«Ναι» από Φ. Σαχινίδη στη μείωση των βουλευτών σε 200

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2013 0:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:24

Σύμφωνος με την πρόταση για μείωση των βουλευτών σε 200 εμφανίστηκε ο Λαρισαίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τ. υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας στην παρουσίαση της μελέτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet με θέμα: «Η Έξοδος από την Κρίση: Εφαρμόσιμες Εναλλακτικές Προτάσεις»

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του να παραιτούνται οι βουλευτές από την έδρα τους όταν αναλαμβάνουν υπουργικό αξίωμα, ωστόσο έδειξε επιφυλακτικός στην  κατάργηση του σταυρού προτίμησης γιατί, όπως είπε, «προϋποθέτει  δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων κάτι που παραμένει το μεγάλο ζητούμενο».

Ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης πρότεινε μεταξύ άλλων:

-«Να θεσπιστούν περισσότερες θέσεις γενικών γραμματέων που θα έχουν ανεξαρτησία από την κυβέρνηση καθώς τώρα υπάρχει μόνο ο γενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων αλλά να ληφθεί πρόνοια για ενίσχυση της λογοδοσίας τους στη Βουλή.

-Να προβλεφθεί ότι σε περίπτωση πρόωρης διάλυσης της Βουλής η νέα Βουλή θα συμπληρώσει το υπόλοιπο της συνταγματικής θητείας αυτής που διαλύθηκε. Έτσι, θα αφαιρεθούν τα κίνητρα από τον πρωθυπουργό να διαλύει πρόωρα την βουλή για να κερδίσει μια νέα τετραετία.

-Να αναθεωρηθούν οι διατάξεις που σχετίζονται με την ασυλία των βουλευτών η την ειδική μεταχείριση των υπουργών.

-Να υπάρξει πρόνοια στο εκλογικό σύστημα ώστε το μπόνους των 50 εδρών να μην πηγαίνει στο πρώτο κόμμα αλλά στα κόμματα που θα δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν μια πολυκομματική κυβέρνηση.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος μας δίνει την ευκαιρία να απαντήσουμε στους προβληματισμούς της κοινωνίας για το πολιτικό σύστημα», σημείωσε ο κ. Φ. Σαχινίδης, ο οποίος ετάχθη εναντίον της πρότασης για Προεδρική Δημοκρατία λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πιστεύω ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με την λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας δεν μπορούν να ξεπεραστούν με την υιοθέτηση της πρότασης για Προεδρική Δημοκρατία που προϋποθέτει ιστορικές εμπειρίες που δεν διαθέτει η χώρα.

Ας επιχειρήσει κάποιος να φανταστεί αν θα λειτουργούσε καλύτερα –όπως υπονοεί η μελέτη -το πολιτικό σύστημα της χώρας αν είχαμε Προεδρική Δημοκρατία με Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Σαμαρά και Πρωθυπουργό τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα ο οποίος θα στηρίζονταν από περισσότερα του ενός κόμματα –αφήνω τη δική σας φαντασία να τα προσδιορίσει.

Θεωρώ ότι η μεταβίβαση ορισμένων αρμοδιοτήτων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως για παράδειγμα του ορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης η των Ανεξάρτητων αρχών μπορεί να εξισορροπήσει τις υπερεξουσίες  του Πρωθυπουργοκεντρικού μας συστήματος», αντέτεινε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass