Στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης η φορολόγηση των εταιριών στοιχημάτων

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2016 12:04

 

Ενώ η Κομισιόν πιέζει συνεχώς για την υπερφορολόγηση μισθών, συντάξεων, ακίνητης περιουσίας, κλπ, «νίπτει τας χείρας της» όταν παραμένουν αφορολόγητα τα κέρδη των εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος και δεν εισπράττεται ούτε καν ο ΦΠΑ που αναλογεί σε τζίρο περίπου 6 δις ευρώ.

Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, που αφορούσε στο γεγονός ότι οι εταιρίες στοιχήματος στην Ελλάδαείναι εδώ και χρόνια αφορολόγητες, αφού «Μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις δεν φρόντισαν για τη μετατροπή των προσωρινών αδειών (24 επιχειρήσεων διαδικτυακού στοιχήματος)σε μόνιμες, μεαποτέλεσμα τεράστιες απώλειες φορολογικών εσόδων». Όπως άλλωστε έχει ανακοινώσει η ίδια η κυβέρνηση, «τα έτη 2012, 2013, 2014 εισπράχθηκαν φόροι μόλις 63.724 ευρώ, ενώ παράλληλα ο τζίρος του παράνομου τζόγου φτάνει τα 6 δισ. ετησίως, με απώλεια δημοσίων εσόδων 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση».

Ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, καλούσε την Κομισιόν, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, να προβούν σε άμεση φορολόγηση του διαδικτυακού στοιχήματος, τονίζοντας ότι, δεν είναι δυνατόν, «στα πλαίσια των μνημονίων, οι Έλληνες πολίτες να υπερφορολογούνται, να έχουν περικοπεί δημόσιες δαπάνες, μισθοί και συντάξεις» και,την ίδια στιγμή, να παραμένουν αφορολόγητες εταιρίες στοιχημάτων με τεράστιους τζίρους.

Ο Ευρωπαίος Επίτροποςκ. Μοσκοβισί, στην απάντησή του, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει νομοθεσία στην ΕΕ που να επιβάλλειτη φορολόγηση των εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος και επομένως η φορολόγηση ή μη των επιχειρήσεων αυτών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών. Τονίζει συγκεκριμένα ότι, «δεν υπάρχει ειδική ανά τομέα νομοθεσία της ΕΕ για τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών»και, ως εκ τούτου, αφήνεται«σημαντική διακριτική ευχέρεια στα κράτη μέλη να αποφασίζουν ποιες δραστηριότητες τυχερών παιχνιδιών απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ». Παραπέμπει δε στην Οδηγία 2006/112/ΕΚ, σημειώνοντας ότι ηαπαλλαγή που προβλέπεται «για τα στοιχήματα, λαχεία και λοιπά τυχερά παιχνίδια, είναι με την επιφύλαξη της τήρησης των προϋποθέσεων και ορίων που ορίζονται από κάθε κράτος μέλος».

Είναι προφανές ότι, ο κ. Μοσκοβισί επικαλούμενος την έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης, «νίπτει τας χείρας του» για τη μη φορολόγηση των εταιριών διαδικτυακού τζόγου. Ξεχνά όμως ότι δεν υπάρχουν ευρωπαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις που να καθορίζουν το ύψος φορολόγησης, το ύψος των μισθών και των συντάξεων, αλλά, παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα των μνημονίων επιβάλλονται όλο και σκληρότερες αντιλαϊκές πολιτικές.

Στην ερώτηση τέλος του Νίκου Χουντή, σχετικά με την ύπαρξη «βέλτιστων πρακτικών φορολόγησης του διαδικτυακού στοιχήματος» στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ο κ. Μοσκοβισί αν και παραδέχεται ότι «η συνεχώς αυξανόμενη σημασία των διαδικτυακών και των κινητών διαύλων έχει οδηγήσει πολλά κράτη μέλη να θεσπίσουν συστήματα ρύθμισης των στοιχημάτων με διαφορετικό βαθμό επιτυχίας», με αφοπλιστικό τρόπο δηλώνει ότι, η Κομισιόν «δεν έχει αξιολογήσει τα υφιστάμενα μοντέλα για τη φορολόγηση του διαδικτυακού στοιχήματος· κατά συνέπεια, δεν είναι σε θέση να προτείνει βέλτιστες πρακτικές ούτε να σχολιάσει την αποτελεσματικότητα της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση από τα κράτη μέλη»…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass