Η ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΘΙΣΤΑ ΑΔΥΝΑΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Στον «αέρα» η ρύθμιση για τα ανείσπρακτα ενοίκια

* Ταλαιπωρία και αλαλούμ αναμένεται στις εφορίες της Λάρισας μόλις λήξει η αποχή για να ξεκλειδώσουν οι κωδικοί

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2016 0:30

 

Του Γιώργου Νούλη

Σε αγώνα δρόμου, που σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει έξοδα και ταλαιπωρία, θα πρέπει να επιδοθούν για να γλιτώσουν την πληρωμή του φόρου όσοι ιδιοκτήτες οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων της Λάρισας δεν κατάφεραν να εισπράξουν τα περσινά μισθώματά τους . Η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων έχει καταστήσει ανενεργή τη σχετική ρύθμιση, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι για την ώρα να μην μπορούν να διεκπεραιώσουν τις σχετικές διαδικασίες, που καθόρισε το Υπ. Οικονομικών.

Θυμίζουμε πως οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι για να μην φορολογηθούν για ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει, πριν οριστικοποιήσουν την υποβολή της φετινής δήλωσης, να εκδώσουν δια του δικηγόρου τους, μια διαταγή πληρωμής ή να υποβάλουν αγωγή καταβολής των μισθωμάτων στον ενοικιαστή τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία τους αντίγραφα των παραπάνω δικαστικών εγγράφων για να "ξεκλειδώσουν" τους ειδικούς κωδικούς της δήλωσης (125-126) ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα να μην πληρώσουν φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκιά τους.

Για την ώρα (και άγνωστο μέχρι πότε), η αποχή των δικηγόρων συνεχίζεται ενώ ούτε η υποβολή των δηλώσεων ξεκίνησε. Το taxis βέβαια εντός της εβδομάδας θα ανοίξει αλλά ο προβληματισμός για το αν θα προλάβουν οι φορολογούμενοι να περατώσουν τη διαδικασία όταν λήξει η απεργιακή κινητοποίηση των δικηγόρων παραμένει. Οπότε η πιθανότητα, πολλοί να απογοητευτούν και να επιλέξουν να δηλώσουν τελικά ως εισόδημα τα ανείσπρακτα ενοίκια και να πληρώσουν φόρο και για αυτά, δεν είναι μικρή…

Σημειωτέον ότι η διαδικασία των εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων στο δημόσιο ισχύει από τις αρχές του 2015 αλλά μετά από πιέσεις της τρόικας καταργήθηκε για να επανέλθει με τη θέσπιση της παραπάνω διαδικασίας, με το σκεπτικό ότι εφόσον οι ιδιοκτήτες θα επωμιστούν ένα κόστος για να απαλλαγούν από την καταβολή φόρου για ανείσπρακτα μισθώματα, θα τους κάνει και λιγότερο ελαστικούς στις καθυστερήσεις καταβολής ενοικίων…

ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ΠΟΛ 1024/2016 που εξέδωσε προσφάτως η ΓΓ δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να δηλωθούν ως ανείσπρακτα τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, συγκεκριμένα θα πρέπει να προσκομίζονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., πριν από την υποβολή της δήλωσης, ευκρινή φωτοαντίγραφα (φωτοτυπίες) των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί, έως και την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης.

Σε κάθε περίπτωση η νέα ρύθμιση δεν προϋποθέτει εξώσεις και ούτε καν διεξαγωγή δίκης, αφού αρκείται σε απλή άσκηση αγωγής, έστω και την τελευταία στιγμή πριν από την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης. Από τη στιγμή όμως που ζούμε στην εποχή της πληροφορικής και της άμεσης εξυπηρέτησης του πολίτη μέσω του διαδικτύου, η ανάγκη μαζικών επισκέψεων των φορολογουμένων στην εφορία κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Της ταλαιπωρίας του πολίτη δηλαδή. Και μάλιστα με τρόπο που μπορεί να οδηγήσει πολλούς φορολογούμενους στο να πληρώσουν τελικά φόρο για εισόδημα που δεν εισέπραξαν και μάλλον δεν πρόκειται να εισπράξουν ποτέ…

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ

Για τη φορολόγηση των ενοικίων δεν έχει αλλάξει κάτι οπότε η κλίμακα παραμένει ίδια: Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 11% και για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 33%.

Σημειώνεται ότι τα ανείσπρακτα εισοδήματα θα δηλώνονται τόσο στο έντυπο Ε2 με τα μισθώματα της ακίνητης περιουσίας όσο και στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Συγκεκριμένα, στο Ε2 τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν στην στήλη 16 της πρώτης σελίδας, και στο Ε1 πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην 3η σελίδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass