ΤΟ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Τσάι από το μυθικό βουνό των θεών

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2013 22:31 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:46
Το φιλόδοξο σχέδιο, που ξεκίνησε από την αγωνία μιας οικογένειας να στηρίξει το εισόδημά της με την παραγωγή εναλλακτικών καλλιεργειών στις ορεινές και δύσβατες περιοχές του νομού, ενδέχεται να αποδειχθεί «χρυσοφόρα» διέξοδος για ολόκληρη την Ελασσόνα.
Η νέα καλλιέργεια αξιοποιεί τη μοναδική βιοποικιλότητα στο φυσικό της περιβάλλον και αφορά στο «τσάι Ολύμπου», που προς το παρόν αποτελεί οικογενειακή υπόθεση αλλά βρίσκει σιγά-σιγά τον δρόμο της εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος τόσο στην ελληνική αγορά όσο και από τις αγορές του εξωτερικού. Η ανταπόκριση σ΄ αυτό το τεράστιο ενδιαφέρον σηματοδοτεί την οργάνωση της παραγωγής προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση του εξαιρετικού προϊόντος την ώρα που έχουν αρχίσει κάποιες δειλές προσπάθειες στην κατεύθυνση αναγνώρισής του ως Προστατευόμενο Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.
Η ιστορία ξεκινά πριν μια πενταετία στην Καρυά Ολύμπου, όταν ο Ελευθέριος Γκούθας με τον ανεψιό του Δημήτρη Χαλκιά, αναζητώντας νέες προσοδοφόρες καλλιέργειες, επιλέγουν να ασχοληθούν με το τσάι Ολύμπου, ένα προϊόν των παιδικών τους αναμνήσεων με το χαρακτηριστικό άρωμα και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Η αρχή έγινε πειραματικά με την καλλιέργεια μισού στρέμματος και με φυτά από φυτώριο της περιοχής του Κιλελέρ.
«Η αρχή ήταν δύσκολη, τεχνογνωσία δεν υπήρχε ούτε στον γεωπονικό κόσμο, η αντιμετώπιση της καλλιέργειας δυσχερής, κάναμε λάθη αλλά μάθαμε από αυτά…» αφηγείται στην «Ε» ο κ. Χαλκιάς. Από το μισό στρέμμα βγήκαν οι σπόροι για την επόμενη χρονιά, που καλλιεργήθηκαν 3-4 στρέμματα. Φέτος η οικογένεια πεπεισμένη για την αξία του προϊόντος καλλιέργησε 15 ολόκληρα στρέμματα και σε 20 περίπου ημέρες αναμένει να συλλέξει την πρώτη σοδειά, την οποία θα διοχετεύσει στην ελληνική αγορά. Αφού προηγουμένως αποξηράνει με παραδοσιακό τρόπο το προϊόν και το τυποποιήσει για φθάσει ελκυστικό στα ράφια της κατανάλωσης ως αποξηραμένο ματσάκι με την ονομασία «Ολύμπου βότανα».
«Ήδη έχουμε πουλήσει τη φετινή παραγωγή. Δεχόμαστε τηλέφωνα καθημερινά για παραγγελίες τις οποίες δεν μπορώ να εξυπηρετήσω. Αυτό είναι και το μεγάλο μας πρόβλημα στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Χρειάζονται υψηλή διαθεσιμότητα προϊόντος και εμείς δυστυχώς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε» αποκαλύπτει ο κ. Χαλκιάς για να συνεχίσει: «Ελπίζω του χρόνου να έχει οι οργανωθεί μια ομάδα παραγωγών ώστε να υπάρχουν αρκετές ποσότητες, αφού υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που μας βρίσκουν μέσω Internet. Το «Τσάι Ολύμπου» γίνεται διάσημο χάρη στο Μυθικό Βουνό».
Οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες του θείου και του ανεψιού αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα από τους κατοίκους όχι μόνο της Καρυάς αλλά και των γύρω περιοχών, όπως κάθε καινούργια –συνεπώς και άγνωστη- προσπάθεια για την καλλιέργεια και ανάπτυξη νέων προϊόντων. Στην πορεία όμως φαίνεται ότι κάμφθηκαν οι επιφυλάξεις και σήμερα πάνω από δέκα αγρότες εξετάζουν σοβαρά την προοπτική να στραφούν προς το τσάι Ολύμπου και την καλλιέργειά του.
Εάν τελικώς στραφούν μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να συστήσουμε την Ομάδα Παραγωγών, απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση του προϊόντος στις αγορές τονίζει ο Δημήτρης Χαλκιάς επισημαίνοντας τη στήριξη του περιφερειακού συμβούλου Θανάση Παιδή στο εγχείρημά του.
«Είναι μια σημαντική προσπάθεια να αξιοποιηθεί η πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής σε συνδυασμό με το όνομα του Μυθικού Βουνού του Ολύμπου. Στον Όλυμπο πέρα από την ομορφιά και τους μύθους κρύβονται εκατομμύρια ευρώ μάρκετινγκ μόνο στο όνομά του, με σεβασμό πάντα στο μυθικό βουνό και πρωταρχικό στόχο την προστασία του» θα δηλώσει ο Ελασσονίτης περιφερειακός σύμβουλος για να καταλήξει: «Το τσάι Ολύμπου πρέπει να γίνει Προστατευόμενο Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης. Πιστεύουμε εάν ευδοκιμήσει το σχέδιο θα γίνει ακόμη ένα βήμα προς τη στρατηγική ανάπτυξης που θέλουμε να είναι η παράγωγη υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Η Ελάσσονα πρέπει να γίνει γνωστή σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά για τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγονται στους πρόποδες του Ολύμπου. Θέλει μεγάλη προσπάθεια αλλά ελπίζουμε να τα καταφέρουμε».
Αν και ο δρόμος για την αναγνώριση ενός προϊόντος ως Προστατευόμενο Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης είναι μακρύς στην ορεινή κοινότητα της Ελασσόνας δεν πτοούνται. Την τελευταία διετία έχει αναπτυχθεί συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της οποίας έχουν γίνει αναλύσεις του φυτού και έχουν καταγραφεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, που αποτελούν τη βάση του φακέλου για την αναγνώριση του προϊόντος.
ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το τσάι Ολύμπου ανήκει στο γένος Sideritis L. Το παρασκευαζόμενο αφέψημα παρουσιάζει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στα συστατικά του αιθέριου ελαίου του, όπως για παράδειγμα στα φλαβονοειδή. Οι ευεργετικές επιδράσεις οφείλονται στην αντιφλεγμονώδη, βακτηριοστατική και αντιοξειδωτική δράση του. Μάλιστα συστήνεται από ειδικούς η κατανάλωσή του κάθε μέρα. Eπιπλέον ολοένα και περισσότερες έρευνες επισημαίνουν τις θαυματουργές ιδιότητες του ελληνικού τσαγιού του Ολύμπου και τη συμβολή του ακόμη στη μάχη εναντίον της ασθένειας Αλτσχάιμερ .
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass