ΕΝΩ ΑΠΟ ΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ

Με το δίωρο, 600 καθηγητές πλεονάζουν στη Λάρισα

* Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ χθες στη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2013 2:39 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:32
Νέα δεδομένα σε ότι αφορά στο εκπαιδευτικό δυναμικό που υπηρετεί στον νομό Λάρισας δημιούργησε η αύξηση του διδακτικού ωραρίου των καθηγητών. Το υπουργείο Παιδείας με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό του, καλεί τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να υπολογίσουν «κενά και πλεονάσματα για το σχολικό έτος 2013 – ‘14» το αργότερο μέχρι σήμερα Πέμπτη ενόψει και των μεταθέσεων, που σύμφωνα με αιρετούς του ΚΥΣΔΕ, αναμένεται να ανακοινωθούν την πρώτη βδομάδα του Ιουνίου.
Με την εγκύκλιο του υφυπουργού Παιδείας Θεόδ. Παπαθεοδώρου, οι διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να υπολογίσουν τις θέσεις με βάση το αυξημένο ωράριο, κατά ένα δίωρο εβδομαδιαίως, εξέλιξη που «έχει παρενέργειες και στον νομό Λάρισας καθώς δημιουργούνται περί τα 600 πλεονάσματα καθηγητών» όπως σημειώνουν εκπαιδευτικοί στην «Ε».
Στο σκέλος του προγραμματισμού, σε πρώτη φάση των μεταθέσεων και στη συνέχεια των διορισμών, εντάσσεται άλλη απόφαση του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία σχολεία του νομού, όπως και όλης της χώρας, πρέπει να δηλώσουν άμεσα και ονομαστικά τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι «προτίθενται να καταθέσουν αίτηση παραίτησης από την Υπηρεσία μετά το τέλος του σχολικού έτους 2012-13, δηλαδή από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 10η Ιουλίου 2013».
Χθες συνεδρίασε το ΠΥΣΠΕ Λάρισας με τη διοίκηση της ΕΛΜΕ να πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας την ώρα της συνεδρίασης. Με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Μιχάλη Τζιατζιά να σημειώνει μεταξύ άλλων «πως ο νέος τρόπος υπολογισμού κενών και πλεονασμάτων είναι αναξιόπιστος με δεδομένη την πρόθεση του ίδιου του υπουργείου Παιδείας να ανακοινώσει μετά τις πανελλαδικές το Νέο Λύκειο όπως και το Νέο Τεχνολογικό Λύκειο».
«Αλλαγές που θα εφαρμοσθούν από το ερχόμενο φθινόπωρο και συνεπώς ο σημερινός υπολογισμός των θέσεων εκπαιδευτικών εκ των πραγμάτων δεν λαμβάνει υπόψη του το νέο καθεστώς» κατέληξε ο κ. Τζιατζιάς ζητώντας από τους αιρετούς του κλάδου να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση, όπως και έπραξαν στη συνέχεια οι αιρετοί του ΠΥΣΔΕ Λάρισας μετά και τη σχετική προτροπή της ΟΛΜΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» τα 600 πλεονάσματα καθηγητών στον νομό δεν αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό, με δεδομένο ότι δεν έχουν υπολογισθεί τα λειτουργικά κενά. Από την αύξηση του ωραρίου μηδενίσθηκαν όντως τα οργανικά κενά στον νομό αλλά οι πραγματικές ανάγκες θα αποτυπωθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια μετά και τις αιτήσεις που θα καταθέσουν (σε ένα μήνα περίπου από σήμερα) καθηγητές προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.
Πλεονάσματα καθηγητών ειδικοτήτων όπως γυμναστές, θεολόγοι κ.α. ειδικοτήτων υπήρχαν στον νομό και από τα προηγούμενα χρόνια ενώ στον κατάλογο προστίθενται και καθηγητές Πληροφορικής όπως και καθηγητές ειδικοτήτων σε Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και Σχολές (ΕΠΑΣ).
Για αυτές τις ειδικότητες εκπαιδευτικών, το παζλ θα συμπληρωθεί μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος Αρβανιτόπουλου που προβλέπει υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών που πλεονάζουν και οι οποίοι θα ενταχθούν σε πίνακες μεταθέσεων, πίνακες που θα έχουν περιφερειακή και πανελλαδική εμβέλεια.
Κατά τους συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών, το ΠΔ Αρβανιτόπουλου ανοίγει μελλοντικά τον δρόμο και για απολύσεις εκπαιδευτικών αφού νωρίτερα θα έχουν καταργηθεί οι οργανικές τους θέσεις. Είναι το θέμα που παραλίγο να ρίξει «λάδι στη φωτιά» των πανελλαδικών, όταν η ΟΛΜΕ εισηγήθηκε απεργία στις εξετάσεις, εξέλιξη που οδήγησε στην επιστράτευση των καθηγητών. Με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Λάρισας και την ΕΛΜΕ Λάρισας να διοργανώνουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, στις 7 το απόγευμα αύριο Παρασκευή 31 Μαΐου στην πλατεία Ταχυδρομείου, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας να άρει την απόφαση για την επιστράτευση.
ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ
Η εγκύκλιος του υφυπουργού Παιδείας Θεόδ. Παπαθεοδώρου ζητά από τους διευθυντές εκπαίδευσης να συμπληρώσουν μέχρι σήμερα τους σχετικούς πίνακες, προκειμένου το υπουργείο «να προβεί στη σύνταξη των πινάκων κενών οργανικών θέσεων ανά περιοχή μετάθεσης, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μεταθέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» εφιστώντας την προσοχή, μεταξύ άλλων, ότι «για τον υπολογισμό του εβδομαδιαίου υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών θα πρέπει να υπολογιστεί η αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» σύμφωνα και με το ν. 4152/2013.
Η εγκύκλιος Παπαθεοδώρου θίγει επίσης και το θέμα των αναθέσεων μαθημάτων του γυμνασίου, λυκείου, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ υπενθυμίζοντας νεότερες Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν σε εκπαιδευτικούς ειδικότητας ΠΕ17.12 (Τεχνολόγων Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου), ΠΕ12.13 (Περιβαλλοντολόγων), ΠΕ18.31 (Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού), ΠΕ34 (Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας) και ΠΕ40 (Ισπανικής Γλώσσας), ΠΕ17.05 (Πολιτικών ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ), ΠΕ18.29 (Φωτογραφίας) και του κλάδου ΠΕ02 (Φιλολόγων) στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ. Σημειώνοντας και τις αποφάσεις εκείνες σχετικά με αναθέσεις εκπαιδευτικών κλάδου ΤΕ01 οι οποίες έχουν έχει καταργηθεί.
Επισημαίνοντας ακόμη πως «τα κενά για τα μαθήματα που διδάσκονται σε πρώτη (α΄) ανάθεση από εκπαιδευτικούς περισσότερων του ενός κλάδων (π.χ. των κλάδων ΠΕ10 και ΠΕ13, των κλάδων ΠΕ12, ΠΕ14, ΠΕ17, κ.ά.), κατανέμονται ισομερώς σε όλους τους κλάδους. Σε περίπτωση που τα κενά δεν είναι ακέραιο πολλαπλάσιο του αριθμού των κλάδων, τότε η ισομερής κατανομή θα επιτυγχάνεται σε περισσότερα από ένα έτη. Η επιμέρους κατανομή σε ειδικότητες ενός κλάδου θα γίνεται με βάση την ικανοποίηση των εκάστοτε εκπαιδευτικών αναγκών» καταλήγει η εγκύκλιος.
Να σημειωθεί τέλος ότι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να αναδείξουν την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των μεταθέσεων φέτος, υπενθυμίζουν πως τα προηγούμενα χρόνια ο υπολογισμός των κενών και πλεονασμάτων υλοποιούνταν στα μέσα Φεβρουαρίου και οι μεταθέσεις ανακοινώνονταν στα τέλη Απριλίου.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass