιώμος και του αγροτικού συνεταιρισμού  κ. Θανάσης Βλάχος κ.α.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass