Ο ΝΕΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ «ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΟΛΙΣ» ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γιώργος Σούλτης: «Μπορεί και να είμαι υποψήφιος δήμαρχος»

* Τι λέει για την παραίτηση και τον νέο ρόλο του Γ. Σάπκα, πώς χαρακτηρίζει τη δημαρχία Κ. Τζανακούλη

Δημοσίευση: 27 Απρ 2013 23:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:55
Συνέντευξη: Σωτ. Ζαχαριάς
Με αμεσότητα και ειλικρίνεια, χωρίς υπεκφυγές, με λόγο ανθρώπινο, καθημερινό ο Γιώργος Σούλτης στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη της αρχηγία της δημοτικής παράταξης «Λαρισαίων Πόλις». Ο καθηγητής του ΤΕΙ Λάρισας, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα Γιάννη Σάπκα, αναφέρεται και στους λόγους της αιφνίδιας παραίτησης αλλά και στον ρόλο που θα έχει ο προκάτοχός του.
Μη αποφεύγοντας να απαντήσει σε οποιαδήποτε από τις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν, ο Γ. Σούλτης -με δύο θητείες στο δημοτικό συμβούλιο και άλλες δύο ως αντιπρόεδρος διοίκησης του ΤΕΙ- δεν αποκλείει να είναι υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές, του χρόνου, με την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβιαστούν οι αρχές και αξίες που πρεσβεύει. Και εφόσον τηρηθούν συγκεκριμένες συλλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη του υποψηφίου.
 Ο 58χρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός και «κομπιουτεράς», διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός αναφέρεται στις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ αλλά και γενικότερα με την πολιτική, διατυπώνει επιγραμματικά την άποψή του για τη δημαρχία Τζανακούλη αλλά και για το πώς πρέπει να είναι ο δήμαρχος των καιρών μας.
* Κύριε Σούλτη, αίφνης επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ. Το είχατε προσχεδιάσει; Το είχατε έστω στην άκρη του μυαλού σας ότι μπορεί να συμβεί;
- Ούτε το είχα προσχεδιάσει και η αλήθεια είναι ότι ούτε ποτέ το είχα σκεφτεί, ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή της ζωής μου όπου έχω πάρα πολλές δραστηριότητες και επιστημονικές και συλλογικές και προσωπικά ζω και εγώ πιεστικά την οικονομική κρίση. Ο λόγος που ανέλαβα αυτή την πολύ μεγάλη υποχρέωση είναι ότι δεν ήθελα η δουλειά που έκανε αυτή η παράταξη και η υποδομή που δημιούργησε να εξανεμιστεί και να χαθεί.
* Η αρχηγία σας θα έχει υπηρεσιακό χαρακτήρα, μέχρι να βρει η ομάδα νέο «προπονητή» ή θα είναι ουσιαστική;
- Καταρχήν δεν μ’ αρέσει ο όρος «αρχηγία». Πάντα ήμουν κατά των αρχηγικών σχημάτων και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα του πολιτικού μας συστήματος. Ειδικά μάλιστα όταν μιλάμε για τη δημαρχοκεντρική λειτουργία του πρώτου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης που, κατά τη γνώμη μου, ευθύνεται για πολλές αμαρτίες του παρελθόντος. Θα είμαι ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας, πρώτος μεταξύ ίσων, αναλαμβάνοντας έναν συντονιστικό ρόλο με στόχο την ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση του συνόλου των μελών της δημοτικής ομάδας προς όφελος της πόλης και των πολιτών. Σαφώς και ο ρόλος μου θα είναι ουσιαστικός, αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και δεσμεύομαι ότι η προσπάθειά μου θα είναι ειλικρινής και ουσιαστική. Τώρα αν πετύχω, αυτό θα το δείξει ο χρόνος.
* Πέραν της γνωστής αφορμής, ο Γιάννης Σάπκας γιατί παραιτήθηκε;
- Ο Γιάννης Σάπκας είναι ο ιδρυτής αυτής της παράταξης. Μιας παράταξης η οποία στην επτάχρονη διαδρομή της ενέπνευσε και συγκέντρωσε στις τάξεις της πάρα πολλούς αξιόλογους συμπολίτες μας, που δούλεψαν με πάθος και με μόνο κίνητρο την αγάπη για την πόλη μας. Γιατί έχει γίνει πραγματικά πολλή δουλειά και ας μην φάνηκε αυτή όπως έπρεπε.
Ο Γιάννης Σάπκας μετά τη δεύτερη εκλογική αποτυχία, που και αυτή κρίθηκε στο νήμα και για λόγους που δεν είναι του παρόντος, φαινόταν απογοητευμένος και κουρασμένος. Ανθρώπινο είναι. Στο κάτω - κάτω ποτέ δεν είπαμε πως είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Στην πόλη μας είπαμε πως θέλουμε να προσφέρουμε και πιστεύουμε στην ανθρώπινη διάσταση της πολιτικής. Γνώμη μου είναι ότι είχε αποφασίσει από την αρχή της παρούσης θητείας να παραιτηθεί και ας μην το είχε πει σε κανέναν. Δεν το έκανε γιατί αισθανόταν ότι είναι χρέος μας να μείνουμε στην αντιπολίτευση, δεν μπορεί όταν χάνεις να τα παρατάς. Το γεγονός στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποτέλεσε και την αφορμή της παραίτησής του ήταν, κατά τη γνώμη μου, απλώς μια κακή στιγμή, προϊόν μιας ασυνεννοησίας που πήρε διαστάσεις που δεν χρειαζόταν. Έτσι και αλλιώς αυτή η δημοτική ομάδα είναι η πιο συμπαγής και ενωμένη που υπήρξε στην αντιπολίτευση εδώ και δεκαετίες.
* Ποιος θα είναι πλέον ο ρόλος του;
- Αναμφίβολα ο Γιάννης Σάπκας αποτελεί την έμπνευση και τη συγκολλητική ουσία για την παράταξη. Θα είναι μαζί μας, δίπλα μας, και θα μας δίνει ιδέες και στήριξη. Στην ολομέλεια της παράταξης θα τεθεί σύμφωνα με το καταστατικό και το θέμα του επικεφαλής της παράταξης και θα λυθεί και αυτή η εκκρεμότητα.
* Εν τέλει, σκέφτεστε ότι θα μπορούσατε να είστε του χρόνου επικεφαλής συνδυασμού, υποψήφιος δήμαρχος;
- Αν έλεγα ότι δεν το σκέφτομαι, θα ήταν ψέματα. Ειλικρινά ωστόσο μιλώντας, δεν αποτελεί και τη βασική μου προτεραιότητα, και, βέβαια, δεν θα υποχωρούσα κατ’ ελάχιστον από τις αξίες που πιστεύω και τις αρχές μου για κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος που θέλει να προσφέρει πραγματικά στα κοινά και όχι μόνο στον εαυτό του, μπορεί να το κάνει από οποιαδήποτε θέση και πάντα μέσα από τη συλλογική δράση.
* Με ποια διαδικασία νομίζετε ότι πρέπει να προκύψει υποψήφιος δήμαρχος;
- Εδώ θα είμαι απόλυτος. Είναι έξω από τις αρχές μου το θέμα των χρισμάτων και της ωμής ανάμιξης των κομμάτων στα θέματα της ανάδειξης υποψηφίων για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν είμαι αντίθετος με τα κόμματα, κάθε άλλο. Πιστεύω όμως στα κόμματα που έχουν λαϊκή βάση, που συνεδριάζουν σε τοπικές οργανώσεις βάσης και προτείνουν, εκλέγουν και αποφασίζουν, όχι στα κόμματα των βουλευτών, των παραγόντων και των παρατρεχάμενων. Κόμμα σαν αυτό που περιγράφω, σήμερα είναι ακόμα το ζητούμενο. Εκτός ίσως από το ΚΚΕ, που αυτό όμως έχει άλλου είδους προβλήματα.
Πιστεύω ότι ο υποψήφιος δήμαρχος πρέπει να αναδειχθεί από μια παράταξη, κίνηση, συλλογικότητα, όπως θέλετε πείτε το, η οποία θα λειτουργεί. Δεν πιστεύω στις παρατάξεις- φαντάσματα που συστήνονται «τάχαμου» για αυτό τον σκοπό προεκλογικά, πράγμα που στη Λάρισα το έχουμε δει πολλές φορές.
Θα μου πείτε πως εγώ που τα λέω αυτά συμμετείχα δύο φορές σε μια παράταξη η οποία κατ’ εξοχήν στηρίχθηκε στο χρίσμα. Η απάντηση είναι ότι το 2006 το σκηνικό ήταν διαφορετικό και πίστεψα και εγώ όπως πολλοί άλλοι σε μια νέα αρχή για το ΠΑΣΟΚ, ότι μπορεί να γίνει ένα κόμμα αριστερό, με κινηματική λογική, όπως ήταν τη δεκαετία του ‘80. Λάθος; Λάθος. Αλλά το πίστευα. Από την άλλη, η αλήθεια είναι πως προσπαθήσαμε πάρα πολύ σ’ αυτήν την παράταξη να είναι ανεξάρτητη και να λειτουργούμε καθημερινά, συλλογικά, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Και ειδικά την πρώτη τετραετία τα καταφέραμε σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό. Και ας μην καταφέραμε πάντα να το αναδείξουμε και να φανεί στην πόλη, για λόγους που είναι σε όλους γνωστοί και δεν είναι του παρόντος. Τέλος, δεν θα σας κρύψω πως ένας κύριος λόγος που εντάχθηκα αρχικά στην παράταξη ήταν η αγάπη μου και η παιδιόθεν φιλία μου με τον Γιάννη Σάπκα.
* Αυτή η σκέψη που ακούγεται ότι θα μπορούσαν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι να υποστηρίξουν από κοινού ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές, πώς σας φαίνεται;
- Μου φαίνεται απαράδεκτο. Είναι ένα σενάριο που στηρίζεται στην απογοήτευση του κόσμου, στην απομάκρυνσή του από συλλογικότητες και στην ωμή προπαγάνδα των καναλιών. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό θα είναι η ταφόπλακα για την τοπική αυτοδιοίκηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση μετά τη μεταπολίτευση και κινδυνεύει σήμερα με ουσιαστική κατάργηση.
- Η δική σας σχέση με το ΠΑΣΟΚ ποια είναι πλέον;
-Δεν είναι άγνωστο πως έχω πάρει αποστάσεις εδώ και καιρό. Άρχισα να έχω τις αντιρρήσεις μου με την έναρξη του μνημονίου και εξέφρασα πολλές φορές τον προβληματισμό μου και τις έντονες αντιρρήσεις μου για τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Από την άλλη μένω σταθερός στις ιδέες και τις αξίες ενός προοδευτικού χώρου που είναι υπαρκτός και αναζητεί την έκφρασή του. Και, δυστυχώς, δεν σας κρύβω πως, όπως και πολύς κόσμος που πίστεψε σ’ αυτές τις αξίες, δεν νιώθω να με εκφράζει κανένα κόμμα αυτή τη στιγμή. Προσωπικά είμαι αριστερός και έτσι θα παραμείνω μέχρι να πεθάνω. Πιστός σε αξίες που έχουν σαν επίκεντρο τον άνθρωπο, τον αδύναμο και τον αδικημένο άνθρωπο. Έννοιες που μπορεί να έχουν κακοποιηθεί στο παρελθόν, αλλά σήμερα, στην περίοδο της κρίσης, είναι περισσότερο από ποτέ το ζητούμενο.
* Η παράταξη πως θα πορευτεί από δω και πέρα, θ’ αλλάξει κάτι; Είστε ικανοποιημένος από την αντιπολιτευτική τακτική σας;
- Πρέπει να αλλάξουν πολλά. Και πρώτα από όλα να καταφέρουμε να συντονιστούμε καλύτερα οι εκλεγμένοι, τόσο οι δημοτικοί όσο και οι τοπικοί σύμβουλοι, αλλά και οι εκπρόσωποί μας στους οργανισμούς. Να συνεδριάζουμε τακτικά και ο καθένας να αναλάβει έναν ρόλο, ένα πόστο.
Το επόμενο βήμα είναι να ενεργοποιήσουμε όλους τους εκλεκτούς φίλους οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια δούλεψαν πάρα πολύ για την παράταξη. Να συζητήσουμε για μια νέα στρατηγική, να σταθμίσουμε τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα και να δώσουμε στην πόλη μια νέα προοπτική και ελπίδα. Η παράταξη πρέπει να ανανεωθεί και να ανοιχτεί άμεσα σε άλλες κινήσεις και συλλογικότητες με τις οποίες οι αρχές μας μπορούν να συγκλίνουν. Να ξαναφέρουμε στη δημόσια συζήτηση τη λογική των συνεργασιών. Κατά τη γνώμη μου αυτή είναι η μόνη ελπίδα πρώτον για να σώσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, και δεύτερον να δώσουμε νέα πνοή στον δήμο μας.
* Η γνώμη σας για τη δημοτική αρχή, πώς θα διατυπωνόταν επιγραμματικά;
- Η γνώμη μου και η κριτική μου είναι γνωστή γιατί την έχω κάνει πάρα πολλές φορές δημόσια, για πάρα πολλά θέματα. Επιγραμματικά θα πω ότι το μοντέλο της «ενός ανδρός αρχή» που εφάρμοσε ο κ. Τζανακούλης, και δεν εννοώ μόνο όσον αφορά στην εσωτερική του διοίκηση, αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους φορείς της πόλης, εξυπηρέτησε τον ίδιο να εκλεγεί τέσσερις τετραετίες, αλλά όχι την πόλη. Από την άλλη, είναι γνωστό πια στην πόλη πως έχει εγκαθιδρυθεί εδώ και χρόνια ένα σύστημα εξουσίας με πρακτικές του παρελθόντος που υπερβαίνει το ίδιο το πρόσωπο του σημερινού δημάρχου. Και όσο πιο γρήγορα απαλλαγεί η πόλη απ’ αυτό τόσο το καλύτερο... Η πόλη έχασε πολύτιμο χρόνο την εποχή των παχέων αγελάδων... Στην εποχή της κρίσης δεν έχει άλλη ευκαιρία. Και αυτή είναι η ευθύνη μας.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass