ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΧΘΕΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΟΔΟΧΟ ΠΗΓΗ

Μελέτη για τον φωτισμό του υδατόπυργου

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2013 3:07 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:07
 Μελέτη ηλεκτροφωτισμού του υδατόπυργου της Λάρισας, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, ώστε να φαίνεται και τη νύχτα, εξήγγειλε χθες, στη γιορτή της ΔΕΥΑΛ για τη Ζωοδόχο Πηγή, ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της επιχείρησης κ. Κων. Τζανακούλης.
Αφορμή δόθηκε από τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης π. Αχίλλιο, που προηγουμένως είπε στην ομιλία του, ότι «μερικοί ξένοι θεωρούν τον υδατόπυργο ως…καμπαναριό!» Επίσης, ο δήμαρχος Λαρισαίων αναφέρθηκε στη μείωση των τιμών του νερού κατά 20% που έκανε πρώτη η ΔΕΥΑΛ, το 2010, την προσπάθεια που έγινε για εξαγορά της ΕΥΑ Θεσσαλονίκης, αλλά δεν το επέτρεψε η νομοθεσία και τόνισε ότι θα συνεχιστεί το εξορθολογιστικό τιμολόγιο της επιχείρησης.
Η τελετή έγινε στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, που βρίσκεται κοντά στον υδατόπυργο, με αρτοκλασία από τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης π. Αχίλλιο. Ακολούθως, ο δήμαρχος Λαρισαίων απηύθυνε ευχές και πρόσθεσε: Η ΔΕΥΑΛ είναι πρώτη στην Ελλάδα στο αντικείμενό της και με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη. Προσπαθούμε να έχουμε τα λιγότερα προβλήματα και να μην τα μεταφέρουμε στους πολίτες. Από το 2010 μειώσαμε την τιμή του νερού κατά 20%, πρώτοι στην Ελλάδα και τη γυρίσαμε στην τιμή του 1998.
Η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ, δεν μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί η ΔΕΥΑΛ, ουσιαστικά δουλεύει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η ΔΕΥΑ Λάρισας, επρόκειτο να μπει στην ΕΥΑΘ (Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), με την εξαγορά της. Είχε γίνει συμφωνία με ιδιώτες, που διέθεταν τα χρήματα και η ΔΕΥΑΛ θα έβαζε το «νόου χάου». Όμως, δεν μας το επέτρεψε η νομοθεσία. Το θέμα, για να λειτουργήσουν οι ΔΕΥΑ, δεν είναι τα λεφτά, αλλά πώς γίνεται η δουλειά. Όσοι απέμειναν από το προσωπικό προσπαθούν, γιατί υπάρχει πρόβλημα προσωπικού και η ΔΕΥΑΛ απορρόφησε, τη ΔΕΥΑ Γιάννουλης, τον Σύνδεσμο Ελευθερών και την Κοιλάδα, με πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Το εξορθολογισμένο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ θα συνεχιστεί. Στη συνέχεια, χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Κων. Καλαμπαλίκης και παρατέθηκε κέρασμα σε όλους τους παριστάμενους. Στη γιορτή παρέστησαν επίσης, ο βουλευτής κ. Χρ. Κέλλας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Σπ. Μπαρμπούτης, αντιδήμαρχοι, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης και συνταξιούχοι, αλλά και κάτοικοι της περιοχής.
Ο ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΣ
Ο υδατόπυργος εγκαινιάστηκε το 1930 από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, συνολικά με το πρωτοποριακό έργο ύδρευσης της πόλης. Σύμφωνα με το ιστορικό, από την ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΛ, «Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο Ελευθέριος Βενιζέλος αφού είχε πάρει τόση έκταση, η συγχρονισμένη ύδρευση μιας πόλης και πατώντας ένα κουμπί, ο Βενιζέλος, ξεχύθηκε νερό στα σπίτια και καταστήματα. Οι Λαρισαίοι απέκτησαν τώρα νερό, αποστειρωμένο, υγιεινό από τα καλύτερα ποιοτικά και κυρίως άφθονο. Με ένα απλό στρίψιμο της κάνουλας, οι νοικοκυρές -που υπέφεραν τα πάνδεινα από τη λειψυδρία και τη βαναυσότητα των «σακάδων»- είχαν τώρα στη διάθεσή τους όσο νερό ήθελαν να πιουν και να καθαρίσουν. Αποτελούσαν πλέον εφιαλτική ανάμνηση το μαρτύριο της έλλειψης του νερού και του τύφου. Και όπως επεσήμανε στα εγκαίνια, ο δήμαρχος Μιχ. Σάπκας, τη δαπάνη για το έργο της ύδρευσης (20 εκ. δρχ.) την κάλυψαν εξ ολοκλήρου οι κάτοικοι, χωρίς να βάλει μια δραχμή το κράτος. Το άκουσε ο Βενιζέλος και το σημείωσε. Μετά τα εγκαίνια κάλεσε τους Αθηναίους δημοσιογράφους που τον συνόδεψαν στη Λάρισα και δήλωσε: «Να γράψητε παρακαλώ στις εφημερίδας σας, ότι τα έργα ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού της Λαρίσης ετελέσθησαν διά μόνον των οικονομικών δυνάμεων του τόπου, επί τη βάσει ενός ιδιοτύπου νόμου την έκδοσιν του οποίου προκάλεσεν ο Δήμος Λαρίσης και να καλέσητε τους δημάρχους όλων των πόλεων της Ελλάδος, να λάβουν υπόδειγμα εις την εκτέλεσιν δημοτικών έργων, την Λάρισαν». Προς γενική κατάπληξη ολόκληρης της Ελλάδας και εν μέσω της σφοδρότερης οικονομικής κρίσεως που γνώριζε η Ελλάδα και ο κόσμος, επιτυγχάνει να πραγματοποιήσει το 1930 το όνειρο δεκάδων γενεών της Λάρισας, με το να εξασφαλίσει την παροχή ύδατος. Και μάλιστα κατά τον αρτιότερο τρόπο, από όλες τις άλλες πόλεις της Ελλάδας, και χωρίς να εξαιρείται η πρωτεύουσα. Διότι έκτοτε και μέχρι σήμερα, παρέχει άνευ ουδεμιάς διακοπής άφθονο, φθηνό και υγιεινό νερό στους κατοίκους σε όλο το εικοσιτετράωρο. Η επίτευξη της λύσεως αυτής απαίτησε ένα μακροχρόνιο, σκληρό και πολυμέτωπο αγώνα κατά την διάρκεια του οποίου αναδείχθηκε μια νέα σειρά λαρισινών προσωπικοτήτων, όπως οι Μιχάλης Σάπκας, Νικόλαος Φίλιος, Μιχάλης Μπούρας, Δημήτριος Χατζηγιάννης, Ξενοφών Ριζόπουλος, Ηλίας Φρυτζαλάς, και πολλοί άλλοι, που προέρχονταν από διάφορες πολιτικές παρατάξεις και κοινωνικές τάξεις , αλλά είχαν το κοινό χαρακτηριστικό, να παραμερίζουν τις μικροκομματικές και προσωπικές επιδιώξεις και συνεργαζόμενοι, να τεθούν στην υπηρεσία του συνόλου».
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass