ΑΠΟ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Έρχεται και ο λογαριασμός για το "κτηματόσημο"

* Πόσα θα πληρώσουν – Πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία – Ο «πονοκέφαλος» με τα λάθη στις ιδιοκτησίες και πώς θα βρεθούν οι δικαιούχοι και οι κληρονόμοι...

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2016 20:35
Το "χέρι στην τσέπη", ξέχωρα από την ταλαιπωρία που θα υποστούν, θα βάλουν έως το τέλος του χρόνου παλιοί και νέοι "πελάτες" του Κτηματολογίου Λάρισας... Το "χέρι στην τσέπη", ξέχωρα από την ταλαιπωρία που θα υποστούν, θα βάλουν έως το τέλος του χρόνου παλιοί και νέοι "πελάτες" του Κτηματολογίου Λάρισας...

Του Γιώργου Νούλη

Εντάλματα πληρωμής του ανταποδοτικού τέλους κτηματογράφησης, του γνωστού "κτηματόσημου", στους παλιούς "πελάτες" του Κτηματολογίου του ν. Λάρισας, δηλαδή του Τυρνάβου, Αμπελώνα, Γιάννουλης, Φαλάνης, Δασοχωρίου και Αργυροπουλίου και "ραβασάκια" καταβολής του αναλογικού τέλους για τους ιδιοκτήτες ακινήτων του Δήμου Λαρισαίων, Κουλουρίου και Αμφιθέας, οι περιουσίες των οποίων κτηματογραφήθηκαν από το 2008, θα στείλει μέχρι το τέλος του έτους το Κτηματολόγιο.

Το Εθνικό Κτηματολόγιο, μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις ετών, ολοκλήρωσε τη σχετική προετοιμασία και προγραμματίζει να ξεκινήσει σταδιακά, σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης και ανεργίας, όπου και η παραμικρή επιβάρυνση είναι «μαχαιριά» για κάθε νοικοκυριό που μετρά περικοπές και "χαράτσια" , την αποστολή των βεβαιώσεων και των σχετικών σημειωμάτων πληρωμής σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες της χώρας και του νομού οι οποίοι έχουν ή είχαν δικαιώματα σε ακίνητα που κτηματογραφήθηκαν.

Το ποσό που έρχεται να προστεθεί στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων, δεν είναι ευκαταφρόνητο, καθώς το ανταποδοτικό τέλος της πρώτης φάσης της κτηματογράφησης, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '90, είναι στα 35 ευρώ ανά δικαίωμα (κυριότητας, επικαρπίας, ψιλής κυριότητας κ.λπ) επί κάθε αστικού ακινήτου και αγροτεμαχίου με εξαίρεση τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ), όπου το τέλος ανέρχεται στα 20 ευρώ, ενώ το αναλογικό τέλος αντιστοιχεί στο ένα τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν υπάρξει και νέα αναβολή για πολιτικούς λόγους, γιατί η αναδρομική είσπραξη των "κτηματοσήμων" της "πρώτης γενιάς" κτηματογράφησης "σέρνεται" από το 2008, θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους. Το συγκεκριμένο τέλος θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 25.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στον Τύρναβο, Αμπελώνα, Γιάννουλη, Φαλάνη, Δασοχώρι και Αργυροπούλι. Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων των έξι περιοχών αυτών, επειδή το πρόγραμμα κτηματογράφησης ήταν πιλοτικό, δεν το πλήρωσαν, εν αντιθέσει με τους δημότες της Λάρισας, Κουλουρίου και Αμφιθέας που το κατέβαλαν όταν ξεκίνησε πιο οργανωμένα πλέον το 2008, η δεύτερη φάση κτηματογράφησης του ν. Λάρισας.

Και δεν εισπράχθηκαν τέλη Κτηματολογίου από τους ιδιοκτήτες της "πρώτης γενιάς" κτηματογράφησης επειδή χρηματοδοτήθηκε με κοινοτικά κονδύλια. Όταν όμως η Κομισιόν "πάγωσε" τη χρηματοδότηση, το 2007 με νόμο του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά "κλείδωσε" η αναδρομική καταβολή του τέλους και από αυτούς.

Συνεπώς, οι μεν παλιοί "πελάτες" του Κτηματολογίου θα καταβάλουν αναδρομικά το "κτηματόσημο" για 40.000 περίπου δικαιώματα, οι δε νέοι "πελάτες", σε παράλληλο χρόνο θα πληρώσουν το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης. Ο αριθμός των δικαιωμάτων, που συνδέονται με τα ακίνητα των Λαρισαίων δημοτών για τα οποία προβλέπεται το τέλος αυτό ξεπερνά τις 90.000.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

Ειδικότερα, το ανταποδοτικό τέλος θα κληθούν να το πληρώσουν όλοι όσοι εμφανίζονταν με δικαιώματα κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του γραφείου Κτηματογράφησης στην περιοχή όπου ανήκε το ακίνητό τους. Δηλαδή θα πληρωθεί ακόμα κι από αυτούς που έχουν μεταβιβάσει το ακίνητο ή επιμέρους δικαιώματα που είχαν σ΄αυτό.

Ωστόσο τα «εντάλματα πληρωμής» θα αποσταλούν αφού οριστικοποιηθεί τί και σε ποιον ανήκει. Συνεπώς πριν τη διαδικασία πληρωμής θα πρέπει, όπως δήλωσαν στην "Ε", στελέχη κτηματογράφησης, η αποστολή των βεβαιώσεων από το Κτηματολόγιο για το τι έχει καταγραφεί.

Και επειδή ό,τι έχει καταγραφεί δεν είναι βέβαια και σωστό, θα δοθεί ένα διάστημα στους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να διορθώσουν εκ νέου ό,τι θεωρούν λάθος, καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα. Συνεπώς ο μεγάλος "πονοκέφαλος" για την ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση) δεν είναι η είσπραξη του τέλους από τους ιδιοκτήτες της πρώτης γενιάς αλλά το πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα με την καταχώριση λανθασμένων στοιχείων αφού άλλα δηλώνονταν στα συμβόλαια και άλλα υπήρχαν στην πραγματικότητα. Στις απλές περιπτώσεις διόρθωσης λαθών, όπως είναι, για παράδειγμα, προσωπικά στοιχεία, κωδικούς ιδιοκτησίας δικαιωμάτων εύκολα θα ξεπεραστούν, αλλά λάθη στη γεωμετρική απεικόνιση των στοιχεία των ακινήτων (όρια, θέση) πώς θα αντιμετωπιστούν;

Έως τώρα ενημέρωση για τις οριστικές καταγραφές του Κτηματολογίου ζητούσαν κυρίως οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιπτώσεις συναλλαγών, όταν ήθελαν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους ή να τα αξιοποιήσουν και ελάχιστοι ήταν αυτοί που ζητούσαν κτηματολογικά αποσπάσματα για να δουν τι έχει καταγραφεί από την περιουσία που δήλωσαν. Όλοι οι άλλοι έχουν την εικόνα που σχηματίστηκε από τις αναρτήσεις που προηγήθηκαν πριν από τη λειτουργία του κτηματολογικού γραφείου στον Τύρναβο.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας των διορθώσεων θα μεσολαβήσει ένα ακόμη διάστημα ώστε να «τσεκαριστεί» τι οριστικοποιείται. Και ό,τι οριστικοποιηθεί θα πάρει τον δρόμο για τη χρέωση του ανταποδοτικού τέλους. Δηλαδή το "ραβασάκι" της πληρωμής θα φτάσει μετά την αποστολή των βεβαιώσεων. Πού όμως θα σταλούν οι βεβαιώσεις; Στη διεύθυνση που είχε αναγραφεί κατά την υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησιών, πριν από 10 περίπου χρόνια δηλαδή. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν αλλάξει τόπο κατοικίας, θα πρέπει με κάποιον τρόπο, κάποια στιγμή, να το γνωστοποιήσουν...

ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Όπως προαναφέραμε το ποσό είναι στα 35 ευρώ ανά δικαίωμα με εξαίρεση τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ), όπου το τέλος ανέρχεται στα 20 ευρώ. Για τις αγροτικές εκτάσεις προβλέπεται από τον νόμο η καταβολή έως δύο και μόνο ανταποδοτικών τελών, ανεξάρτητα από τον αριθμό των χωραφιών ή βοσκοτόπων που έχουν δηλωθεί από τον ίδιο δικαιούχο στην ίδια περιοχή. Δηλαδή αν ένας έχει την κυριότητα ενός διαμερίσματος με αποθήκη θα καταβάλει 55 ευρώ και αν έχει και ένα χωράφι θα πληρώσει και άλλα 35 ευρώ.

Η πληρωμή του ανταποδοτικού τέλους θα γίνει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πιθανότατα σε ένα ή δύο μήνες. Η ΕΚΧΑ πάντως στην παρούσα φάση βρίσκεται στη διαδικασία επικαιροποίησης του τρόπου με τον οποίο θα εισπραχθεί. Θα αποσταλούν, όπως λένε, ηλεκτρονικά μηνύματα στους δικαιούχους για να καταθέσουν το τέλος στην τράπεζα. Δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που πληρώνονται και τα τέλη κτηματογράφησης στις περιοχές που σήμερα βρίσκεται υπό εξέλιξη η κτηματογράφηση ή που πληρώθηκαν το 2008.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας που θα δοθεί, η οφειλή θα αντιμετωπίζεται, όπως όλες οι άλλες οφειλές στο δημόσιο, με προσαυξήσεις και με μη έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Επίσης, όσοι δεν πληρώσουν το τέλος δεν θα μπορούν να προχωρούν σε πράξεις που αφορούν το ακίνητο, όπως μεταβιβάσεις ή έκδοση οικοδομικής άδειας. Γι’ αυτό όσοι έχουν αλλάξει τόπο κατοικίας θα αναγκαστούν να το γνωστοποιήσουν. Γιατί θα κινδυνεύσουν να βρεθούν με μια οφειλή που θα μπλοκάρει την έκδοση φορολογικής ενημερότητας και την αξιοποίηση της περιουσίας τους. Ζητούμενο ωστόσο θα είναι το πώς θα ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες που μένουν στο εξωτερικό ή πώς θα φτάσουν τα «σημειώματα» του Κτηματολογίου σε ιδιοκτήτες που έχουν πεθάνει και οι κληρονόμοι τους δεν έχουν κάνει ακόμα αποδοχή κληρονομιάς.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

Σε ό,τι αφορά στο αναλογικό τέλος της κτηματογράφησης του 2008 (η οποία έχει περαιωθεί το 2013), τα πράγματα είναι κάπως πιο εύκολα, αν και θα πρέπει πρώτα να γίνει διασταύρωση των στοιχείων με τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν στην Εφορία, γιατί είναι ένα τέλος το οποίο είναι συσχετισμένο με την αντικειμενική αξία των ακινήτων. Το αναλογικό τέλος θα το πληρώσουν οι δημότες της Λάρισας, του Κουλουρίου και της Αμφιθέας. Το τέλος είναι 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και όχι επί του δικαιώματος. Για παράδειγμα, για ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ το αναλογικό τέλος θα υπολογιστεί για τα 80.000 ευρώ, αφού υπάρχει αφορολόγητο 20.000 ευρώ. Άρα, το αναλογικό τέλος θα είναι 80 ευρώ και αν υπολογιστεί και το πάγιο τέλος των 35 ευρώ που καταβλήθηκε κατά τη δήλωση των ιδιοκτησιών, η συνολική επιβάρυνση θα είναι 115 ευρώ!

Πάντως, τόσο η πληρωμή του ανταποδοτικού όσο και η πληρωμή του αναλογικού τέλους, το οποίο θα κληθούν κάποια στιγμή να πληρώσουν και οι της "πρώτης γενιάς" κτηματογράφησης, είναι εκ των ων ουκ άνευ για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση έως το 2020. Θυμίζουμε πως σήμερα τρέχει η προθεσμία για την κτηματογράφηση περιοχών του Δήμου Τυρνάβου, Τεμπών και Ελασσόνας ενώ εντός του Απριλίου θα επανοπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ανακήρυξη των αναδόχων που θα αναλάβουν το έργο της κτηματογράφησης και των υπόλοιπων περιοχών του νομού Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass