ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

«Η μητρότητα αποτελεί πολύτιμο δώρο για τη γυναίκα»

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2013 3:36 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:08
«Η μητρότητα αποτελεί πολύτιμο δώρο για την γυναίκα και κάθε χρόνο η Γιορτή της Μητέρας, µας το θυμίζει ακόμα περισσότερο» τόνισε χθες η γενική γραμματέας του Λυκείου Ελληνίδων Μαρία Παπαπούλιου μιλώντας σε εκδήλωση γυναικείων σωματείων της Λάρισας με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας. Η λιτή εκδήλωση που έγινε στον χώρο του Μνημείου της Μητέρας στον λόφο του Φρουρίου, ξεκίνησε με δοξολογία για να ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από, το Λύκειο των Ελληνίδων, τις Φίλες της Αγάπης, τον όμιλο ΖΟΝΤΑ, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Λάρισας και την Ελληνική Μέριμνα Παιδικής Στέγης.
Στο μήνυμα του εορτασμού αναφέρθηκε η κ. Παπαπούλιου για να σημειώσει αρχικά πως η «γιορτή» της μητέρας καθιερώθηκε το 1907 με πρωτοβουλία της αμερικανίδας Άννα Τσάρβις. Για να τονίσει μεταξύ άλλων η ομιλήτρια ότι «από την ιερότερη εικόνα για εκατομμύρια ανθρώπους, την Παναγία που κρατάει το Θείο Βρέφος, μέχρι τις μητέρες της Αφρικής που κυκλοφορούν µε τα μωρά τυλιγμένα γύρω τους, τα στιγμιότυπα μητρικής στοργής ξυπνούν τα ευγενέστερα των αισθημάτων. Όλοι μας αισθανόμαστε απέραντη ευγνωμοσύνη για τη μάνα μας και όλοι θέλουμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας προς αυτή.
Στις ώρες της μεγάλης θλίψης αλλά και στις ώρες της μεγάλης χαράς όλοι μας στρεφόμαστε στη μητέρα μας. Είναι ο μικρόκοσμός μας. Αντιπροσωπεύει ό,τι τρυφερό: το πρώτο χάδι, το πρώτο βήμα μας, την πρώτη μέρα μας στο σχολείο, την παιδική μας ηλικία, την οικογενειακή θαλπωρή. Στο πρόσωπό της βλέπουμε την ψυχή της οικογένειας, το συνδετικό της κρίκο. Την καθημερινή της θυσία και ανιδιοτέλεια την καταλάβαμε οι περισσότερες όταν γίναμε οι ίδιες μάνες. Πόσα ξενύχτια πάνω από την κούνια, πόσα βράδια ξάγρυπνες με το παιδί που έχει πυρετό; Και την άλλη μέρα χαμογελαστές στη δουλειά, περιποιημένες για να μην φανεί το ξενύχτι της προηγούμενης νύχτας. Οι δικές σου ανάγκες περνούν σε δεύτερη μοίρα και το μητρικό φίλτρο σε κυριεύει την ώρα που δεν ήξερες καν ότι υπήρχε. Δεν περιμένεις ανταπόδοση στα μητρικά ένστικτά σου, στην άπλετη και αγνή αγάπη προς το παιδί σου δεν υπάρχουν κερδοσκοπικά στοιχεία και δεν αποβλέπεις σε τίποτα, παρά μόνο στο καλύτερο για το παιδί σου.
Μου δόθηκε πολλές φορές η ευκαιρία να θαυμάσω τη μάνα και να εκτιμήσω το μέγεθος της προσφοράς της. Ιδιαίτερα η συνεργασία μου με εκατοντάδες μάνες στην κοινή μας προσπάθεια να μορφώσουμε τη νέα γενιά μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω από πολύ κοντά τις χαρές της, τους φόβους της, τις ελπίδες της, τον ενθουσιασμό της, τις μεγάλες της προσδοκίες και μ’ έκαναν να θυμηθώ πολλές φορές ένα σοφό γνωμικό της ανατολής: επειδή ο θεός δεν θέλησε να τελειώσει τη δημιουργία μόνος του έπλασε τη μάνα.
Σε ένα πιο επιστημονικό επίπεδο, η μητέρα παίζει θεμελιώδη ρόλο σ’ όλα τα εξελικτικά στάδια του παιδιού. Η προγεννητική ψυχολογία τις τελευταίες δεκαετίες υποστηρίζει ότι η μητέρα από την εγκυμοσύνη της ήδη και από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής των παιδιών της παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την κατοπινή τους εξέλιξη. Εξάλλου, σε όλη την παιδική ηλικία η μητέρα κυρίως διαμορφώνει την προσωπικότητα του παιδιού.
Γιορτή της μητέρας, γιορτή της παντοτινής και αγνής αγάπης, της αφοσίωσης, της στοργής και της θυσίας. Γιορτάζοντας την μητέρα, τιμούμε το ανθρώπινο γένος. Εκφράζουμε κατά τον καλύτερο τρόπο την ευγνωμοσύνη μας για την ζωή που χαρίζει, τις θυσίες που κάνει και για όλα αυτά που συμβολίζει», κατέληξε η ομιλήτρια. Η εκδήλωση έκλεισε με ποίημα για τη μάνα, που απήγγειλε η κ. Μερόπη Μαλαμίτση.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass