ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

«Η οικονομική κρίση αύξησε τη βία κατά των γυναικών»

*Διαβεβαιώσεις για τη λειτουργία της Γ.Γ. Ισότητας

Δημοσίευση: 06 Απρ 2013 2:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:23
Του Γιώργου Ρούστα
Η οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα, επέτεινε το πρόβλημα της βίας εναντίον των γυναικών, αφού τα ούτως ή άλλως υπαρκτά φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας έγιναν πιο συχνά αλλά και πιο έντονα. Τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών αυξήθηκαν και μάλιστα από θύτες αλλά και με πρακτικές που κανείς δεν μπορούσε καν να διανοηθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Γι΄αυτό είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών που λειτουργούν στη χώρα και ένα από αυτό εγκαινιάζεται στη Λάρισα.
Αυτά υποστήριξαν μεταξύ άλλων οι ομιλητές, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Κέντρου στη Λάρισα που πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι, χωρίς τελικά την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, αλλά με την τέως πλέον γενική γραμματέα Ισότητας και βουλευτή ΝΔ κ. Ζέττα Μακρή και τη διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών Ιφιγένειας Καρτσιώτου να είναι παρούσες.
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η κ. Μακρή, τόνισε ότι τα δύο τελευταία χρόνια έγιναν στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γραμματείας Ισότητας περισσότερα από 10.000 τηλεφωνήματα γυναικών που υπέστησαν κάθε μορφής βίας.
Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Ιφιγένεια Καρτσιώτου τόνισε ότι μπορεί πλέον οι γυναίκες να σπάνε τη σιωπή και να ζητούν βοήθεια, αλλά είναι ανησυχητικό ότι αυτή η βοήθεια ζητείται όλο και πιο συχνά!
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ
Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και ότι σύντομα στο “τιμόνι” της θα διοριστεί νέα γενική γραμματέας –στη θέση της παραιτηθείσας λόγω της εισόδου της στη Βουλή Ζέττας Μακρή-, έλαβε από την ίδια την κ. Μακρή το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας, αποτελούμενο από τη βουλευτή Ηρώ Διώτη και τα μέλη Χρυσούλα Χρήστου, Άννυ Ψαρρά και Άννα Παπαϊωάννου, το οποίο παρευρέθηκε στα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών της ΓΓΙΦ στη Λάρισα, προκειμένου να κάνει παρέμβαση για τη φημολογούμενη υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Η βουλευτής στη δημόσια παρέμβασή της μίλησε για την ουσιαστική κατάργηση των πολιτικών προώθησης ισότητας των φύλων, την οποία φημολογείται ότι επιχειρεί το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της μετατροπής της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων από αυτοτελή θεσμικό φορέα άσκησης πολιτικής σε απλή διοικητική Διεύθυνση Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών. Η Ηρώ Διώτη εξήρε το έργο των εργαζομένων στη ΓΓ Ισότητας, προσθέτοντας ότι μέσα στην περίοδο της κρίσης, που οι γυναίκες καθίστανται ακόμα πιο ευάλωτες, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων συνιστά ένα θεσμό αναγκαίο περισσότερο από ποτέ.
ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ
«Ως Αντιπεριφέρεια Λάρισας, αλλά κι εγώ προσωπικά ως γυναίκα, θα στεκόμαστε πάντα δίπλα σε τέτοιου είδους κοινωνικές δράσεις που έχουν μόνο οφέλη να προσφέρουν σε μία τόσο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα όπως είναι οι γυναίκες – θύματα βίας».
Αυτά υποστήριξε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρένα Καραλαριώτου και αναφέρθηκε στο σύνθημα του Κέντρου «Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη» που αποτυπώνει ξεκάθαρα τη φιλοσοφία λειτουργίας αυτού του κέντρου: Να κάνει όλες τις γυναίκες που βιώνουν το πρόβλημα να απεγκλωβιστούν από τη μοναξιά τους, να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνες, να ζητήσουν στήριξη και να βρουν πραγματική ανταπόκριση. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, με το καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό του θα παρέχει στις κακοποιημένες γυναίκες πληροφόρηση και βοήθεια αναφορικά με τις δυνατότητες που έχουν για να αντιδράσουν και να πάψουν τελικά να είναι θύματα.
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΕΡΑΚΟΥΔΗ
«Τα πιο συνηθισμένα θύματα της βίας είναι αναμφίβολα οι γυναίκες, οι οποίες παρά τις μεγάλες κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος, δείχνουν ακόμα αρκετά εκτεθειμένες σε αρκετούς κοινωνικούς κινδύνους» δήλωσε η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Καλλιόπη Γερακούδη και συμπλήρωσε: «Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών θα βάλει τις βάσεις για να περιορίσουμε τους κινδύνους έκθεσης των γυναικών στη βία. Μπορεί με τη λειτουργία του Κέντρου να μην εξασφαλίζεται η εξάλειψη του φαινομένου, αλλά είναι απαραίτητη και η ενεργοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας, προκειμένου να πετύχουμε αποτελέσματα».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΜΑΚΟΣ
«Σαν Δήμος Λαρισαίων θα αναλάβουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία σ' αυτή την κατεύθυνση. Ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να ενεργοποιήσουμε όλους τους κοινωνικούς φορείς και τις συλλογικότητες για να ορθώσουμε ένα ανάχωμα απέναντι στη βία, και ιδιαίτερα απέναντι στη βία κατά των γυναικών. Το χρωστάμε άλλωστε στους συμπολίτες μας, το χρωστάμε στα παιδιά μας, στο κοινωνικό γίγνεσθαι».
Τα παραπάνω δήλωσε ο αναπληρωτής δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος, ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι «δυστυχώς η βία έχει γίνει συστατικό των σύγχρονων κοινωνιών και πλέον το πολιτισμικό επίπεδο της κοινωνίας μας κρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο υψώνουμε αναχώματα ενάντια στη βία».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
Στο εξαιρετικά μεγάλο βήμα στον τομέα της προστασίας των κακοποιημένων γυναικών που είναι το Πρωτόκολλο Συνεργασίας ανάμεσα στη Γ.Γ.Ι. και τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας για την παροχή νομικών υπηρεσιών στις γυναίκες – θύματα βίας που υπογράφεται χθες αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δημήτρης Κατσαρός, ο οποίος συμπλήρωσε πως «γενικά η αποστολή των δικηγόρων είναι η διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των γυναικών, οι οποίες βρίσκονται συχνά εκτεθειμένες σε διάφορους κινδύνους».
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Λάρισας βρίσκεται στο κέντρο της Λάρισας, στην οδό Γαληνού 4 στον 3ο όροφο. Παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη σε θύματα βίας λόγω φύλου, πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, νομική συμβουλευτική βοήθεια (οικογενειακό δίκαιο, βία, εργασία, άδεια παραμονής στη χώρα κ.ά.) και αν κριθεί αναγκαίο παραπέμπει τις υποθέσεις σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.
Το Κέντρο απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται βία (ενδοοικογενειακή, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό, εμπορία και διακίνηση (trafficking), πορνεία κ.ά.) και σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μετανάστριες, αιτούσες άσυλο, με αναπηρία κ.ά.). Ακόμη σε άνεργες γυναίκες, σε γυναίκες που επιθυμούν να δημιουργήσουν επιχείρηση ή που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Όλα αυτά εφόσον τηλεφωνήσουν στην πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΦ που προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο με αστική χρέωση.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass